• 瀏覽: 1,527
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
要換睡房冷氣,因為個摩打有高頻 we we 聲。除咗要噪音之外其餘正常。所以可以過埋今年夏天,出年先換都得,唔急。

想問換分體冷氣有無分季節架?例如冬天平啲?夏天有新款?定還是夏天有新款+特價?

另外雪種,我宜家嗰部用 R410A,請問如果用 R32,家用有無咩問題?網上有人話R32易燃,但我係用家又唔會自己去拆佢,平常一般開關,有無咩問題?
如果要爆,通常係咩情況下爆?

因為要搭棚,我考慮一拼連廳嗰部都換埋,需然運作正常,但都11年機,廢事今次搭棚換完房,過1,2年輪到廳壞,又要搭棚換,不如一次過。

問咗原廠,維修已經無 parts ,所以焗換。

熱賣及精選
消費卷剛出爐、人人想做你生意應該去格下價。其實季節已經冇乜大分別、天冷師傅一樣忙於裝有暖氣嘅冷氣機。最緊要係夾自己時間。
雪種唔係家用或工業用嘅分別、要睇部冷氣個壓縮器用乜。雪種裡面加咗潤滑油、亂換雪種個壓縮器命都短幾年。
部冷氣係關閉式設計點解會着火?人講你又信。你驚會爆就唔好用冷氣機嗱、重要禁止成座大廈住戶使用以保安全! 香港冷氣週圍都係、如果你信網上資訊、有冇上網睇下有幾多件冷氣爆炸事件? 庸人自擾!
搭個棚荷包輕幾両、外牆重要比棚佬插好多窿裝角鐵做力。事後棚佬係會用玻璃膠修補但冇一個師傅做得妥當、無他嘅冇位落腳企好、單靠條繩吊住、邊度有氣力和時間慢慢做? 見到果啲窿就唧一嘢玻璃膠、中唔中、入得夠唔夠深講彩數。唔信望出街大把見證。
反正搭咗棚當然一次過做晒、換晒、唔駛又要去管理處申請過。保險又買少一次。

引用:
原帖由 superdave 於 2021-9-8 03:42 AM 發表

消費卷剛出爐、人人想做你生意應該去格下價。其實季節已經冇乜大分別、天冷師傅一樣忙於裝有暖氣嘅冷氣機。最緊要係夾自己時間。
雪種唔係家用或工業用嘅分別、要睇部冷氣個壓縮器用乜。雪種裡面加咗潤滑油、亂換雪種個壓縮器命都短幾年。
部冷氣係關閉式設計點解會着火?人講你又信。你驚會爆就唔好用冷氣機嗱、重要禁止成座大廈住戶使用以保安全! 香港冷氣週圍都係、如果你信網上資訊、有冇上網睇下有幾多件冷氣爆炸事件 ...
好的,謝謝你回覆

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-7 12:49 PM 發表

要換睡房冷氣,因為個摩打有高頻 we we 聲。除咗要噪音之外其餘正常。所以可以過埋今年夏天,出年先換都得,唔急。

想問換分體冷氣有無分季節架?例如冬天平啲?夏天有新款?定還是夏天有新款+特價?

另外雪種,我宜家嗰部用 R410A,請問如果用 R32,家用有無咩問題?網上有人話R32易燃,但我係用家又唔會自己去拆佢,平常一般開關,有無咩問題?
如果要爆,通常係咩情況下爆?

因為要搭棚,我考慮 ...
唔好太杞人憂天........講完

我上年全屋換了5部大金R32分體冷氣 , 超正/超快凍/超慳電 , 每晚三間房開齊冷氣 + 老婆work-from-home + 個廳晚上開1.5HP冷氣4小時 , 7/8月電費大約$600

引用:
原帖由 wch2008 於 2021-9-8 03:47 PM 發表

我上年全屋換了5部大金R32分體冷氣 , 超正/超快凍/超慳電 , 每晚三間房開齊冷氣 + 老婆work-from-home + 個廳晚上開1.5HP冷氣4小時 , 7/8月電費大約$600
咁正

多謝你分享

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-8 11:30 AM 發表

唔好太杞人憂天........講完
明晒

引用:
原帖由 superdave 於 2021-9-8 03:42 AM 發表

部冷氣係關閉式設計點解會着火?人講你又信。你驚會爆就唔好用冷氣機嗱、重要禁止成座大廈住戶使用以保安全! 香港冷氣週圍都係、如果你信網上資訊、有冇上網睇下有幾多件冷氣爆炸事件 ...
做住家冷氣師傅係有季節性5-10月最忙

有時可能係 風葉積塵問題,可以搵人洗洗冷氣$1000內有找,or 自己搵牙刷/油掃 清乾淨一次都有機會解決到。

我果部初時同你一樣問題,清潔咗就冇。

引用:
原帖由 sk2fai 於 2021-9-9 12:17 AM 發表

有時可能係 風葉積塵問題,可以搵人洗洗冷氣$1000內有找,or 自己搵牙刷/油掃 清乾淨一次都有機會解決到。

我果部初時同你一樣問題,清潔咗就冇。
洗過,洗冷氣個師傅估計係摩打,或是係個電容出問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]