• 瀏覽: 19,557
  • 回覆: 99
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 txzmxn 於 2021-9-10 02:55 PM 發表

聽講返工有兩更,早啲嗰更8:15返工下午5點放工,晏啲嗰更返8:40放下午5:30,感覺晏啲嗰更人性化啲,可唔可以自己揀邊更?
無得揀

熱賣及精選
引用:
原帖由 無名ABC 於 2021-9-10 06:45 PM 發表

無得揀
即是一入職定咗早更便以後返死早更?

提示: 違規內容已被屏蔽
出曬名好惡做。

引用:
原帖由 kissing_me 於 2021-9-10 03:30 PM 發表

ching 做aco 咩位? aco唔係好油架咩?
我做櫃位工作的, 性質有點類似銀行嗰的咁樣, 都會有現金交收, 限時5分鐘內處理一位客人, 每日都好緊張, 搞到胃痛, 食住胃虊來做, 現在我完全明白 "唔係你的錢,入唔到你個袋 "呢句說話......

引用:
原帖由 faderic108 於 10-9-2021 07:13 PM 發表

我做櫃位工作的, 性質有點類似銀行嗰的咁樣, 都會有現金交收, 限時5分鐘內處理一位客人, 每日都好緊張, 搞到胃痛, 食住胃虊來做, 現在我完全明白 "唔係你的錢,入唔到你個袋 "呢句說話......
有限時處理服務咁嚴重😱😱😱
我都係坐counter 位,但無限時,正常速度做野就ok

account degree係入場券

引用:
原帖由 borabora 於 2021-9-10 08:36 AM 發表

好似同aco 一樣,2年一次

傳聞話無會計degree, 基本上無得in🤔

我無會計degree, 前2年申請時零回音😅
我當年有會計DEGREE加會計師行做都無得IN

引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-10 10:30 PM 發表

同意。聖經中嘅稅吏同香港今日嘅「稅吏」完全唔一樣,不能混為一談。By the way,小弟不覺得 ATO 係「稅吏」。稅吏係話你要交幾多錢稅嗰個,我覺得 AA & above 先係;唔好意思講句,ATO 未入流。
唉,職稱貶值。
如果叫「一級稅務文員」、「二級稅務文員」,咁就一清二楚。

引用:
原帖由 txzmxn 於 2021-9-10 06:48 PM 發表

即是一入職定咗早更便以後返死早更?
係。呢個post原則上六年一調

啲位係一半 A 更一半 B 更,每個位已經定咗係 A 更定 B 更。派你去個位係咩更,你就返咩更,唔調位就唔會轉。
調位就會跟新位定咗嗰更。例如,原本返 A 更,新位又係 A 更,咁就繼續返 A 更,但係如果新位係 B 更,咁調位後就變咗返 B 更。
冇得揀。(唔止 ATO 係咁,成個稅局都係咁。)

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-10 10:36 PM 發表

唉,職稱貶值。
如果叫「一級稅務文員」、「二級稅務文員」,咁就一清二楚。
十分同意。
「一級稅務文員」、「二級稅務文員」先至係 TO 同 ATO 最正確嘅稱呼。

引用:
原帖由 無名ABC 於 2021-9-11 12:16 AM 發表

係。呢個post原則上六年一調
明白了唔該曬!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]