• 瀏覽: 4,386
  • 回覆: 27
見donki開張,特登星期五落去行下。

0900到青茂關口,泊好車,經來魅力商場入口入關(另一個入口係街外),
0910上扶手再行一段直路,行李過x光,自助通道check粵康碼,過大陸海關,過自助機check回鄉證,人手查澳康碼,過澳門海關, 0930出關。

全程20分鐘,包埋停留,打卡,去廁所,如正常過關,10-12分鐘內應該可以。

新關好新好闊落,最緊要全程有冷氣,但唔知係咪過左番工時間,人好少,全程眼見無乜人過關,今日星期六中午1200回程人流差唔多,靜英英。

附件

IMG_3988.JPG(107.67 KB)

2021-9-12 12:15 AM

IMG_3989.JPG(193.72 KB)

IMG_3990.JPG(98.04 KB)

IMG_3991.JPG(131 KB)

IMG_3994.JPG(229.33 KB)

IMG_3995.JPG(139.07 KB)

IMG_3997.JPG(160.27 KB)

IMG_3999.JPG(92.82 KB)

熱賣及精選
補充一點,每程只要check一種證件,入澳門check回鄉證,而入珠海就check香港身份證。

附件

IMG_4005.JPG(191 KB)

2021-9-12 12:32 AM

IMG_4001.JPG(464.85 KB)

2021-9-12 12:32 AM

多謝資訊👏

睇完啲圖,都5知身處何方😅

而最重要個點......冇提🥺

筷子基區。

引用:
原帖由 comton36 於 2021-9-12 12:15 AM 發表

見donki開張,特登星期五落去行下。

0900到青茂關口,泊好車,經來魅力商場入口入關(另一個入口係街外),
0910上扶手再行一段直路,行李過x光,自助通道check粵康碼,過大陸海關,過自助機check回鄉證,人手查澳康碼,過澳門海關, 0930出關。

全程20分鐘,包埋停留,打卡,去廁所,如正常過關,10-12分鐘內應該可以。

新關好新好闊落,最緊要全程有冷 ...
我昨天經青茂由珠海回澳門,用香港身份證丶回鄉卡,唔知點解不能用自助通道過關,一定要用人工通道。

今日想入去朝聖,但去到時太多人了,排隊條龍打晒蛇餅,最後都係放棄了。

引用:
原帖由 樓下遠方的樹根 於 2021-9-12 09:18 PM 發表

今日想入去朝聖,但去到時太多人了,排隊條龍打晒蛇餅,最後都係放棄了。
影片
今日成三十幾度,排完隊都可能中暑。

引用:
原帖由 樓下遠方的樹根 於 2021-9-12 09:18 PM 發表

影片
師兄試下揀閒日去,應該會無咁多人,我朝早十點去到唔駛排,但人開始多,行得有d逼。

引用:
原帖由 comton36 於 2021-9-12 09:45 PM 發表

師兄試下揀閒日去,應該會無咁多人,我朝早十點去到唔駛排,但人開始多,行得有d逼。
可能真係因為星期日所以咁多人。

引用:
原帖由 樓下遠方的樹根 於 2021-9-12 09:12 PM 發表

我昨天經青茂由珠海回澳門,用香港身份證丶回鄉卡,唔知點解不能用自助通道過關,一定要用人工通道。
因為要檢查健康碼嗎?

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2021-9-12 10:00 PM 發表

因為要檢查健康碼嗎?
應該唔關檢查健康碼嘅事,我放張證件在自助機上,它未能識別,最後服務助理過嚟幫我手,結果都是一樣。

新紙坑 ! 屯門新開嚴重打蛇餅。。今天星期日可直入啦, 有得比較的產品, 外面都有售, donki貴30-50%。。

我仲未去澳門間donki等過一排先再去

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 樓下遠方的樹根 於 2021-9-12 10:21 PM 發表

應該唔關檢查健康碼嘅事,我放張證件在自助機上,它未能識別,最後服務助理過嚟幫我手,結果都是一樣。
哦明白,最緊要成功過到關。你們是啟用新關口第一批過境人仕

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]