• 瀏覽: 12,580
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-14 06:21 PM 發表

咁撈埋黎食就唔叫餸啦,你有冇見過咕嚕肉可以好似肉醬意粉咁撈埋黎食呀?
梅菜肉餅咪係餸囉!
食梅菜肉餅時篤碎撈勻啲白飯一齊食…咪照樣係餸!餸就係餸…唔會因為撈勻飯嚟食就變咗"唔係餸"

熱賣及精選
咁簡單仲要問?
你叫佢分開上,份量睇下係咪正常一碟餸咁多咪知囉
或者你會唔會分開食?

你去慘仔叫炸醬看看收不收你一餸錢?

BTW, 同意上面D師兄講, 香港人好多都未知什麼才是意麵~

肉醬本身已經有很多不同的食法,依自己嘅口味定。

吓, 緊係餸
如果唔係餸, 叫醬意粉啦, 係埋?

咁樣嘅話燒賣都唔係餸,係屬於點心,同埋同肉醬意粉唔match

這問題有點小學雞
將一隻蛋煎熟放在飯上,蛋是餸吧
但將生蛋打開淋蛋液在飯上拌混,那應叫什麼呢。
明明是同一樣野,型態不同名稱雖不同,點都喺同一樣野,如果肉醬攞生粉水加熱一下,就會變成肉餅,所以說醬汁或餸都是對的。

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
兩個都係 哈哈哈…!😂😂😂

肉醬+意粉=肉醬意粉。
一碟肉醬 + 分開碗意粉,都係叫肉醬。
所以話肉醬係餸係唔成立
(純個人認為)

所以話.佢唔應該在餐牌上寫.焗肉醬意粉.直接寫肉醬就得.唔好騙人

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
漢堡扒好似係用相同肉碎造成……牛豬的分別。

引用:

義燒雞粥都係用米。

引用:
原帖由 starbug 於 2021-9-13 02:10 PM 發表

大部分香港人都冇見過意大利粉係什麼回事,一直都當係茶記碟頭飯看待,覺得一定要見到有"餸"先係一碟完整嘅碟頭飯。
薑蔥撈麵🤣🤣🤣🤣

問題根本毫無意義,可以休矣👎👎👎

個人覺得肉餸意粉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]