• 瀏覽: 11,745
  • 回覆: 96
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-9-13 05:16 PM 發表

愛美國食個肉醬意粉人哋個醬真係好多肉喺入面,香港嗰啲肉醬意粉搵到十粒算你贏
講起意粉,真係意大利嗰啲先正,有次響羅馬機場食咗個意粉,嘩,好似人間美味咁,不過,我估都係心理作用,事關點解要響機場食嘢,原因係飛機大誤點,成二十個鐘,迫住要食,肚餓食咩都好食㗎啦,不過人地啲意粉就冇香港啲咁,發到脹晒,好難頂。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
熱賣及精選
引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 2021-9-13 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
主食係麵。。。加了用肉沬做出來的醬汁的意大利麵

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-13 01:53 PM 發表

點解食肉醬意粉要有餸,意粉最高境界係蒜香橄欖油意粉Spaghetti Aglio e Olio

這個是意大利人最喜歡的意大利麵之一,意大利名叫Spaghetti aglio e olio, 材料就只有橄欖油,蒜蓉及意大利麵。

Spaghetti Aglio e Olio 香蒜意粉
https://i1.wp.com/www.mrspskitchen.net/wp-content/uploads/2015-06-22-22-37-19_deco.jpg?w=1280&ssl=1
呢啲咁高境界嘅意粉都係留番比你慢慢嘆,我層次低,寧願食大家樂豬扒焗意粉!

係醬又係餸......

正如中式飯炒個餸,打個hin汁
肉醬同蕃茄=餸
茄汁等一堆調味料=hin汁

阿馬里 哈失吐,斯骨爾,其諾丹基,斯里星,昂依納得,斯熱確虛,哈虎文缽英
                                                               --『九陰真經總章』
樓主黎咗香港幾耐?

話之佢吖,最緊要係你鍾唔鍾意!

very nice

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
引用:
原帖由 木伽四點 於 2021-9-13 02:27 PM 發表

你下次叫一個order "走醬"
睇下有冇肉碎跟咪知答案囉
神回答

請問揚州炒飯除飯粒外的食物,是屬於飯還是餸?

肉醬意粉  我不嬲唔會點黎食

意見同樓主唔同 , 我只是覺得  賣相反胃  

引用:
原帖由 叉燒雞飯 於 13/9/2021 12:04 PM 發表

今日同同事食飯個陣講起好想食肉醬意粉,之後我講左句:但係肉醬意粉冇餸我想買埋燒賣食
個同事即刻好大反應咁問:肉醬意粉點解係冇餸?
我真係完全唔覺得肉醬意粉啲肉醬可以叫做餸
肉醬肉醬即係啲肉係跟住個醬架嘛冇左個醬佢都唔可以同個意粉單獨生存…
點知個同事話:咁佢係肉咪就已經係餸囉!
拗左5分鐘都冇結論我就決定上黎問下大家到底肉醬意粉上面既肉醬應該係屬於醬定係餸先?
你撈左咪醬,唔撈咪送

可能係法式或者葡式或者匈牙利式😆

當然係餸啦!
話明餸,可以餸到飯就係餸啦!用汁餸飯好出奇咩?
日本咖哩飯剩係得汁同飯唔通又餸唔倒飯?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]