• 瀏覽: 12,625
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
屬於餸嘅一種。

熱賣及精選
引用:
原帖由 木伽四點 於 2021-9-13 02:27 PM 發表

你下次叫一個order "走醬"
睇下有冇肉碎跟咪知答案囉
其實e個問題我從來冇諗,但你個答案係神回!👍🏻

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
肉自然屬于肉啦,算系乜?鍾意點惗咪點惗囉。

當食多過運動,就會肥

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-13 02:47 PM 發表

肉醬本身就係肉,肉就係餸。佢只不過係打成肉泥以醬既形式鋪係意粉上面,但係改變唔到佢係肉既本質。
即係好似你屙屎水咁,你啲屎水本質其實就係屎,佢只不過係以液體既形式屙落去屎坑,但係你既行為依然係屬於「屙屎」而唔係「屙水」。
即係「屎水」=「屎」
同樣「肉醬」=「肉」
所以肉醬係餸,下次你食肉醬意粉既時候諗下我呢個比喻你就會明。
呢個先係真正神回覆

係醬呀!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-13 01:53 PM 發表

點解食肉醬意粉要有餸,意粉最高境界係蒜香橄欖油意粉Spaghetti Aglio e Olio

這個是意大利人最喜歡的意大利麵之一,意大利名叫Spaghetti aglio e olio, 材料就只有橄欖油,蒜蓉及意大利麵。

Spaghetti Aglio e Olio 香蒜意粉
https://i1.wp.com/www.mrspskitchen.net/wp-content/uploads/2015-06-22-22-37-19_deco.jpg?w=1280&ssl=1
同港式豬油飯同級

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-13 01:53 PM 發表

點解食肉醬意粉要有餸,意粉最高境界係蒜香橄欖油意粉Spaghetti Aglio e Olio

這個是意大利人最喜歡的意大利麵之一,意大利名叫Spaghetti aglio e olio, 材料就只有橄欖油,蒜蓉及意大利麵。

Spaghetti Aglio e Olio 香蒜意粉
https://i1.wp.com/www.mrspskitchen.net/wp-content/uploads/2015-06-22-22-37-19_deco.jpg?w=1280&ssl=1
而且正宗既系香辣味

引用:
原帖由 keke009 於 2021-9-13 05:26 PM 發表

D肉碎溝左入醬裡面,可以食到一粒粒肉既感覺,仲唔係餸?不過好少餸。
要有咬口先叫餸? 咁蒸滑蛋叫咩?打係牛肉飯上面隻生蛋又叫咩?醫院啲軟餐又叫餸定叫醬?
我都好想知樓主餸嘅定義係乜?

我反而想知咖哩入面啲薯仔係主食定餸? 明明係炭水化合物。

醬,因為肉醬意粉個本體都唔係啲肉係個醬

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-9-13 11:49 PM 發表

請問揚州炒飯除飯粒外的食物,是屬於飯還是餸?
飯囉

引用:
原帖由 木伽四點 於 2021-9-13 02:27 PM 發表

你下次叫一個order "走醬"
睇下有冇肉碎跟咪知答案囉
咁咪炒d碎豬肉或牛肉比你囉

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-9-14 12:24 PM 發表

要有咬口先叫餸? 咁蒸滑蛋叫咩?打係牛肉飯上面隻生蛋又叫咩?醫院啲軟餐又叫餸定叫醬?
我都好想知樓主餸嘅定義係乜?

我反而想知咖哩入面啲薯仔係主食定餸? 明明係炭水化合物。
我有講蒸水蛋唔係餸咩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]