• 瀏覽: 12,687
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?

引用:
原帖由 Cmray2017 於 2021-9-13 02:19 PM 發表

肉醬本身已經係餸,
唔配意粉, 可以用來做千層麵,
可以用來做牧羊人批,
肉醬本身已經有很多不同的食法
我成日都覺得肉醬意粉上面既肉醬唔係餸但係係千層麵黎講佢又係餸

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2021-9-13 02:47 PM 發表

肉醬本身就係肉,肉就係餸。佢只不過係打成肉泥以醬既形式鋪係意粉上面,但係改變唔到佢係肉既本質。
即係好似你屙屎水咁,你啲屎水本質其實就係屎,佢只不過係以液體既形式屙落去屎坑,但係你既行為依然係屬於「屙屎」而唔係「屙水」。
即係「屎水」=「屎」
同樣「肉醬」=「肉」
所以肉醬係餸,下次你食肉醬意粉既時候諗下我呢個比喻你就會明。
下次諗起你呢個比喻應該唔會想食肉醬意粉多啲

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-9-13 11:49 PM 發表

請問揚州炒飯除飯粒外的食物,是屬於飯還是餸?
飯囉

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-9-14 08:09 AM 發表

肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
正常=肉碎/肉粒仔+醬

矮瓜曬乾切粒+糯米粉 =素肉代替肉+醬。
我有試過食素既肉醬意粉,但係我覺得都幾好食!

引用:
原帖由 Aisa 於 2021-9-14 12:43 PM 發表

用粟米肉粒飯咁理解應該容易啲。
不過我覺得餸呢個定義係就咁食唔駛配飯麵都得,分開唔到就咁食肉醬係咪怪左啲
或者咁講,餸係唔係應該多啲?香港既肉醬意粉幾個幾粒肉

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-9-14 01:54 PM 發表

意大利粉係粉定係麵?
意大利係粉,不過天使麵係麵

引用:
原帖由 天生加加速廁紙 於 2021-9-14 03:13 PM 發表

肉醬講到明有肉有醬喎師兄
拿,咁肉醬係一定要一齊架嘛,你就咁要個醬加意粉就叫茄汁撈意粉唔係肉醬意粉啦

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-9-14 04:45 PM 發表

撈埋佢咪乜都唔覺囉
咁撈埋黎食就唔叫餸啦,你有冇見過咕嚕肉可以好似肉醬意粉咁撈埋黎食呀?

主題標籤 #燒賣
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]