• 瀏覽: 12,370
  • 回覆: 62
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 Fun君 於 2021-9-12 08:34 PM 發表

仲有套《波西傑克森》,淨係紅咗女主角
對 _
又係冇咁下文......

熱賣及精選
好似小學個時有睇...都好耐....

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-9-13 12:26 PM 發表

其實我是魔幻王國鐵粉(幾十年前,中學時代)

我中一時已經沉迷原著(中譯本),當年連考試期間都睇,被父親責打

其實魔幻王國宗教味道較重,內裡融合基教成份,對於非基吸引力稍弱
係, 佢宗教意味幾濃厚, 難打入中國巿場

引用:
原帖由 銀河之光 於 2021-9-13 12:29 PM 發表

係呀, 我細個有睇哂
我未睇得哂......

引用:
原帖由 銀河之光 於 2021-9-13 12:30 PM 發表

佢本小說其實好賣得架
都未去到哈利波特嘅水平啦

揾過一個好D嘅導演去重拍啦,嘥咗個故仔

引用:
原帖由 一人行 於 2021-9-12 07:14 AM 發表

我諗本來真係打算拍晒七本,一開頭應該野心大大的。

可惜只有第一套成功。

結果拍到第三集就冇了。

睇戲就係咁,一啲有好多集嘅戲,因為第一集或第二集唔收得就冇再拍落去,觀眾要有有頭冇尾嘅心理準備。

近年嘅有18年嘅移動城市,原著有四集,但只拍了一集。

銃夢有冇第二集都好難講。
恐懼鬥室 同 狂野時速 系列真係痴9線

魔衣櫥無睇小說,但電影一集差過一集

那裡呀?

引用:
原帖由 Jefftungkk 於 2021-9-11 06:22 PM 發表

原著小說好似話有7本......
有七本.
電影只拍到第三集就完.
第三集之後, 原本有拍第四集既計劃, 但版權期滿 (傳聞).
到2013年左右, 又話傾掂數會開第四集...結果到依家都未見影 (而幾位主角都長大成人...)

未聽過

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-9-13 12:26 PM 發表

其實我是魔幻王國鐵粉(幾十年前,中學時代)

我中一時已經沉迷原著(中譯本),當年連考試期間都睇,被父親責打

其實魔幻王國宗教味道較重,內裡融合基教成份,對於非基吸引力稍弱
從電影角度,我唔覺魔幻王國第二集同第三集唔好睇,唔知點解唔受歡迎。

不過電影去到第三集停拍後,我冇攞返小說嚟睇,可能我對呢個故事未至於太熱愛。

反而2018年嗰套移動城市拍完第一集蝕大本,實冇續集,我就去圖書館借全套小說嚟睇晒,一共有四集,小說寫得不過不失。

睇過獅子女巫

我睇過,挺唔錯嘅,多謝樓主分享。

我個人覺得 魔戒 先係經典

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]