• 瀏覽: 882
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
個人對大澳沒太大好感,因為數年前在當地某酒店發生的荒謬。本來舊年想去可是又突然取消。因此今年首日就第一時間去(周末車費平D)

昨天太熱,所以下午才前往,來到時很多人由酒店那邊出來,相信是看日落後回到市中心,到六時半提早亮燈。

路線一:石仔埗街,由石埗仔街公廁至洪栓古廟前路口,雖然沒有太多手繪花燈,但有人造月亮等數個景點。

路線二:吉慶街由關帝古廟到新基大橋(紅橋),是花燈會精華部分,最多手繪花燈,但比較窄。

行程小建議:
1. 雖然大澳基本上有不少士多,宜在東涌先進行補給甚至食飽,買定大水(唔好諗著涼茶可以支持好耐),東涌地鐵站有水機可以裝水。

2. 風扇、清涼劑和一切有助散熱物品

熱賣及精選
謝謝提點

多謝分享,請問你點出入大澳?應該要等好耐車🙈

I Love Hiking & Camping with You
引用:
原帖由 信仔 於 2021-9-17 05:24 PM 發表

我是星期四入去。走果陣大約10分鐘一班車,也不算等好耐,但都幾多人。

引用:
原帖由 信仔 於 2021-9-17 05:24 PM 發表

啲大澳人真係要夠癲夠傻先唸到呢啲節日出嚟,你條橋點頂得住成千上萬嘅群眾,到時踩冧左死幾多人你唸唔唸到?而且啲交通配套原全冇可能配合到十萬八萬人踩入去過節,就算廁所都嚴重不足!好彩佢臨崖勒馬,話正日同翌日都唔點燈,如果唔係真係生靈塗炭!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-9-19 02:52 PM 發表

啲大澳人真係要夠癲夠傻先唸到呢啲節日出嚟,你條橋點頂得住成千上萬嘅群眾,到時踩冧左死幾多人你唸唔唸到?而且啲交通配套原全冇可能配合到十萬八萬人踩入去過節,就算廁所都嚴重不足!好彩佢臨崖勒馬,話正日同翌日都唔點燈,如果唔係真係生靈塗炭!
呢啲時候入大澳同走難差唔多,廁所、食肆、交通呢啲等到傻,尤其帶著小朋友嗰啲仲辛苦。

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-9-19 04:14 PM 發表

呢啲時候入大澳同走難差唔多,廁所、食肆、交通呢啲等到傻,尤其帶著小朋友嗰啲仲辛苦。
最慘係走唔倒!想搵個地方過夜都唯有露宿街頭!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-9-19 04:16 PM 發表

最慘係走唔倒!想搵個地方過夜都唯有露宿街頭!
好在我星期六已入咗去睇花燈。
喺九龍食完午餐,然後去東涌(到達時3:00),喺7仔買2枝飲品,果時等幾㗎巴士就到我。去到先坐船仔遊大澳,再去食街頭小食,買手信。到5:15就去酒樓食飯(5:45已開始要排隊,到時真係唔駛食),之後一路行一路等開燈。行到接近7:00就走人。果時就係離開嘅高峰,不過我有的是時間,返到市區都係8:00。

主題標籤 #大澳 #酒店
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]