• 瀏覽: 12,610
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
肉醬本身就係肉,肉就係餸。佢只不過係打成肉泥以醬既形式鋪係意粉上面,但係改變唔到佢係肉既本質。
即係好似你屙屎水咁,你啲屎水本質其實就係屎,佢只不過係以液體既形式屙落去屎坑,但係你既行為依然係屬於「屙屎」而唔係「屙水」。
即係「屎水」=「屎」
同樣「肉醬」=「肉」
所以肉醬係餸,下次你食肉醬意粉既時候諗下我呢個比喻你就會明。

熱賣及精選
自己鍾意點食咪點食囉, 好似食車仔面咁, 有人鍾意淨面, 有人要五六個餸都唔夠

主觀睇法的問題。
我投肉醬意粉有餸一票。

引用:
原帖由 Cmray2017 於 2021-9-13 02:19 PM 發表

肉醬本身已經係餸,
唔配意粉, 可以用來做千層麵,
可以用來做牧羊人批,
肉醬本身已經有很多不同的食法
我成日都覺得肉醬意粉上面既肉醬唔係餸但係係千層麵黎講佢又係餸

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-13 02:47 PM 發表

肉醬本身就係肉,肉就係餸。佢只不過係打成肉泥以醬既形式鋪係意粉上面,但係改變唔到佢係肉既本質。
即係好似你屙屎水咁,你啲屎水本質其實就係屎,佢只不過係以液體既形式屙落去屎坑,但係你既行為依然係屬於「屙屎」而唔係「屙水」。
即係「屎水」=「屎」
同樣「肉醬」=「肉」
所以肉醬係餸,下次你食肉醬意粉既時候諗下我呢個比喻你就會明。
下次諗起你呢個比喻應該唔會想食肉醬意粉多啲

情形同豉油撈飯一樣。

有得食就食啦.

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
你同事係教會既人?

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2021-9-13 04:14 PM 發表

主觀睇法的問題。
我投肉醬意粉有餸一票。
主觀睇法冇問題, 問題係點解有要迫人認同你的同事

照理解,,,,你食碟頭飯,你食d料當唔當餸先,,如當咪成立,,,你食鮮茄牛一樣,,栗米雞個d,,,,我覺就係餸到飯麵就叫餸

愛美國食個肉醬意粉人哋個醬真係好多肉喺入面,香港嗰啲肉醬意粉搵到十粒算你贏

D肉碎溝左入醬裡面,可以食到一粒粒肉既感覺,仲唔係餸?不過好少餸。

引用:

睇整嘅時候點整同邊間食肆啦,有啲加咗芝士,焗,同唔焗都有好大差別。
焗嘅,如果連芝士,將肉醬同芝士撈埋,焗到焦脆,呢個我最鍾意,咁真係可以當餸嘅喎,食塊叉起嚟食,正到痺。
不過咁做似乎係香港茶餐廳,第二度唔敢話冇,但少見,但如果講話真係西式,就真係唔可以講得係餸嘞,撈埋只係得少少醬咁。
冇咩好拗,根本冇結論。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]