• 瀏覽: 7,138
  • 回覆: 86
  • 追帖: 1
本主題由 Fred33 於 2021-9-15 06:01 PM 移動
政府預告…每年都會有赤字!

之前又話要…各部門減1%支出。

所以應該會…又再次"暫停"招聘,減低新增薪酬支出!

同時推出…延遲退休,一來保持有足夠人員正常運作。

二來延遲長俸到65…可以推遲支付大糧,同時可以預計到,每年固定長俸支出!

因為選擇延遲到65…就不能"中途"退休,俾走都要到達65,先真正計算正式退休,才可開始俾大糧及長糧。

熱賣及精選
又係講呢d,得啦得啦林鄭話比你做到70歲退休,Ok

長俸是公務員一大開支,佔比越來越大,係時候要做個研究削減。

引用:
原帖由 serpent715 於 2021-9-13 08:57 AM 發表

不是我想架…係工會要求咋!

林鄭亂洗錢係時候找數了,不過由公務員找,令我回憶起百佳維康7-11集團,hktv mall, 蘋果日報,養和醫院, 各大物業管理公司......... (太多不能盡錄)間間送過億元資助。

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 09:27 AM 發表

長俸是公務員一大開支,佔比越來越大,係時候要做個研究削減。
不是!

現時170,000公務員中…積金制已經佔大多數。

長俸制公務員…所佔比率"越來越少"就真!

加上如果延遲退休…政府可以同樣"延遲"支付長俸,同時可以預早估計,每年實際真正支出數額。

最後就係…基本法,有明文規定咗長俸制嘅保障!

波叔見到哩個開支表,應該知點做

引用:
原帖由 19611691 於 2021-9-13 10:48 AM 發表

波叔見到哩個開支表,應該知點做
財爺已經叫咗…各部門減少1%支出!

同時可能會…再停招聘,延遲退休,暫時降低開支先。

咁講 未來多數繼續凍薪

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-9-13 09:49 AM 發表

不是!

現時170,000公務員中…積金制已經佔大多數。

長俸制公務員…所佔比率"越來越少"就真!

加上如果延遲退休…政府可以同樣"延遲"支付長俸,同時可以預早估計,每年實際真正支出數額。

最後就係…基本法,有明文規定咗長俸制嘅保障!
延遲退休,大量攞max pt.嘅老PP霸住個位攞着數,工作效率未必高,本身已經多假,閒時再放M/A,D/A,物理治療,職業治療,S/L,吹佢唔脹。不如請新人起碼人工平D,而且新人想升唔會咁hea。

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-9-13 01:27 PM 發表

延遲退休,大量攞max pt.嘅老PP霸住個位攞着數,工作效率未必高,本身已經多假,閒時再放M/A,D/A,物理治療,職業治療,S/L,吹佢唔脹。不如請新人起碼人工平D,而且新人想升唔會咁hea。
招聘…係增加人手增加支出,
延遲…係保持不變並無增長!

一來可以減低…退休潮衝擊,
二來可以承傳…知識及經驗!

引用:
原帖由 serpent715 於 2021-9-13 08:57 AM 發表

唔得

做到升天先啱佢

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-9-13 02:43 PM 發表

招聘…係增加人手增加支出,
延遲…係保持不變並無增長!

一來可以減低…退休潮衝擊,
二來可以承傳…知識及經驗!
一直認為你跟本係 AO

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-9-13 01:27 PM 發表

新入職嘅…CA/ACO,個個所謂"大學生"!

志不在此…衹係等其他高位叫入職。

咁又點會…有心用心去做中四中五工作呢!

辭職及轉職率…不會低,白白浪費招聘及陪訓嘅"人力物力"。

新積金制…大多做過N仔合約,啲衰野隨時"青出於藍"仲醒目!

無長俸…綁死,反而重大膽"玩野"添架~

引用:
原帖由 kh2995 於 2021-9-13 02:45 PM 發表

唔得

做到升天先啱佢
林太升做…人大政恊副主席!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]