• 瀏覽: 10,060
  • 回覆: 7
本主題由 Fred33 於 2021-9-15 05:34 PM 移動
取消公務員所有延任政策。
Supporting staff全部contract  out.

熱賣及精選
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-12 10:50 PM 發表

頂,咁出年就算外邊加 5%,我地都肯 L 定凍薪啦。
改組政府架構、精簡公務員人手。抽調部份人手處理兩制公務員被分化問題(如在網上發布政府不信任新制公務員等毫無根據的言論),將分化公務員的行為列為刑事罪行。一經定罪判刑,建議送返內地監獄服刑(如秦城監獄)、財產收歸港有、剝奪政治權利終身,以及享用三公(3餐都只食公仔麵)…….待續

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-13 09:00 AM 發表

積奇開咗同一個post同慢兄打對台
開post好似職業一樣,無分貴賤,況且版規無話外人唔可以响政府服務版區開帖。佢應該完勝慢sir, 我指收集豬豬數量。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-13 07:48 PM 發表

係囉,「掛職」呢樣咁 L 堅嘅嘢,提都無提。
可能攪同本地私企掛職,咁我便利店老友香煎牛牛積奇有機會入嚟我哋政府度做公務員做嘅 duty.
eg 响物料倉執貨

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-13 07:53 PM 發表

呢個貼,就正常少少咁吹水喇。

唔俾佢入黎,佢都會係第二度凸出黎,俾大家慢慢 L。
佢開嘅 post水靜鵝飛,佢自己不斷留言谷數谷人氣。但豬豬就超多。
唉!情何以堪。

引用:
原帖由 河原町 於 2021-9-13 08:19 PM 發表

佢入唔到嚟玩,就開個一模一樣嘅帖打對台
豬豬數一定唔夠佢多

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-9-14 09:58 PM 發表

後來,見到特首話,佢建議開多兩個「局」,
我其實又放心了。
果把大刀同闊斧,唔係斬落公務員度。
咁斬落去邊個度?
唔知呢,我智慧有限,參透唔到。

希望出年,可以加返 5% 啦。
即係好似千鿋年殺局咁,將市政總署/區域市政總署改為康文/食環。今次規模更大。

0914()   19:04更新  10:58建立
「東網及《東方日報》(下稱東方)早已指出,本港政策局疊床架屋,其中運輸及房屋局、發展局,以及食物及衞生局範疇過多、權責過於繁雜,引致住屋、醫療等問題成為社會深層次矛盾的重要源頭。港府今日(14)終承認,現時不能再迴避重組政策局的事宜,但現屆政府任期只餘下9個月,實際上很難履行重組政策局的事宜,只能折衷「做定方案」予下屆政府,惟未有透露方案中涉及的政策局。」

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-9-15 01:59 PM 發表

根本政策局就係疊床架屋,那些年老懵懂管唔掂陳四萬,咪整個高官問責制出嚟削佢權,
以前布政司一個管哂啲署/處長,依家就署/處長上面整多批局長,
所以當年為額外支付問責局長每年數千萬港元薪酬及其他開支而不增加政府支出,削減大量公務員職位。
我依啲千禧後唔知咁嘅力屎,等我問吓年近半百嘅老友積奇伯先,佢應該識。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]