• 瀏覽: 7,721
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 EKK9928 於 2021-9-13 07:33 PM 發表

有機會之前請咗人,但係又走咗… 所以直接再見返之前short listed
咁有關公司的HR都有個後補名單?

熱賣及精選
引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-9-13 10:31 AM 發表

如題
因為今次再找工作時,sd左cv比呢間公司,見之前見工的公司。

今日又收到之前見工的公司電話
話可以安排我去見工。所見的職位都係與3個月之前所應徵果份一樣。

懷疑有公司的相關職位未找到合適的人,所以要再登招聘廣告。

所以我就再sd份cv去有關公司,但又收到見工通知。
所以問,是否適合再去見工?
大把選擇,你揀工,就想點就點?

如果你真係想番嗰份工,咁你就去見啦。

引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-9-13 05:59 PM 發表

現在最怕都係見同一個hr員工。而且不足3個月再去同一間公司見同一份工
其實HR約你見工時,你可以同人講聲,咁人地可以即時番查紀錄
你咁擔心人地"發現"3個月內見兩次同一職位,但你又重複申請...
真係想試有無機會嘅就唔好諗咁多.即管去馬吧

見得好嘅,臨尾同HR講聲你較早前黎見過一次
話佢知當日見完對個職位好有興趣,所以決定再次申請囉
有啲野係誠意搭夠.加油吧

原因可以有好多.

同一公司, 同一職位, 唔一定得1個位.  可能有幾個位. 有新/舊人resign.  要再請過.

同一公司, 同一職位, 唔等於同一上司.  有啲公司分左幾條team.
今次可能係另一team另一上司見人. 

再見無妨

咁同一間公司同一個post你又send

如果是待業中, 始終都是一個機會, 當然去啦.

引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-9-13 10:31 AM 發表

如題
因為今次再找工作時,sd左cv比呢間公司,見之前見工的公司。

話可以安排我去見工。所見的職位都係與3個月之前所應徵果份一樣。

反正有機會,唔明點解要懷疑?

最緊要係三個月後你都仲未搵到嘢做!

引用:

如題

見啦,如果你無工返緊嘅話

引用:

如題

同一公司,同一職位名,可係唔同部門。
分行經理可以係香港區,九龍區,under唔同regional老闆。
招聘自然分開。

你需要呢份工你就去見,唔好想太多。你如果要請假過去見,就先提醒hr 你3個月前見過⋯⋯

有問題咪見工嗰陣問佢地囉

未搵到工咪去見下囉冇壞呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]