• 瀏覽: 710
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
如題

熱賣及精選
哈哈問得好

提示: 違規內容已被屏蔽
Трахни тебя таракан! 弱智原來真係有樣睇 👇 呢D咪係柒頭智力將軍囉.
引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-9-15 12:05 AM 發表

你不如問浸信會承唔承認貓姐好過😂
貓姐都唔再信啦,唔通我問浸信會承唔承認唔再信都仍然可以稱義咩

孩子們哪,如今是末世的時光了。你們曾聽過那敵基督者要來,現在有好些敵基督者已經出來了;由此我們就知道,如今是末世的時光了。他們從我們中間出去,卻不是屬我們的,若是屬我們的,就必仍舊與我們同在。他們出去,這就顯明他們都不是屬我們的。
<<新約>>

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-15 09:49 AM 發表

貓姐都唔再信啦,唔通我問浸信會承唔承認唔再信都仍然可以稱義咩
咁基本上香港大部份教會都係信你講架啦,你話信就可以稱義,反而呢,你話要加入教會做會友,佢地就真係會check你有無受洗/邊度受洗/要受洗

Трахни тебя таракан! 弱智原來真係有樣睇 👇 呢D咪係柒頭智力將軍囉.
引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-9-15 01:12 PM 發表

咁基本上香港大部份教會都係信你講架啦,你話信就可以稱義,反而呢,你話要加入教會做會友,佢地就真係會check你有無受洗/邊度受洗/要受洗
咁但係封閉式同半封閉式浸信會唔承認非該堂會會友或非該宗派教友的受洗、唔承認呢班人係「自己友」,咁仲承唔承認佢哋係主內弟兄姊妹呢?

如果唔承認,咁仲點承認呢班人嘅因信稱義同得救呢?係咪唔承認呢?

如果承認其因信稱義在主內得救,但唔承認唔係佢哋度受浸為主內弟兄姊妹,咁豈非矛盾?究竟單靠因信稱義就算為主內定唔算為主內呢?

基督教俾我嘅觀感好似係冇權同領聖餐嘅就唔係主內弟兄姊妹,而是否有權同領聖餐的關鍵在於是否已受洗或受洗的認受性。

如果咁睇嘅話咁承唔承認某基督徒為主內弟兄姊妹之根據就變咗為是否受洗而非因信稱義了。

基督教(徒)口裡就因信稱義得救即為主內兄弟姊妹,但認知行為上卻是以受洗為是否主內弟兄姊妹。

我咁講是否合付基督教現實?

義?
唔係只得一個套路?
違法達義, 嘛?
唔係?                               

因信便稱義,咁人不用努力去成為義嗎?

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-9-15 04:50 PM 發表

人的努力是身體力行上行為越趨接近基督,所以聖經有說要背起自己的十字架跟隨基督努力進窄門。

所謂因信稱義中的稱義是被神(或作基督)稱為義(當/算為義),不代表不再犯罪;但要在靈裡「知道」神已稱自己為義也不是一件簡單、一般普通的事

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-9-15 12:05 AM 發表

你不如問浸信會承唔承認貓姐好過😂
我是 DQ 了浸信會,要浸信會取消我的會籍嘅。搞清楚才猜測

引用:
原帖由 香港無神論貓姐) 於 2021-9-15 06:32 PM 發表

我是 DQ 了浸信會,要浸信會取消我的會籍嘅。搞清楚才猜測
得啦,叻唔切

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-15 03:01 PM 發表

咁但係封閉式同半封閉式浸信會唔承認非該堂會會友或非該宗派教友的受洗、唔承認呢班人係「自己友」,咁仲承唔承認佢哋係主內弟兄姊妹呢?

如果唔承認,咁仲點承認呢班人嘅因信稱義同得救呢?係咪唔承認呢?

如果承認其因信稱義在主內得救,但唔承認唔係佢哋度受浸為主內弟兄姊妹,咁豈非矛盾?究竟單靠因信稱義就算為主內定唔算為主內呢?

基督教俾我嘅觀感好似係冇權同領聖餐嘅就唔係主內弟兄姊妹,而是否有權同領 ...
你咁講又唔係好岩既,人地做法係有意思,唔係因為排他。

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-9-15 06:54 PM 發表

你咁講又唔係好岩既,人地做法係有意思,唔係因為排他。
咁究竟佢哋口中嘅主內弟兄姊妹係計因信稱義定係計係佢哋堂會或宗派受浸先至係先

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-9-15 16:50 發表

顧名思義,就是不用啊。

花間一壺酒,獨酌無相親。  舉杯邀明月,對影成三人。
月既不解飲,影徒隨我身。  暫伴月將影,行樂須及春。
我歌月徘徊,我舞影零亂。  醒時同交歡,醉后各分散。
永結無情遊,相期邈雲漢。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]