• 瀏覽: 6,868
  • 回覆: 51
我發現後生嗰批好中意打港式拼音,成日講野都用港式拼音,就算係一句完整英文都可以用到港式拼音。
所以同佢哋傾公事我真係想死!英文又唔啱文法,再加埋港式英文拼音,真係好難頂!
問佢陣間食唔食點心,佢答我:ho ah 然後再加多句 me dou ok
你ok 咪ok, dou想點呢?仲有me會用嚟開頭既咩?me me me, me 你個頭!

問佢幾時得閒傾下個ppt,佢答我: Zhen garn sin
姐係點呢,你到低想幾時傾呢?

每次睇佢d對話都睇好鬼耐,有時一大段睇死我,其實我唔介意你全英文,但你打港式英文拼音真係好難頂,其實你係唔識英文定點呀?

熱賣及精選
Duc yi di

Nei mm zi meh

Nei nou la

扮哂野

我公司都有幾個同事係咁樣…

識英文都唔會咁講野

引用:
原帖由 大巨 於 2021-9-13 05:11 PM 發表

識英文都唔會咁講野
呢類拼音同英文無乜關係。
我最先上網玩irc icq 嗰類係用union way,南極星呢種輸入法打中文,同呢類發音有d似,但好似樓主句 me dou ok 咁, 應該係ngo do dak,不過老實講真係無一個固定併音,google廣東併音嘅輸入法都同另外嘅唔同,例如"喎"個併音,有人打woh,有人打woo,重有wor。
其實我用iphone 同之前用三叔時都係用廣東話併音app,打就無問題,睇就頭x痛。 

引用:
原帖由 起一飛 於 2021-9-13 01:02 PM 發表

我發現後生嗰批好中意打港式拼音,成日講野都用港式拼音,就算係一句完整英文都可以用到港式拼音。
所以同佢哋傾公事我真係想死!英文又唔啱文法,再加埋港式英文拼音,真係好難頂!
問佢陣間食唔食點心,佢答我:ho ah 然後再加多句 me dou ok
你ok 咪ok, dou想點呢?仲有me會用嚟開頭既咩?me me me, me 你個頭!

問佢幾時得閒傾下個ppt,佢答我: Zhen ga ...
你有冇打過d.lm ?

引用:
原帖由 起一飛 於 2021-9-13 01:02 PM 發表

問佢幾時得閒傾下個ppt,佢答我: Zhen ga ...
真相係!佢哋唔識中文!

引用:
原帖由 imabc 於 2021-9-14 05:52 AM 發表

你有冇打過d.lm ?

引用:
原帖由 terivan 於 2021-9-13 06:36 PM 發表

呢類拼音同英文無乜關係。
我最先上網玩irc icq 嗰類係用union way,南極星呢種輸入法打中文,同呢類發音有d似,但好似樓主句 me dou ok 咁, 應該係ngo do dak,不過老實講真係無一個固定併音,google廣東併音嘅輸入法都同另外嘅唔同,例如"喎"個併音,有人打woh,有人打woo,重有wor。
其實我用iphone 同之前用三叔時都係用廣東話併音app,打就無 ...
真係睇到痛到大埋

引用:
原帖由 高佬中坑 於 2021-9-14 09:48 AM 發表

真相係!佢哋唔識中文!
中文都唔識......

引用:
原帖由 起一飛 於 2021-9-14 11:21 AM 發表

中文都唔識......
正確呢講~係扮~唔識!

成日整段錄音個D咪仲煩

提示:支持鍵盤翻頁左 右