• 瀏覽: 21,174
  • 回覆: 10
  • 追帖: 12
引用:
原帖由 kwma 於 2021-9-10 12:54 PM 發表

做左冇得排公屋
大約跳到MPS pt 14左右,差唔多排到「公務員公屋配額」了

引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-11 12:39 AM 發表

十分同意。
「一級稅務文員」、「二級稅務文員」先至係 TO 同 ATO 最正確嘅稱呼。
師兄講得好貼切
這個位是「二級稅務文員」,每日平均處理一百隻file/信件

引用:
原帖由 wing_414 於 2021-9-10 12:58 PM 發表

即係我呢啲無degree嘅可以慳返apply嘅時間😂
我沒有會計學位的,但有得面試,仲入到職

引用:
原帖由 faderic108 於 2021-9-10 07:13 PM 發表

我做櫃位工作的, 性質有點類似銀行嗰的咁樣, 都會有現金交收, 限時5分鐘內處理一位客人, 每日都好緊張, 搞到胃痛, 食住胃虊來做, 現在我完全明白 "唔係你的錢,入唔到你個袋 "呢句說話......
很多CS前輩都話,派位好講彩數,同一個職級,一個可以天堂,一個可以好地獄。不過,I記後者佔三分二😬

引用:
原帖由 wing_414 於 2021-9-11 10:27 AM 發表

可以話係勁
咁你個位會唔會好忙?
未到旺季,所以不作評論

引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-11 12:05 PM 發表

棵生菜喺離職後都繼續有效㗎!
師兄,回應得很好👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 B_Soc 於 2021-9-11 12:05 PM 發表

棵生菜喺離職後都繼續有效㗎!
師兄,回應得很好👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-11 07:17 PM 發表
現在空位應有二三十個, 仲有將來會需要填保嘅waiting list, , 我估二三百個waiting, 以上是我估計
電光火石,上一轉的waiting list話咁快就用完了🙃
FCCA大師兄講得好中肯,想以CS 身分入矣記就咪走雞了~~

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-9-11 10:46 PM 發表

請ncsc位出手低係死穴,過往做3個月就走比比皆是,其他部門出手高肯要仲唔走咩

呢期係儲咗一大批做咗廿幾年已屆退休年齡,無可能大批extend佢地個期,出正位replace屬正路

今日路過啟德見到座大樓都起好超過一半,估計2023年上半年搬硬
師兄,係2023年第一季內全部搬晒去啟德

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-12 12:21 AM 發表
近來AA都招d後生, 未考完嘅人, 考完老鬼連waiting都無, 安心做ATO, 升TO, 過咗這次, 起碼做ATO十四五年才入zone
評稅組別升級的機會率會高好多。

引用:
原帖由 FCCA 於 2021-9-12 12:02 PM 發表
曾經有ATO調過去TI; 有無A report先, 由C跑到A; 最快都七八年
矣記搏A report難過登天。不過,多謝大師兄提點,自己要識搵路走🙏🏻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]