• 瀏覽: 3,589
  • 回覆: 39
之前師父有預留一個出水口,而家想自己加裝返個洗衣機水制龍頭,想問下我要用咩工具拆圖中正方形個野出黎?

同埋想問下我係咪去五金鋪直接買個水制返黎擰落個出水口度就得?(唔識d五金術語😅😅

謝謝各位!

附件

DSC_0837.JPG(70.36 KB)

2021-9-13 03:16 PM

DSC_0836.JPG(128.32 KB)

2021-9-13 03:16 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 ted0244 於 13/9/2021 15:16 發表

之前師父有預留一個出水口,而家想自己加裝返個洗衣機水制龍頭,想問下我要用咩工具拆圖中正方形個野出黎?

同埋想問下我係咪去五金鋪直接買個水制返黎擰落個出水口度就得?(唔識d五金術語😅😅

謝謝各位!
先關大制!!   否則扭開左, 你成地都係水!
用鉗, 逆時針扭開嗰粒嘢就得,
買個內牙洗衣機水喉制就得, (唔知幾大 {4或6分}.  就帶埋粒嘢去配).

扭入去嗰陣要打士掂膠布.
點樣打法之前有post講過, 打到杬型就最正. 以下post , #22

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30135109

https://www.youtube.com/watch?v=d0rQ1P_gzQE

oh, 謝謝師兄
原來用鉗就得
等我仲以為要買d 專用工具先擰得開......

討論區真係好.唔認會有人指導.多謝各位

引用:
原帖由 ted0244 於 13/9/2021 16:07 發表

oh, 謝謝師兄
原來用鉗就得
等我仲以為要買d 專用工具先擰得開......
如果你有正方形卜頭,  就梗係用卜頭扭啦.
但都估你冇㗎喇,   所以就用鉗扭

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-13 03:53 PM 發表

先關大制!!   否則扭開左, 你成地都係水!
用鉗, 逆時針扭開嗰粒嘢就得,
買個內牙洗衣機水喉制就得, (唔知幾大 {4或6分}.  就帶埋粒嘢去配).

扭入去嗰陣要打士掂膠布.
點樣打法之前有post講過, 打到杬型就最正. 以下post , #22

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30135109

https://www.youtube.com/watch?v=d0rQ1P_gzQE
睇落係鉛水喉,建議樓主駁好喉後要放一輪水先至好用

謝謝樓上師兄賜教~~

最緊要識得找到個水制先嘛!

溫馨提示。。。如果外牆篤入屋都係鉛水喉,小心已經生銹發霉,記住小心慢慢關水制,不要格硬黎,寧願帶水做都唔好格硬黎,甩個鉛水塞用兩個鉗一正一反甩。祝好運。做水喉維修最難唔係造新喉,拆野先係最難最辛苦最要學問。。。

電制位咁近水龍頭位

引用:
原帖由 中秋綠色的留言 於 2021-9-13 06:38 PM 發表

溫馨提示。。。如果外牆篤入屋都係鉛水喉,小心已經生銹發霉,記住小心慢慢關水制,不要格硬黎,寧願帶水做都唔好格硬黎,甩個鉛水塞用兩個鉗一正一反甩。祝好運。做水喉維修最難唔係造新喉,拆野先係最難最辛苦最要學問。。。
agree 所以我在 # 6 都講左

唔係鉛水喉,只係粒塞係鉛水,買4分洗衣機龍頭吧!

樓上師兄教咗,不過有小小補充,先關水喉總制,之後開其他龍頭放水,唔放會有水壓,會噴到一面都係~水~
另外應該唔係鉛水喉(現在好少人用工夫多),係銅曲咀藏得太深,再落咗個銅牙咀+個鉛水塞~

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 13/9/2021 17:34 發表

依家仲邊有鉛水喉呀, 1996年之後都唔畀用啦!
相信呢個喉位唔係96年之前造嘅.

我屋企,  兩個禮拜前嗰陣, 果真就係鉛水喉啦.  啱啱我換哂銅喉.
1991年入伙未換過.

所謂鉛水喉,  根本就不含鉛!  鉛水喉只係俗稱,   其實係鐵喉(鍍鋅鋼管)
這種喉的質地是鋼管上鍍上一層鋅,但不少人習慣叫它做鉛水喉,事實上它並不含鉛。不過使用這種水管的機會已經越來越少,甚至現時有些五金舖都不再售賣這類水管和配件,因為香港水務署在1995年12月23日起禁止樓宇使用這種水管

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 13/9/2021 19:34 發表

agree 所以我在 # 6 都講左

只係個塞係鉛水塞咋.
而家做邊有鉛水喉呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]