• 瀏覽: 10,051
  • 回覆: 20
本主題由 Fred33 於 2021-9-15 05:34 PM 移動
即係點?
政府可以點改組?
係咪廢除所有康樂文化設施?
咁就可以即炒一萬人,計埋外判工,一年可以慳返過百億。
跟手啲運動場,圖書館,文化中心用地,全部用黎起樓,
咁就乜財赤都無哂!

誇張左啲,不過呢,就聞到老董粉蟲果浸除:凍結招聘。

-----
行政長官林鄭月娥透露,下月發表的施政報告會集中香港長遠發展,政府改組是不能迴避的問題。她又指,政府未來幾年都入不敷支,沒有空間大幅增加社會開支。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=449557

我都想搵返張新圖⋯⋯
熱賣及精選
引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 10:05 PM 發表

圖書館入場要收錢
要俾錢,啲人就唔黎啦。
無人黎,即係要執啦。

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-9-12 10:20 PM 發表

大幅加罰款,牌費。違泊衝燈罰5000
垃圾蟲10000
私家車每年牌費,加到 10萬一年就好。
有商業登記,並且每年繳付 10萬利得稅者,可獲稅務寬免。

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-9-12 10:28 PM 發表

取消公務員所有延任政策。
Supporting staff全部contract  out.
頂,咁出年就算外邊加 5%,我地都肯 L 定凍薪啦。

引用:
原帖由 melthy 於 2021-9-12 10:10 PM 發表

唔賺$既部門可以cut哂佢啦
稅收,其實包左「政府服務」。
點解財赤,而市民又得唔到「政府服務」,
其實係一個危險的提問。

引用:
原帖由 我笨笨 於 2021-9-12 10:51 PM 發表

長俸cut
MPF 15%減到10%
唔俾買美股
全世界轉晒郵局咁自負盈虧
佢如果夠膽話,長俸最多只發放 15年,之後就無,
更有「追溯期」。
例如呢,如果 2005 年開始領長俸,
2022 年就唔會再發俾佢,之類。

咁就真係「大刀闊斧」喇。

引用:
原帖由 mike_george2012 於 2021-9-12 10:26 PM 發表

Jacky仔:香港只需要警隊,其他文職可以執晒佢,汪汪
我黑名單左佢,
呢個貼唔會見到佢入黎。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-13 07:02 PM 發表

梗係引入大陸公務員啦

唔係邊有錢搞維穩,維護國家安全
係囉,「掛職」呢樣咁 L 堅嘅嘢,提都無提。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-9-13 09:54 AM 發表

其實現在新方法抄牌,相信2021年的汽車違例罰款金融一定大增。
牌費直接加到 50萬一年,
抄牌嘅人手都慳返。
50萬,其實唔多架,
320 一張,只不過係 1560 張左右,
除返開每日計,只係抄 4.3 張。

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-9-13 08:51 AM 發表

改組政府架構、精簡公務員人手。抽調部份人手處理兩制公務員被分化問題(如在網上發布政府不信任新制公務員等毫無根據的言論),將分化公務員的行為列為刑事罪行。一經定罪判刑,建議送返內地監獄服刑(如秦城監獄)、財產收歸港有、剝奪政治權利終身,以及享用三公(3餐都只食公仔麵)…….待續
Jackyfree2 佢喺香港做多十年便利店,
先係對佢最好嘅折磨。

俾佢返左大陸,
一個唔該學埋啲乜嘢「月返三日工,夠食夠交租」,
反而仲會益左佢。

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-12 11:04 PM 發表

無咗積奇會變晒正常討論,少咗好多歡樂架
呢個貼,就正常少少咁吹水喇。

唔俾佢入黎,佢都會係第二度凸出黎,俾大家慢慢 L。

引用:
原帖由 爆料者 於 2021-9-13 08:15 PM 發表

佢開嘅 post水靜鵝飛,佢自己不斷留言谷數谷人氣。但豬豬就超多。
唉!情何以堪。
無計架喎,
呢版肯講多幾句嘅,都俾佢 block 哂。
生客入到黎,都係諗住有無乜嘢消息呀、資訊呀咁,
佢就只係識 C & P,仲要乜內容都無,
佢貼果啲,入得黎嘅都知啦,洗屁佢講咩。
咁啲人望完,就梗係留言都廢西事。

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-13 08:19 PM 發表

佢入唔到嚟玩,就開個一模一樣嘅帖打對台
但佢又要 block 人喎,
很傲嬌,口裡說不,身體卻很誠實。

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-13 08:51 PM 發表

學佢話

因為非佢族類…殺無赦!

唔啱佢聽嘅說話,一律拉黑,佢個帖只得佢中意聽嘅話!
佢去其他貼搭咀,
就去關心下佢,L 佢兩嘢,等佢知道呢,都有人睇下佢架,佢其實唔孤獨嘅。
咁呢,或者可以減輕下佢病情,日行一善黎架!

引用:
原帖由 ekiller2003 於 2021-9-13 11:33 PM 發表

慢兄, 題外話請教
其實排公務員籌買居屋係唔係比排等公屋化算
首先,如果你係單身,仲要無乜希望結到婚,
咁就一定係買居屋,千其唔好嫌山旯旮,
其實最 X 平果類,有六至七座樓果種,咁先係最化算。
乜嘢買黎等升值,之後賣左佢再買私樓,
無謂想太遠,可以咁玩得贏嘅,時也命也,無得強求。

如果,有人肯同你住 260 呎公屋,
咁就梗係拎公屋,唔好望市區,求其唔太隔涉都要殺。
即時節省 10K 左右嘅租金。
之後儲到錢,先再考慮一下,用公屋換綠表,
以「核心家庭」嘅身份,再去抽新居屋。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]