• 瀏覽: 3,093
  • 回覆: 16
我想裝個不銹鋼架(如下圖1),如下圖2所示,假如裝的話,佢左邊的螺絲孔距離牆邊約5CM,右邊的的螺絲孔位則距離牆邊約6CM,而用既螺絲就係圖3呢種,所以我想請問下假如裝的話,塊磚頂得住嗎?會否因太貼近牆邊而承受唔到個力剝落或有其他問題,因為之前都買過類似的架,但歌個架個孔位距離牆邊只有約1-2CM,朋友話個螺絲孔位太貼牆邊唔裝得,所以我想請教下你地,謝謝!

附件

1 (2).jpg(21.64 KB)

2021-9-8 10:41 AM

1 (2).jpg

222.jpg(318.66 KB)

2021-9-8 10:44 AM

333.jpg(259 KB)

2021-9-8 10:41 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 kwiss 於 2021-9-8 10:41 AM 發表

我想裝個不銹鋼架(如下圖1),如下圖2所示,假如裝的話,佢左邊的螺絲孔距離牆邊約5CM,右邊的的螺絲孔位則距離牆邊約6CM,而用既螺絲就係圖3呢種,所以我想請問下假如裝的話,塊磚頂得住嗎?會否因太貼近牆邊而承受唔到個力剝落或有其他問題,因為之前都買過類似的架,但歌個架個孔位距離牆邊只有約1-2CM,朋友話個螺絲孔位太貼牆邊唔裝得,所以我想請教下你地,謝謝!
距邊有5cm冇問題,打足3粒拉爆已經好夠力,唯一就係塊鋼架堅硬程度如果,冇3角力支持可能會㗳頭。

引用:
原帖由 kwiss 於 8/9/2021 10:41 發表

拉爆螺絲,  根本唔係靠件磚食力.  係打入石屎裏面.
你鑽穿咗件磚, 粒螺絲穿過件磚,  就靠石屎食力.
鑽磚係有技巧嘅,  要慢慢鑽,  否則會爆
https://www.youtube.com/watch?v=8sYU6NWzFf0

你鑽穿咗件磚後, 就用石屎鑽咀鑽石屎窿,  打拉爆螺絲入去

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-9-8 10:59 AM 發表

距邊有5cm冇問題,打足3粒拉爆已經好夠力,唯一就係塊鋼架堅硬程度如果,冇3角力支持可能會㗳頭。
下面會加呢種支架, 唔知夠唔夠力呢, 我見佢都成6MM厚

附件

WeChat 圖片_20210908111832.jpg(99.84 KB)

2021-9-8 11:20 AM

WeChat 圖片_20210908111832.jpg

引用:
原帖由 kwiss 於 2021-9-8 11:20 AM 發表

呢種長腳可以將力量分擔,比較穩陣安全好多。

引用:
原帖由 kwiss 於 8/9/2021 11:20 發表

咁即係你鑽牆窿就會轉 C,  D 鑽個位喇,  
兩隻狗臂架,  就總共四粒拉爆螺絲,  夠曬力啦, 冇問題嘅.

求其用呢啲鐵做狗臂架都夠力啦

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-8 11:22 AM 發表

咁即係你鑽牆窿就會轉 C,  D 鑽個位喇,  
兩隻狗臂架,  就總共四粒拉爆螺絲,  夠曬力啦, 冇問題嘅.

求其用呢啲鐵做狗臂架都夠力啦
OK! 唔該師兄,

所有配件,螺絲都能夠承受。問題係度好哂位之後先打一粒螺絲上緊,如果牆身係沙磚牆拉爆螺絲就越上實越走出泥,要改用另一種沙磚牆底塞。

引用:
原帖由 kwiss 於 2021-9-8 10:41 AM 發表

其實一個普通鋼架, 何須用到拉爆螺絲?
如果你嘅嘢太重, 一定會係塊鋼板唔夠力先, 如果你放嘅係塊鋼板可以承受, 咁就根本唔需要拉爆螺絲, 搵啲粗小小同長少少嘅鋼牙就一定得。

引用:
原帖由 ultane 於 2021-9-8 04:49 PM 發表

其實一個普通鋼架, 何須用到拉爆螺絲?
如果你嘅嘢太重, 一定會係塊鋼板唔夠力先, 如果你放嘅係塊鋼板可以承受, 咁就根本唔需要拉爆螺絲, 搵啲粗小小同長少少嘅鋼牙就一定得。
用普通直膠塞冇用,擺重嘢耐咗會成粒拉出黎,經驗之談,

至少都用澎漲塞。。

首先裝乜要用到拉爆螺絲,層板架不需要啦,好重的吊櫃就話啫。

睇圖塊鋼架唔見有支架,照計應該有,唔係根本冇可能承重!有支架的話用膠塞+螺絲就可以,無須用拉爆螺絲。

塊不鏽鋼好靚,係咪要拉爆螺絲先鎖得實。

塊不銹鋼層架本身應該都幾重,再加上螺絲位有點反槓桿原理,放野係邊都幾食力,唔係石屎牆唔太建議裝,而且用拉爆好d,或者下面加角碼借力。磁磚就買磁磚鑽咀,用電批開孔後先再用電鑽。我之前個蒸焗爐架又係螺絲孔位唔好,條8mm膠塞都會慢慢走出嚟,最後改2.5分拉爆先隱。

用茅根得啦, 用拉爆, 浪費.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]