• 瀏覽: 4,811
  • 回覆: 5
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:15 AM 發表

用翻原來嘅喉得唔得?因為啲喉入裝,如果要換會好大鑊。
換冷氣大前提唔好郁過啲喉。

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32)
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A)
三0 重工 SRK50RE1 (R410A)

2部大家有
R32 同 R410a 大家高壓壓力差唔多,R32用R410a銅喉無問題,但要留意新舊機喉size是否一樣。現時新裝R32都係用R410a銅喉的

熱賣及精選
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 12:11 PM 發表

新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?
有舊機資料? 試吓幫你check😊

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 12:11 PM 發表

新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?
另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32) 6.35/9.52mm
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A) 6.35/12.7mm
三0 重工 SRK50RE1 (R410A) 9.52/12.7mm

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 09:12 PM 發表

我1部房,1部廳,原來廳嗰部係用 R22

廳2匹

房1匹
CS-RE9JKA 估計係用 6.35/9.52mm 喉,最好先搵師傅dbl check一下
而廳嗰部R22機銅喉,因壓力和壓縮機油緣故不建議翻用

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2021-9-14 10:07 PM 發表

借樓主地方一問  三菱電機和三菱重工分體冷氣   有無師傅可以俾意見 哪個好和耐用? R32 比R410A 好在哪兒?性價比和耐用慳電計?
R410a 對Ozone傷害較細, 而R32則對Global Warming影響較少。R32 比 R410a COP 高

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2021-9-14 10:07 PM 發表

借樓主地方一問  三菱電機和三菱重工分體冷氣   有無師傅可以俾意見 哪個好和耐用? R32 比R410A 好在哪兒?性價比和耐用慳電計?
當空間內R32濃度過高及遇上高温, R32有機會燃燒, 但R410a卻不會

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]