• 瀏覽: 8,776
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
好多廢柴覺得份工可以遲到  可以返工先食早餐  唔洗受氣  可以上班時玩手機  準時收工  就係好工,但事實係人工低  份工對自己前途冇用  更加唔會睇到搵錢的機會,佢地都冇所謂,因為佢地自己係廢柴

熱賣及精選
要扣人工,應該成份糧都要扣

其實政府工都係咁

遲到就唔拍卡簽簿或直接射波
冇是非因為升職係講年資除非得罪人
食飯時間1~2,但11點半冇野做可以開始食,2點半先開工
收5半,5點已停手,5點25排隊拍卡,OT有1.5糧
可提前3個鐘走睇醫生,順手拎埋醫生紙第二日射波

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-8 10:29 PM 發表

是咁的轉左新工,雖然人工低啲,但呢種上班文化我覺得幾特別或幾可接受,唔知你地點睇?

第一,朝早返工係唔會計你遲到的,有一日返工我塞車遲左15分鐘,心諗死緊仲唔扣人工,我返到去之後發現全公司只係返左3成,其他人未返,連阿頭都未返,到9點半先齊人,仲要有人未開電腦食緊早餐

第二,返工冇是非,因為大家都唔多講嘢,返工時間只講工作,工作上大家都係客客氣氣,工作以外最多Lun ...
似足我做緊既美國公司文化  好就幾好,輕輕鬆鬆,只要上司唔炸型,有事就遲到早退冇問題,WFH又得。但有一個問題係冇乜壓力下,大多數同事都只交出4~5成功力,減低轉工優勢。相反在中國人公司下,壓力大,會逼出100%功力,轉去其他公司時包冇問題

所以都係各有各好

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2021-9-10 09:56 AM 發表

其實政府工都係咁

政府工好多是非好多陰濕友

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-8 10:29 PM 發表

是咁的轉左新工,雖然人工低啲,但呢種上班文化我覺得幾特別或幾可接受,唔知你地點睇?

第一,朝早返工係唔會計你遲到的,有一日返工我塞車遲左15分鐘,心諗死緊仲唔扣人工,我返到去之後發現全公司只係返左3成,其他人未返,連阿頭都未返,到9點半先齊人,仲要有人未開電腦食緊早餐

第二,返工冇是非,因為大家都唔多講嘢,返工時間只講工作,工作上大家都係客客氣氣,工作以外最多Lun ...
that is normal. 

你份係什麼工?

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-9-10 08:46 AM 發表

好多廢柴覺得份工可以遲到  可以返工先食早餐  唔洗受氣  可以上班時玩手機  準時收工  就係好工,但事實係人工低  份工對自己前途冇用  更加唔會睇到搵錢的機會,佢地都冇所謂,因為佢地自己係廢柴
人各有志 唔通做餐死然後生命結束 錢帶不入棺材先後悔自己捱得咁辛苦為乜!所謂工字不出頭,我又唔多覺努力工作好似好有前途咁,係好有上進心。如果你認為我係廢柴,冇所謂,我做一條好舒服嘅廢柴都幾爽。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2021-9-10 09:56 AM 發表

其實政府工都係咁

咁我試吓考政府工都唔錯 見有份起薪24000好似唔錯

引用:
原帖由 Coconut2017 於 2021-9-10 01:30 PM 發表

你份係什麼工?
Coding

引用:

世界太美好了

邊個真係好靚?

好靚.........等我仲以為有女睇

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-9-10 02:39 PM 發表

好靚.........等我仲以為有女睇
唔係點引到你入來?

好工

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]