• 瀏覽: 8,116
  • 回覆: 50
上星期四確診鼻咽癌,冇病徵,今日做完pet sc ,聽日再做MRI,政府做電療定私家好,私家後遺症係唔係會低啲,星期三先知去到第幾期,好迷惘

熱賣及精選
引用:
原帖由 岀新岀發 於 2021-9-13 06:11 PM 發表

上星期四確診鼻咽癌,冇病徵,今日做完pet sc ,聽日再做MRI,政府做電療定私家好,私家後遺症係唔係會低啲,星期三先知去到第幾期,好迷惘
2018年4月4日我也是確診鼻咽癌,當時我也認為上天在開玩笑。當晚跟太太哭了一晚,但我很短時間就認清事實必須面對。首先要了解一下自己患上一個什麼病,要面對一個什麼治療。不要道聽途説,好多時告訴你什麼什麼的跟本未患過癌,更別說鼻咽癌。你可以到癌症資訊網了解。最後要告訴你,鼻咽癌相對較容易醫治,我同很多同路人也是這樣走過來,有老有後生,面對它,祝福你。有問題我會盡可能答你。

我有睇你3年前嘅回覆,知道你已經好返哂,我想聽多啲同路人意見,由上星期四確診到而家,心情都慢慢接受,但上網睇得愈多就愈擔心,政府係唔係冇得擇螺旋式電療?因為我冇保險,醫生話治療費用大約2x萬,星期三所有報告岀哂,下星期就可以去政府睇,心大心細,我只有36歲,好擔心後遺症好嚴重

引用:
原帖由 greywood 於 2021-9-13 07:03 PM 發表

2018年4月4日我也是確診鼻咽癌,當時我也認為上天在開玩笑。當晚跟太太哭了一晚,但我很短時間就認清事實必須面對。首先要了解一下自己患上一個什麼病,要面對一個什麼治療。不要道聽途説,好多時告訴你什麼什麼的跟本未患過癌,更別說鼻咽癌。你可以到癌症資訊網了解。最後要告訴你,鼻咽癌相對較容易醫治,我同很多同路人也是這樣走過來,有老有後生,面對它,祝福你。有問題我會盡可能答你。
說得好,充滿正能量.

好過中肺癌啦

引用:
原帖由 心甜意合 於 2021-9-13 09:15 PM 發表

好過中肺癌啦
無錯
肺癌都係好難搞

引用:
原帖由 greywood 於 2021-9-13 07:03 PM 發表

知道你已經康復,為你高興,我都會努力打好呢場仗

加油

引用:
原帖由 岀新岀發 於 2021-9-13 06:11 PM 發表

樓主,先祝你早日康復。

好奇一問,冇病徵點解會去驗?

引用:
原帖由 岀新岀發 於 2021-9-13 07:38 PM 發表

我有睇你3年前嘅回覆,知道你已經好返哂,我想聽多啲同路人意見,由上星期四確診到而家,心情都慢慢接受,但上網睇得愈多就愈擔心,政府係唔係冇得擇螺旋式電療?因為我冇保險,醫生話治療費用大約2x萬,星期三所有報告岀哂,下星期就可以去政府睇,心大心細,我只有36歲,好擔心後遺症好嚴重
QE 是有Tomo機,至於係唔係私家一定比公立好,這很難説。要知道電療只是工具同手術刀是一樣。Tomo只是比較精準,而寫電療計劃的醫生才是重點。公立也有不少好的醫生,我也識不少同路人在公立醫得不錯。如果你無保險,真的不要免強用私家。2x萬相信比較緊,因為除基本7星期的電化同步,還有可能有住院的大化療。你會擔心後遺症是很好的,因為你內心也認為可以治好。後遺症比較取決於腫瘤的大小和位置多於私家還是公立。這是一場硬仗,信心同決心都很重要。你36歲算年輕,回復也可以很快很好。現在先吸收多些營養去打仗吧💪🏻💪🏻

而家電療比以前精準好多,後遺冇咁多,私家服務梗係比政府好,不過,樓主冇買保險就諗清楚,當然有錢都要有命享。加油!
我27年前鼻咽癌電療好左,舊年復發,唔可以再電,做了化療一年,試緊第三組化療藥,希望可以控制病情。

引用:
原帖由 anitalo 於 2021-9-14 08:26 AM 發表

而家電療比以前精準好多,後遺冇咁多,私家服務梗係比政府好,不過,樓主冇買保險就諗清楚,當然有錢都要有命享。加油!
我27年前鼻咽癌電療好左,舊年復發,唔可以再電,做了化療一年,試緊第三組化療藥,希望可以控制病情。
加油💪🏻一定可以再打好呢場仗

引用:
原帖由 ahmars123 於 2021-9-13 11:04 PM 發表

樓主,先祝你早日康復。

好奇一問,冇病徵點解會去驗?
其實我一向都有鼻敏感,平時都會有鼻塞,我都唔知點解會突然去約照鼻鏡,當日仲要都諗過唔去,冇諗過一照就俾咁大嘅挑戰我

我老豆50歲時確診鼻咽癌第二期,到71歲先走,走時唔係癌症,係電療後遺症,年紀越大越難吞嚥,成日食野落左肺,同埋佢有鼻咽癌之後有繼續食煙,個肺好差,最後走左,所以做完電療後,鼻咽癌病人要每日學習吞嚥,唔好咁容易俾佢老化,加油,鼻咽癌比其他癌好容易醫,我媽媽最近確診第四期肺癌😢

引用:
原帖由 秋天大路人 於 2021-9-14 12:58 PM 發表

我老豆50歲時確診鼻咽癌第二期,到71歲先走,走時唔係癌症,係電療後遺症,年紀越大越難吞嚥,成日食野落左肺,同埋佢有鼻咽癌之後有繼續食煙,個肺好差,最後走左,所以做完電療後,鼻咽癌病人要每日學習吞嚥,唔好咁容易俾佢老化,加油,鼻咽癌比其他癌好容易醫,我媽媽最近確診第四期肺癌😢
大家都要加油,唔好俾個病打倒

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]