• 瀏覽: 9,259
  • 回覆: 65
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-8 10:29 PM 發表
是咁的轉左新工,雖然人工低啲,但呢種上班文化我覺得幾特別或幾可接受,唔知你地點睇?

第一,朝早返工係唔會計你遲到的,有一日返工我塞車遲左15分鐘,心諗死緊仲唔扣人工,我返到去之後發現全公司只係返左3成,其他人未返,連阿頭都未返,到9點半先齊人,仲要有人未開電腦食緊早餐

第二,返工冇是非,因為大家都唔多講嘢,返工時間只講工作,工作上大家都係客客氣氣,工作以外最多Lun ...
呢d公司留到有能力既人,老闆格局大。

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-9-9 06:23 AM 發表
我係美國做MNC,啲公司culture就係咁,彈性上班彈性放工亦彈性OT。
呢度似美國咩

除咗冇人講嘢可能悶

其他係爽

引用:
原帖由 chris0080 於 2021-9-10 06:02 PM 發表

留到hea人添

引用:
原帖由 chris0080 於 2021-9-10 06:02 PM 發表

乜格局

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-9-9 06:23 AM 發表
我係美國做MNC,啲公司culture就係咁,彈性上班彈性放工亦彈性OT。
美國公司最睇重係工作能力

邊個佢

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-9 07:58 AM 發表

我地唔係彈性,只係比較寬鬆,標準時間係朝九晚六,一個鐘食飯,但真係有人食個幾鐘先返都要若無其事返去開電腦。如果要扣人工,應該成份糧都要扣哂,因為日日遲到都冇嘢
咁寬鬆 公司業績點會好 樓主另謀高就罷啦!

引用:
原帖由 cmk0160 於 2021-9-11 05:58 PM 發表

咁寬鬆 公司業績點會好 樓主另謀高就罷啦!
公司業績好唔好關我咩事?

引用:
原帖由 kwma 於 2021-9-9 08:31 發表

除非係富二代開泥過日神,好快汁
點解好少少對待員工、好啲福利,就會做唔住?
一定要壓榨員工、當員工係資源咁?

真係奴性重!通常呢啲奴性重者,都一定唔係老闆

你唔自己搵嘢嚟做…咁一世係咁…

呢啲先係正常工作,香港做慣奴隸啲人係唔會信架。

引用:
原帖由 EKK9928 於 2021-9-12 03:19 AM 發表
你唔自己搵嘢嚟做…咁一世係咁…
考慮緊考政府工

引用:
原帖由 將軍大人888 於 2021-9-12 08:10 PM 發表

考慮緊考政府工
Which

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]