• 瀏覽: 4,815
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 12:11 PM 發表

新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?
有舊機資料? 試吓幫你check😊

熱賣及精選
引用:
原帖由 nic2nic 於 2021-9-14 01:05 PM 發表

有舊機資料? 試吓幫你check😊
我要返屋企睇返型號先知

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 12:11 PM 發表

新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?
另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32) 6.35/9.52mm
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A) 6.35/12.7mm
三0 重工 SRK50RE1 (R410A) 9.52/12.7mm

引用:
原帖由 hetzer 於 2021-9-14 08:46 AM 發表

理論上同款雪種可唔換,但弟時壞機唔凍,C夫一定會話唔關佢事,話係條舊喉引致!!
你唔講,C夫點知你用番舊喉?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:15 AM 發表

用翻原來嘅喉得唔得?因為啲喉入裝,如果要換會好大鑊。
換冷氣大前提唔好郁過啲喉。

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32)
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A)
三0 重工 SRK50RE1 (R410A)

2部大家有
要睇新機用乜嘢機油,同舊機機油混唔混得埋,舊機留下啲機油乾唔乾淨。唔想換喉,最保險係洗喉。

一般師傅上門收一佰蚊睇位報價 買機可回扣這費用

32 用 410 無問題 但有要求
1. 至少0.8mm 厚
2. 高低壓分豬腸
3. 要用氮氣吹喉

其實最怕係舊喉本身都有問題

引用:
原帖由 nic2nic 於 2021-9-14 01:10 PM 發表

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32) 6.35/9.52mm
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A) 6.35/12.7mm
三0 重工 SRK50RE1 (R410A) 9.52/12.7mm
慳電排位
MSY-GK18VA (R410A) 6.35/12.7mm
MSY-GS18VF (R32) 6.35/9.52mm
SRK50RE1 (R410A) 9.52/12.7mm

BTW 有550就550  同埋冷暖 雖則好日唔用, 但無個時就好想有

上面師兄講得非常清楚,唔換喉,之後部機有問題保養一定話條喉有事,自己諗!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:15 AM 發表

用翻原來嘅喉得唔得?因為啲喉入裝,如果要換會好大鑊。
換冷氣大前提唔好郁過啲喉。

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32)
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A)
三0 重工 SRK50RE1 (R410A)

2部大家有
最近都屋企人都話要轉用分體, 不過位置所限只能用窗口式分體(室外機高度最多450). 借POST向各位師兄/師傅請教一下選項:

-屋企大廳約21-23平方米
-窗分既外機高度只能少於或等於450mm
-可淨冷或冷暖
-基於向種因素(單位大小/價錢/尺寸等), 打算買2匹

自己上網按照選擇限制來搵了部分資料, 得出以下選項:
三菱:
-MSZ-GS18VF(冷暖), PS:有淨冷但價錢唔差太遠而且淨冷既冷凍效益低過冷暖
-能源效率值/冷凍效益: 2.99/3.75 (冷暖)
-雪種: R32

大金:
-FTKA50BV1H
-能源效率值/冷凍效益: 2.72
-雪種: R410

樂聲:
-CS-V18RWA
-能源效率值/冷凍效益: 2.87
-雪種: R410

-自己都明白窗分機既效益無咁高, 但位置限制加上屋企人要決定要用窗分機, 所以都無辦法只可以搵同類比較適合既尼用
-價錢好似三部都大約8-9千(唔包裝), 自己無牌子傾向, 就算用內地機都無問題(平級既好似都平唔少), 但初步搵過內地品牌無420高度外機既窗口式分體
-暫時自己睇表面數據就認為三菱係各方面都較好(有冷暖且效益相對高少少), 但實際使用感受/耐用情度/維修保養等事項就唔清楚

引用:
原帖由 片刻狂野的水果 於 2021-9-14 03:51 PM 發表

上面師兄講得非常清楚,唔換喉,之後部機有問題保養一定話條喉有事,自己諗!
知道了。

我全屋冷氣都係暗喉,唔通一條條走晒出嚟咩

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2021-9-14 03:22 PM 發表

一般師傅上門收一佰蚊睇位報價 買機可回扣這費用
謝謝資訊

引用:
原帖由 nic2nic 於 2021-9-14 01:10 PM 發表

另外,睇中
我1部房,1部廳,原來廳嗰部係用 R22

廳2匹

房1匹

引用:
原帖由 motto0101 於 2021-9-14 03:35 PM 發表

慳電排位
MSY-GK18VA (R410A) 6.35/12.7mm
MSY-GS18VF (R32) 6.35/9.52mm
SRK50RE1 (R410A) 9.52/12.7mm

BTW 有550就550  同埋冷暖 雖則好日唔用, 但無個時就好想有
我宜家房壞嗰部就係冷暖,暖氣10年我真係用唔到10日。

10年前買嗰陣個仔細,所以買返嚟諗住有備無患。但一係唔開,一開嗰陣,因為温差窗有好大量倒汗水(冷凝水?我唔知正確嘅名)。
搞到窗簾、窗台、墊褥濕晒,仲大鑊。

所以,宜家諗都係買返淨冷算數。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 09:12 PM 發表

我1部房,1部廳,原來廳嗰部係用 R22

廳2匹

房1匹
CS-RE9JKA 估計係用 6.35/9.52mm 喉,最好先搵師傅dbl check一下
而廳嗰部R22機銅喉,因壓力和壓縮機油緣故不建議翻用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]