• 瀏覽: 30,263
  • 回覆: 219
  • 追帖: 12
聽朋友講Panerai及IWC以前好紅,現在就得好少人買,市場佔有率都唔高。我問點解會搞成咁,朋友又唔肯講。我想了解下真相。

精選汽車
事實上PAM同IWC今時今日仲好多人買同帶, IWC我無,PAM我有隻005同111。

老實說我唔會再買PAM因為佢新款出得太快同款款差唔多,買一兩隻後就再無衝動想再買。

Marketing 做得差

路遙知馬力

某程度上被收購咗 無限出 好似apes 咁玩爛左個brand

沒辦法,集團名下太多品牌,不是照顧不週就是顧此失彼,相信不久的將來好多品牌會消失。

主要原因,Richemont旗下品牌,沒有好好控制AD價格控制,全新舊貨4折/5折掟出去收購商,攪死二手市,結果無人敢買。

1. 不求進取,把錶當 fashion 生意,只係玩轉色,改大細,玩cross over。忘記了錶的核心原素,在機蕊和打磨上不思進取,friends 自然轉會。Pam 機蕊質素真係一代比一代差,特別係 Chrono ;IWC就醒覺得太遲了

2. 放棄自己傳統特色。IWC 90 年代的 FA Jones, mark 12 可謂代表作,唯今日全部停產,只係做新錶和不斷加價,當自己個 brand 好值錢,出新錶就有人買。做大個餅係好,但放棄左自己本位,又追不上其他品牌的性價比。就如 IWC 新的 358306, 紅金小三針叫價 14 萬幾,有錢的不如比多少少買 PP calatrava, Lange 1815, 或者買隻二手 PP calatrava;冇咁多的,鋼版6 萬幾,我諗大家都情願買 Date just

3. 最後,最大問題就係二手價不斷仆直。 二手價來自品牌名氣,手錶質素,手錶稀有度,VIP 支持度等。pam 的 OOR ,大家都睇過鐘老師文章…

一個品牌成功不易,奢侈品就是要罕有才多人追;要有質素才有價值。好的品牌,應該有全線由入們三針到高級萬年曆都有,也必須有 VVIP 才能買到的超高級工藝(如enamel 等),加上有好的二手市場,Friends 才會有心一步一步trade in 玩上去。

Pam 同 IWC 就玩短時間內賺到盡;咪緣份早盡

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2021-9-10 06:34 PM 發表

1. 不求進取,把錶當 fashion 生意,只係玩轉色,改大細,玩cross over。忘記了錶的核心原素,在機蕊和打磨上不思進取,friends 自然轉會。Pam 機蕊質素真係一代比一代差,特別係 Chrono ;IWC就醒覺得太遲了

2. 放棄自己傳統特色。IWC 90 年代的 FA Jones, mark 12 可謂代表作,唯今日全部停產,只係做新錶和不斷加價,當自己個 brand 好值 ...
師兄詳盡解釋,謝謝,學到野

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2021-9-10 06:34 PM 發表

2. 放棄自己傳統特色。IWC 90 年代的 FA Jones, mark 12 可謂代表作,唯今日全部停產,只係做新錶和不斷加價,當自己個 brand 好值 ...
中晒👍

我第二、三隻錶係買左對pam,之後就對pam完全提不起興趣,隻隻望落都差不多,而我以前一直係好鍾情iwc,當我買到第6隻時,發覺大多數都係啲舊款野,近幾年出嘅新錶,全部都無感覺,最後我漸漸轉玩其他品牌,感覺更有樂趣。

絕對同意以上各位Ching 的講解。小弟以前也很喜歡Pam 及 IWC. 但財力有限而沒有買過,因當時更加欣賞Zenith and Breiting。但今時今日見已經很少人提及這倆個品牌。請問各Ching有什麼高見呢?

小弟第一隻錶係10幾年前的 IWC spitfire chronograph. 果陣既 IWC 好有味道, 低調而不低級, 而家相反, 高調而唔高級. 

引用:
原帖由 777Andrew777 於 2021-9-10 08:56 PM 發表

絕對同意以上各位Ching 的講解。小弟以前也很喜歡Pam 及 IWC. 但財力有限而沒有買過,因當時更加欣賞Zenith and Breiting。但今時今日見已經很少人提及這倆個品牌。請問各Ching有什麼高見呢?
又唔見得去到咁盡無人提,我身邊都有部份朋友都會喜歡pam及iwc,但通常都係礙於她們的2手價貶值幅度太大,令他們不敢入手,因為太多人買錶前係已經會預定會放,這類換錶帶嘅客,相信在購買力市場上,會佔幾大比率,所以pam及iwc嘅客源會相對細左。
在多年前,我入手一隻2手葡7,個賣家只係全新水貨入手了幾個月,到轉手時已經輸了15000(佢75000入),當時和他吹水,佢都話以後唔會再玩iwc,2手輸太多了,而且好難放。

引用:
原帖由 777Andrew777 於 2021-9-10 08:56 PM 發表

Zenith 好多年前換左個豬兜CEO, 請左位高人 Jean-Frédéric Dufour 揸旗, 果陣出既 PILOT 好正, 小弟都入左隻. 可惜 Mr. Dufour 太本事, 幾年後被 Rolex 挖角, Zenith 從此又好似無左方向咁.

Breitling 小弟無玩過, 以前家族生意時, 好貫徹地出又大又花又粗獷既錶, 鍾意既好鍾意, 唔鐘意眼尾唔望, 但起碼有一班忠粉. 可惜家族賣盤比私募基金後, 開始搞好多唔同野試水溫, 而家又係不倫不類.

我自己愚見, 一間錶廠一旦落入大財團手, 就一朝天子一朝臣, 睇下好唔好命, 揸旗果個係賢君定昏君. 所以皇冠與十字始終係信心保證.

引用:
原帖由 ming0128 於 2021-9-10 09:07 PM 發表

又唔見得去到咁盡無人提,我身邊都有部份朋友都會喜歡pam及iwc,但通常都係礙於她們的2手價貶值幅度太大,令他們不敢入手,因為太多人買錶前係已經會預定會放,這類換錶帶嘅客,相信在購買力市場上,會佔幾大比率,所以pam及iwc嘅客源會相對細左。
在多年前,我入手一隻2手葡7,個賣家只係全新水貨入手了幾個月,到轉手時已經輸了15000(佢75000入),當時和他吹水,佢都話以後唔會再玩iwc,2手輸 ...
Ming ching! 認同👍🏼這絕對是供求及marketing 的問題。

主題標籤 #iwc #萬國錶
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]