• 瀏覽: 19,631
  • 回覆: 99
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 胤絕 於 2021-9-11 02:38 PM 發表

有無師兄in過 主要考啲咩嫁 可以分享下嗎
你不如問下

熱賣及精選
引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-11 12:05 PM 發表

棵生菜喺離職後都繼續有效㗎!
師兄,回應得很好👍🏻👍🏻

今年初請ncsc ATO, 工作辛苦, 新人如走馬燈, 來來去去, 唔係公務員, 無乜人做, 今次實爭崩頭, 2023稅局搬啟德, 大把老鬼一年前就遞紙退休, 大把位大堆野要執

interview 問嘅野分三類: 稅務/情景管理/時事. 稅務用英文對答, 情景及時事用中文, 今次要嘅人多, 無會計經驗應把握時機, 睇熟稅例, 祝各位好運

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 06:36 PM 發表

interview 問嘅野分三類: 稅務/情景管理/時事. 稅務用英文對答, 情景及時事用中文, 今次要嘅人多, 無會計經驗應把握時機, 睇熟稅例, 祝各位好運
師兄,知唔知大約收幾多個人?

現在空位應有二三十個, 仲有將來會需要填保嘅waiting list, , 我估二三百個waiting, 以上是我估計

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 07:17 PM 發表

現在空位應有二三十個, 仲有將來會需要填保嘅waiting list, , 我估二三百個waiting, 以上是我估計
估唔到咁多人

有很多輪到都唔做, 一年流流長, 退休潮加搬屋加移民

引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-10 10:30 PM 發表

同意。聖經中嘅稅吏同香港今日嘅「稅吏」完全唔一樣,不能混為一談。By the way,小弟不覺得 ATO 係「稅吏」。稅吏係話你要交幾多錢稅嗰個,我覺得 AA & above 先係;唔好意思講句,ATO 未入流。
不能否認AA位高級d 但一個部門總要有唔同能力的人做先維持到 請專重其他人

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 06:36 PM 發表

好難甘

引用:
原帖由 貓貓首領 於 2021-9-11 10:11 PM 發表

好難甘
你連呢份都有興趣😳

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 06:29 PM 發表

今年初請ncsc ATO, 工作辛苦, 新人如走馬燈, 來來去去, 唔係公務員, 無乜人做, 今次實爭崩頭, 2023稅局搬啟德, 大把老鬼一年前就遞紙退休, 大把位大堆野要執
請ncsc位出手低係死穴,過往做3個月就走比比皆是,其他部門出手高肯要仲唔走咩

呢期係儲咗一大批做咗廿幾年已屆退休年齡,無可能大批extend佢地個期,出正位replace屬正路

今日路過啟德見到座大樓都起好超過一半,估計2023年上半年搬硬

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 07:17 PM 發表

電光火石,上一轉的waiting list話咁快就用完了🙃
FCCA大師兄講得好中肯,想以CS 身分入矣記就咪走雞了~~

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-9-11 10:46 PM 發表

請ncsc位出手低係死穴,過往做3個月就走比比皆是,其他部門出手高肯要仲唔走咩

呢期係儲咗一大批做咗廿幾年已屆退休年齡,無可能大批extend佢地個期,出正位replace屬正路

今日路過啟德見到座大樓都起好超過一半,估計2023年上半年搬硬
師兄,係2023年第一季內全部搬晒去啟德

計劃2023年初搬, 大把野執及做, 不過响我層樓都有五個qualified嘅accountant做緊ATO, 你可知出面會計難撈, 唔係QA怎拿萬幾蚊個月?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]