• 瀏覽: 8,821
  • 回覆: 65
  • 追帖: 3
是咁的轉左新工,雖然人工低啲,但呢種上班文化我覺得幾特別或幾可接受,唔知你地點睇?

第一,朝早返工係唔會計你遲到的,有一日返工我塞車遲左15分鐘,心諗死緊仲唔扣人工,我返到去之後發現全公司只係返左3成,其他人未返,連阿頭都未返,到9點半先齊人,仲要有人未開電腦食緊早餐

第二,返工冇是非,因為大家都唔多講嘢,返工時間只講工作,工作上大家都係客客氣氣,工作以外最多Lunch time 傾兩句,但多數沉默。返工咁耐工都未聽過有人講是非,聽到的都是工作。

第三,未被人話過也更加未俾人插過,基本上除左阿頭外,冇人會要求我做嘢,我只係under 佢一個,佢冇嘢俾我做時,我就冇嘢做

第四,唔需要OT ,基本上收工就準時走人,唔需要理做完哂野未,更加唔需要睇阿頭走左未。一到六點,所有人停下手上工作,甚至已經出左公司門口 收工俾返工更準時,呢個我真係第一次見。

第五,因為份工要經常出去開會,所以可以遲返或早走半個鐘到一個鐘時間。

呢間公司文化係咁,唔知你地點睇?

熱賣及精選
呢D係未做過人事管理幻想出黎既文化,
唔好發夢啦..

庇護工場?

我係美國做MNC,啲公司culture就係咁,彈性上班彈性放工亦彈性OT。

引用:
原帖由 imabc 於 2021-9-9 04:31 AM 發表

呢D係未做過人事管理幻想出黎既文化,
唔好發夢啦..
我間公司文化事實係咁樣,真係咁好咩?我的確未做過人事管理

引用:
原帖由 gogogolee 於 2021-9-9 05:40 AM 發表

庇護工場?
點解咁講

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-9-9 06:23 AM 發表

我係美國做MNC,啲公司culture就係咁,彈性上班彈性放工亦彈性OT。
我地唔係彈性,只係比較寬鬆,標準時間係朝九晚六,一個鐘食飯,但真係有人食個幾鐘先返都要若無其事返去開電腦。如果要扣人工,應該成份糧都要扣哂,因為日日遲到都冇嘢

啱啱返新工就知哂公司人事

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-8 10:29 PM 發表

是咁的轉左新工,雖然人工低啲,但呢種上班文化我覺得幾特別或幾可接受,唔知你地點睇?

第一,朝早返工係唔會計你遲到的,有一日返工我塞車遲左15分鐘,心諗死緊仲唔扣人工,我返到去之後發現全公司只係返左3成,其他人未返,連阿頭都未返,到9點半先齊人,仲要有人未開電腦食緊早餐

第二,返工冇是非,因為大家都唔多講嘢,返工時間只講工作,工作上大家都係客客氣氣,工作以外最多Lun ...
除非係富二代開泥過日神,好快汁

第二點會唔會天真咗少少

咩職位?

there is no perfect working environment, if you feel good, stay there.

公司要你嘅靈魂,唔係要你嘅肉體,呢個係提高生產力嘅方向。

除咗第二點
汪汪公司都係差唔多

汪汪間公司大家都成日傾偈

最緊要人工高唔高

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]