• 瀏覽: 10,065
  • 回覆: 110
本主題由 Fred33 於 2021-9-15 05:34 PM 移動
引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-13 12:24 PM 發表

小呻仙緊係手joke啦
cctv有曬大頭
走唔甩
辭左職都未定,監察政府唔易做!隨時犯國安法,你應該同意及身同感受吧!

熱賣及精選
引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 12:31 PM 發表

辭左職都未定,監察政府唔易做!隨時犯國安法,你應該同意及身同感受吧!
小呻仙條19
可能改頭換面都未定

工作休閒, 又花公帤外判, 冗員起碼40%

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-13 12:34 PM 發表

小呻仙條19
可能改頭換面都未定
你又多了個手足著草,結果總是得一個。希望小呻仙是公務員或黃議員,多幾個政府可減輕開支免減薪,甚至免改組。

引用:
原帖由 Mrslow 於 12-9-2021 09:18 PM 發表

即係點?
政府可以點改組?
係咪廢除所有康樂文化設施?
咁就可以即炒一萬人,計埋外判工,一年可以慳返過百億。
跟手啲運動場,圖書館,文化中心用地,全部用黎起樓,
咁就乜財赤都無哂!

誇張左啲,不過呢,就聞到老董粉蟲果浸除:凍結招聘。

-----
行政長官林鄭月娥透露,下月發表的施政報告會集中香港長遠發展,政府改組是不能迴避的問題。她又指,政府未來幾年都入 ...
取消所有官津學校,所有大中小學全改為私校,施行學券制,直接派俾家長,去邊度讀書都得,即刻慳過百億

斷估
水務署賣比財團管
康文署判比人管

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 08:04 AM 發表

裁減不忠誠的公務員,我寫包單效率提升、赤字消除。
裁晒的hea人

Like

減司法人員人工及津貼,這批人放在全世界也是首屈一指高薪一簇,但就不停玩嘢,包括律政司。

大陸都不斷將基層公務員位外判,我親戚話以前有公務員司機同文員,而家都cut哂

引用:
原帖由 ekiller2003 於 2021-9-13 11:50 AM 發表

拍攝抄牌主要針對到行車期間既違規, 違泊先係大deal但違泊始終要人手巡
所以牛肉乾加價最重要, 宜家$400好多人計數一個月抄唔夠10次就已經平過月租車場
以前人手抄牌,抄一條街可能要一小時,現在可能是15分鍾,抄牌數量比之前高出2陪以上

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-12 09:18 PM 發表

即係點?
政府可以點改組?
係咪廢除所有康樂文化設施?
咁就可以即炒一萬人,計埋外判工,一年可以慳返過百億。
跟手啲運動場,圖書館,文化中心用地,全部用黎起樓,
咁就乜財赤都無哂!

誇張左啲,不過呢,就聞到老董粉蟲果浸除:凍結招聘。

-----
行政長官林鄭月娥透露,下月發表的施政報告會集中香港長遠發展,政府改組是不能迴避的問題。她又指,政府未來幾年都入 ...
梗係引入大陸公務員啦

唔係邊有錢搞維穩,維護國家安全

VAT 增加收入

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-13 07:02 PM 發表

梗係引入大陸公務員啦

唔係邊有錢搞維穩,維護國家安全
係囉,「掛職」呢樣咁 L 堅嘅嘢,提都無提。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-9-13 09:54 AM 發表

其實現在新方法抄牌,相信2021年的汽車違例罰款金融一定大增。
牌費直接加到 50萬一年,
抄牌嘅人手都慳返。
50萬,其實唔多架,
320 一張,只不過係 1560 張左右,
除返開每日計,只係抄 4.3 張。

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-9-13 08:51 AM 發表

改組政府架構、精簡公務員人手。抽調部份人手處理兩制公務員被分化問題(如在網上發布政府不信任新制公務員等毫無根據的言論),將分化公務員的行為列為刑事罪行。一經定罪判刑,建議送返內地監獄服刑(如秦城監獄)、財產收歸港有、剝奪政治權利終身,以及享用三公(3餐都只食公仔麵)…….待續
Jackyfree2 佢喺香港做多十年便利店,
先係對佢最好嘅折磨。

俾佢返左大陸,
一個唔該學埋啲乜嘢「月返三日工,夠食夠交租」,
反而仲會益左佢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]