• 瀏覽: 17,023
  • 回覆: 297
  • 追帖: 1
+8
歡迎任何人發表有關F1直接或間接的話題. 為免影響討論閱讀, 請勿將外來文章全篇照抄, 總之就係唔好攪到人睇唔到留言, 請要有公得心. 有需要可貼link或只節錄想討論的內容已足夠.  

另因過往事件, 請留意幾點:
1. 比賽只得一個, 所以此討論區係公家的, 大家冇大冇細. 請勿發言壓制別人講野, 同樣亦唔好唔夠人拗就話人唔比你講, 有point就同人砌過吧
2. 禁止版友間互相攻擊, 引起罵戰等行為. 持不同意見者, 保持你有你講我有我講心態就好了.
3. 請勿發表對車手, 車隊甚至版友人身攻擊言論, 尤其涉及人種等敏感用辭.
4. 禁止政治相關話題討論, 請勿使用敏感或冒犯性字眼. 欲討論有關話題請移玉步往相關討論版.

繼續唔得閒,希望趕得切睇
溫提呢度仲有人睇場,咪諗住亂嚟呃分,再唔係我返來一樣會處理的

官宣下年保違斯去愛快,究竟對之後比賽有幾大影響

另外今場又是sprint race

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-9-8 08:47 AM 發表
官宣下年保違斯去愛快,究竟對之後比賽有幾大影響
我覺得多少都對benz有影響, 戰略使用上可能會擔心bottas會玩野搞亂等等. 不過我都信bottas係專業o既, 始終F1圈子唔大, 來來去去o個班人, 整壞自己個名譽唔會係好事. 唔敢講佢會好明顯咁抗命, 但估計會製造一d"驚險場面"(好似上一場刷個紫圈迫ham要改變策略etc).

引用:
原帖由 AOZ 於 2021-9-8 09:46 AM 發表

我覺得多少都對benz有影響, 戰略使用上可能會擔心bottas會玩野搞亂等等. 不過我都信bottas係專業o既, 始終F1圈子唔大, 來來去去o個班人, 整壞自己個名譽唔會係好事. 唔敢講佢會好明顯咁抗命, 但估計會製造一d"驚險場面"(好似上一場刷個紫圈迫ham要改變策略etc).
睇個勢都似自己揸自己,車隊開到聲先做野

引用:
原帖由 topgun5354 於 2021-9-8 08:49 AM 發表
另外今場又是sprint race
比利士站情況如果係用SPRINT RACE排位的話效果會好少少...

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-9-8 10:50 AM 發表

睇個勢都似自己揸自己,車隊開到聲先做野
但係James 成日開聲😂

其實我鍾意Sprint race,有冇意義一回事,但係起碼3日都有嘢睇

Guanyu Zhou is reportedly in the running for the second 2022 Alfa Romeo seat, and his sponsors are willing to pay Alfa Romeo €30 million to replace Antonio Giovinazzi.

[http://Marca.com]

引用:
原帖由 leungjeffrey 於 2021-9-8 11:36 AM 發表

但係James 成日開聲😂
下年要改口講: hello George, it's James.....

引用:
原帖由 leungjeffrey 於 2021-9-8 11:38 AM 發表
其實我鍾意Sprint race,有冇意義一回事,但係起碼3日都有嘢睇
其實我都喜歡, 因為同你一樣, 有多d野睇. 不過我上次都有少少comment, 就係如果得分上頭10名都有分(第名10分, 第2名9分....第10名1分) 咁會增加車手去衝分的動力. 上次見大家都係玩完就算咁. 同埋始終有budget cap, 大家都怕出事要再洗錢而唔敢太搏命. 如果spint race有額外的budget可以用就最好.

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-9-8 12:13 PM 發表
Guanyu Zhou is reportedly in the running for the second 2022 Alfa Romeo seat, and his sponsors are willing to pay Alfa Romeo €30 million to replace Antonio Giovinazzi.

[http://Marca.com]
之前仲覺得zhou無咩機會, 不過F1真係日日都唔同, 之前仲以為bottas拍de vries, 跟住又傳albon, 依家zhou又話機會大d.
同埋我之前miss了原來williams都講o左以佢地依家財務狀況, 唔再需要"pay driver"了. 即係latifi都可能無得玩.

我呢度做少少預測(都係估估下). 因haas 舒仔同沙皇不和, 而haas一定係沙皇大聲d(佢老豆係主要sponsor), 咁一定會影響舒仔的成長. 拉利唔想見到咁情況, 或者會將佢轉去AR度(大家都係拉利系), 咁train多一兩季就可以正式去拉利. (當然大前提係Gio無位先)

haas就簽zhou(以haas睇錢行先的方針), williams簽de vries/ albon (如果唔要latifi就2個都簽), 甚至簽hulkenburg, "torpedo" 都有可能. 以williams來說其實都無咩好輸(本身長期包尾), 不如放膽用新人 (1新1老)咁玩. 不過我始終覺得williams簽得的都會係benz系的人.

引用:
原帖由 AOZ 於 2021-9-8 04:02 PM 發表

之前仲覺得zhou無咩機會, 不過F1真係日日都唔同, 之前仲以為bottas拍de vries, 跟住又傳albon, 依家zhou又話機會大d.
同埋我之前miss了原來williams都講o左以佢地依家財務狀況, 唔再需要"pay driver"了. 即係latifi都可能無得玩.

我呢度做少少預測(都係估估下). 因haas 舒仔同沙皇不和, 而haas一定係沙皇大聲d(佢老 ...
albon傳去williams,而如果williams唔再需要pay driver應該搵D有經驗幫手。但依家唔止車手消息混亂,仲有傳愛快用Benz引擎

引用:
原帖由 fb07caec29aa8b 於 2021-9-8 04:21 PM 發表

albon傳去williams,而如果williams唔再需要pay driver應該搵D有經驗幫手。但依家唔止車手消息混亂,仲有傳愛快用Benz引擎
我反而睇到2隊的大佬 (ie toto, Vasseur) 都已經否認了AR改用benz引擎呢. (同埋改engine supplier要改好多parts, 如果要轉應該設計22年新車時就改呢)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]