• 瀏覽: 9,980
  • 回覆: 110
本主題由 Fred33 於 2021-9-15 05:34 PM 移動
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-12 09:18 PM 發表

即係點?
政府可以點改組?
係咪廢除所有康樂文化設施?
咁就可以即炒一萬人,計埋外判工,一年可以慳返過百億。
跟手啲運動場,圖書館,文化中心用地,全部用黎起樓,
咁就乜財赤都無哂!

誇張左啲,不過呢,就聞到老董粉蟲果浸除:凍結招聘。

-----
行政長官林鄭月娥透露,下月發表的施政報告會集中香港長遠發展,政府改組是不能迴避的問題。她又指,政府未來幾年都入 ...
政府部門擁腫,正常人都知,好多時架構重疊,又或者時代進步,某一些工種已經不再需要,但因正常政府工只要個部門仍在,就算工作量減少,仍然存在,所以大規模改組,真的可以減少支出。
林鄭做了公務員這麼多年,怎會不知道這情況,只是知道大規模改組,必定影響到一部份人失去工作。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-12 10:50 PM 發表

私家車每年牌費,加到 10萬一年就好。
有商業登記,並且每年繳付 10萬利得稅者,可獲稅務寬免。
其實現在新方法抄牌,相信2021年的汽車違例罰款金融一定大增。

引用:
原帖由 melthy 於 2021-9-12 10:10 PM 發表

唔賺$既部門可以cut哂佢啦
政治極大量部們都是提供服務,怎樣賺錢呢?醫療/教育/消防/警察........等等。怎樣賺錢呢,要有錢才醫?有錢又有書讀?要先比錢才救火嗎?

其實好多正位都未fill人,

請左大量contract~

咁不如cut哂啲位佢~~~~
年年淨係交個數係contract funding~
無錢就食自己

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 08:04 AM 發表

裁減不忠誠的公務員,我寫包單效率提升、赤字消除。
刁民既意見得啖笑
照你甘做,就得返冗員

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 08:32 AM 發表

在社交媒體曾發放反政府煽動宣傳,曾參與罷工及反政府遊行,這批人重心不會放在工作效率及成效之上,裁減利多於弊。
支持
有圖有真相
此人反政府反政府運作

叫親佢解決問題佢實話無辦法,快D炒左佢

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-13 09:00 AM 發表

積奇開咗同一個post同慢兄打對台
開post好似職業一樣,無分貴賤,況且版規無話外人唔可以响政府服務版區開帖。佢應該完勝慢sir, 我指收集豬豬數量。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-9-13 09:54 AM 發表

其實現在新方法抄牌,相信2021年的汽車違例罰款金融一定大增。
拍攝抄牌主要針對到行車期間既違規, 違泊先係大deal但違泊始終要人手巡
所以牛肉乾加價最重要, 宜家$400好多人計數一個月抄唔夠10次就已經平過月租車場

會否像當年03年一樣, 各部門縮減開支、重組架構及職系、推肥鷄餐、繼續凍薪等等 .....  

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-13 11:26 AM 發表

支持
有圖有真相
此人反政府反政府運作
小呻仙似監察政府,似黃區議員。

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 12:17 PM 發表

小呻仙似監察政府,似黃區議員。
放心,當時已有cctv錄低曬
該刁民行為
只係國安未有時間執法者

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-13 12:19 PM 發表

放心,當時已有cctv錄低曬
該刁民行為
只係國安未有時間執法者
不是你的手足嗎?當然政府減開支大減黃區議員也是好辦法,一界任期要使幾佰萬。

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 12:22 PM 發表

不是你的手足嗎?當然政府減開支大減黃區議員也是好辦法,一界任期要使幾佰萬。
小呻仙緊係手joke啦
cctv有曬大頭
走唔甩

諗下點樣開源仲好啦,諗節流!人地仲要開飯養家架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]