• 瀏覽: 25,877
  • 回覆: 395
  • 追帖: 1
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210913/bkn-20210913182830570-0913_00862_001.html?fbclid=IwAR3ITQSA9TSZGPs2Fa2C_883Hb723Ti6cxNOpyO2pTKl3WaJT1_HZ3ocxss

歌神張學友昨晚(12日)現身《2021香港小姐競選決賽》,激罕擔任壓軸表演嘉賓,連唱4首歌足足15分鐘,十足小型演唱會,即惹起全城熱議,不但備受香港觀眾關注,就連內地都引起鬨動,一度登上內地熱搜榜,更有超過2億閱讀量。

學友闊別20年難得重登港姐舞台,當然廣獲樂迷支持,唔少網友大讚學友超班演出,實力維持一貫高水準,紛紛大讚:「成個show為咗睇學友」、「簡直演唱會級享受」、「香港歌壇超級巨星就係張學友!」甚至感謝歌神嘅出現將一家人凝聚起來,重燃睇港姐嘅熱情。不過亦有網民笑指學友愈唱愈high,多次重現經典「蘭花手」動作,又指當晚音響未夠完善,未能將學友嘅歌聲完美呈現。

雖然反應熱烈,不過竟然有網民將學友同新生代人氣男團MIRROR作比較,更直指當中嘅唱將Jer(柳應廷)係「新歌神」!有網友指學友歌藝超群,技巧毋庸置疑,但就認為Jer於感情拿捏上亦有優勝之處:「阿Jer可謂新歌神,《砂之器》貼近人心,非常感動」、「Jer嘅演繹能夠完全帶入首歌嘅故事同意境,唔會過分注重技巧!」大讚佢充滿潛力,於年輕一輩中實力較為出眾,絕對係後起之秀,假以時日定能拍得住學友。另有人指MIRROR的姜濤人氣更勝學友,但就有網民卻認為姜濤完全「未夠班」並狠批:「姜濤可以同佢挽鞋!」。

不過亦有不少網民指出兩代歌手各有市場,不應作無謂及過激的討論:「兩代人,理念不同,冇得比較」、「好似以前啲人話張學友唱歌好聽,一樣會畀長輩話:關正傑嗰啲先係唱歌,你啲後生識乜...」等,表示把入行37年的殿堂級歌手與新人比較實屬不公平。

支持學友!

真正香港樂壇新一代教父!
99妖視爛鏡去死!
聲夢15人,任何一個,都好過爛鏡!

2021慶祝
627屯馬線全港 紅土九解放
821勒芒 豐田四稱王 氫氣新輝煌
915陝西全運會開幕 samsung惟一非中國品牌作夥伴
914 sarah首奪金 港府大西北迎前海開展!
熱賣及精選
點比, 一位殿堂級
鏡係小學雞, 連合格都未到
鏡粉完全係波蘿雞, 不斷將鏡去比其他歌手, 搏見報,低劣到極

引用:
原帖由 sanna817 於 2021-9-14 09:07 發表

點比, 一位殿堂級
鏡粉完全係波蘿雞, 不斷將鏡去比其他歌手, 搏見報,低劣到極
絕對同意!
學友係世界殿堂級!

爛鏡?連聲夢第一個出局的,都好過佢!

99妖視,正一弱智!

惟有TVB,最強實力!

2021慶祝
引用:
原帖由 sanna817 於 2021-9-14 09:07 發表

點比, 一位殿堂級
證明99妖視,根本毫無實力,只能亂吹!

堅決杯葛99妖視!

堅決支持TVB!

@神經箭 @stophy @戰鬥吧 @満大人 @真灰希望 @劉婕 @cannabisbaby @jumboleung @唔岩就要鬧 @johnwong9394 @曹三豐

2021慶祝

妖!你哋知唔知醜

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-14 09:11 AM 發表

證明99妖視,根本毫無實力,只能亂吹!

堅決杯葛99妖視!

堅決支持TVB!

@神經箭 @stophy @戰鬥吧 @満大人 @真灰希望 [t ...
支持TVB!!!!

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-14 08:52 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210913/bkn-20210913182830570-0913_00862_001.html?fbclid=IwAR3ITQSA9TSZGPs2Fa2C_883Hb723Ti6cxNOpyO2pTKl3WaJT1_HZ3ocxss

歌神張學友昨晚(12日)現身《2021香港小姐競選決賽》,激罕擔任壓軸 ...
講得出呢啲比較嗰啲人,仍有需要理會他們嗎?
即係一個啱啱小學畢業,一個喺大學做緊教授,你搵佢哋兩個黎比學歷,笑下咪算囉!

不自量力

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-14 09:10 AM 發表

絕對同意!
學友係世界殿堂級!

爛鏡?連聲夢第一個出局的,都好過佢!

99妖視,正一弱智!

惟有TVB,最強實力!
你呢個講法更加證明,張學友一回巢無記,在無記忠誠觀眾心中變返歌神,佢的歌變返經典。

絕世上等藍絲最叻係乜:
重複洗版 瀨橫折曲 批鬥父母 無淫不歡 最愛偷窺 自大自卑 大話連篇 地鐵雨傘痴漢

引用:
原帖由 sanna817 於 2021-9-14 09:07 AM 發表

點比, 一位殿堂級
而家d所謂歌手咬字不清.唱到上氣唔接下氣.都唔🐷唱乜9

我都鐘意Mirror,但叫阿Jer做新歌神?唱多十年先講啦,真係未夠班!

我個人唔喜歡學友哩類唱法。但無得比。身份,地位。唱功唔同

級數無得比,唔講了,完!

支持應廷。

成班烏合之眾,個肥婆經理人除咗識得叫佢哋拍廣告仲識得啲乜不鳩知所謂

提示:支持鍵盤翻頁左 右