• 瀏覽: 4,861
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
用翻原來嘅喉得唔得?因為啲喉入裝,如果要換會好大鑊。
換冷氣大前提唔好郁過啲喉。

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32)
三0 電機 MSY-GK18VA (R410A)
三0 重工 SRK50RE1 (R410A)

2部大家有

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 hetzer 於 2021-9-14 08:29 AM 發表

你都話換冷氣大前提係唔好郁啲喉啦,咁洗乜換喉姐
即係原先係用 R410A 機,換R32 機唔使埋喉?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:40 AM 發表

理論上同款雪種可唔換,但弟時壞機唔凍,C夫一定會話唔關佢事,話係條舊喉引致!!

引用:
原帖由 hetzer 於 2021-9-14 08:46 AM 發表

理論上同款雪種可唔換,但弟時壞機唔凍,C夫一定會話唔關佢事,話係條舊喉引致!!
咁即係換R32 機,要換埋喉。
咁我唔換R32 款

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 07:40 AM 發表

R32機
有危機
易燃雪種
喉用新喉行明喉
非要咁做不可
要根足規格做

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-9-14 09:09 AM 發表

R32機
有危機
易燃雪種
喉用新喉行明喉
非要咁做不可
要根足規格做
R32 有咁要求架?
咁真係唔使諗

明喉咁肉酸就打死都唔制

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-9-14 09:09 AM 發表

R32機
有危機
易燃雪種
喉用新喉行明喉
非要咁做不可
要根足規格做
請問呢2款機有冇研究?

引用:
原帖由 hetzer 於 2021-9-14 08:46 AM 發表

另外,請問呢2款機有冇研究?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:35 AM 發表

請問呢2款機有冇研究?

無硏究

裝修時期才挖牆做喉
平時只能做明喉比你

我唔係師傅 換回R410A 機 應該簡單D喎。樓主點解選擇三菱係你的冷氣師傅介紹 還是消委會報告話好?坊間話中國產的格力幾好 可以考慮

引用:
原帖由 海灣懷舊的天才 於 2021-9-14 10:14 AM 發表

我唔係師傅 換回R410A 機 應該簡單D喎。樓主點解選擇三菱係你的冷氣師傅介紹 還是消委會報告話好?坊間話中國產的格力幾好 可以考慮
宜家嗰部 P 記用咗10年,宜家壞要換。
三菱電機都係自己上網做功課。我仲未揾冷氣師傅搞。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 08:15 AM 發表

用翻原來嘅喉得唔得?因為啲喉入裝,如果要換會好大鑊。
換冷氣大前提唔好郁過啲喉。

另外,睇中
三0 電機 MSY-GS18VF (R32)

2部大家有
R32 同 R410a 大家高壓壓力差唔多,R32用R410a銅喉無問題,但要留意新舊機喉size是否一樣。現時新裝R32都係用R410a銅喉的

引用:
原帖由 nic2nic 於 2021-9-14 11:55 AM 發表

R32 同 R410a 大家高壓壓力差唔多,R32用R410a銅喉無問題,但要留意新舊機喉size是否一樣。現時新裝R32都係用R410a銅喉的
新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-14 12:11 PM 發表

新舊機喉 size 我真係唔識睇。
請問係咪落訂金買嗰陣可以叫師父上去睇咗先?
查舊機同新機型號,可以搵到有關資料。

如:

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]