• 瀏覽: 915
  • 回覆: 11
30年前收購,就可讓乘客免費接駁電車去西環

再增加亦場佔有率

打殘巴士、小巴 等勁耐的班次

尤其西環去筲箕灣紅小,汃途不斷等客,浪費乘客時嘅

熱賣及精選
電車收咁平,無乜肉食,港鐵才不會走去收購

反而港鐵應該興建柴灣至小西灣電車,全程收$4,並提供該線轉乘港鐵的優惠 (減$2),以代替已被擱置的小西灣支線,亦可令部份搭巴士去其他區的小西客改為搭港鐵 (港鐵有一定不會塞車的優勢,繁忙時間東廊和東隧會經常塞車)

收購咗嘅話,咪會令到電車貴咗,列入可加可減機制

引用:
原帖由 S兄 於 2021-9-14 02:13 PM 發表

30年前收購,就可讓乘客免費接駁電車去西環

再增加亦場佔有率

打殘巴士、小巴 等勁耐的班次

尤其西環去筲箕灣紅小,汃途不斷等客,浪費乘客時嘅
因為西灣河車廠既上方係東區走廊
冇得發展上蓋物業

舊肥豬肉已經被九倉攞左
將霎西街車廠變做時代廣場

不賺錢

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-14 07:26 PM 發表

電車收咁平,無乜肉食,港鐵才不會走去收購

反而港鐵應該興建柴灣至小西灣電車,全程收$4,並提供該線轉乘港鐵的優惠 (減$2),以代替已被擱置的小西灣支線,亦可令部份搭巴士去其他區的小西客改為搭港鐵 (港鐵有一定不會塞車的優勢,繁忙時間東廊和東隧會經常塞車)
用接駁巴士好似K68咁 行柴灣工業城 再去杏花邨

輕鐵都比港鐵,搞到收費貴咗

引用:
原帖由 S兄 於 2021-9-15 05:24 AM 發表

有62號小巴

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-9-14 08:02 PM 發表

因為西灣河車廠既上方係東區走廊
冇得發展上蓋物業

舊肥豬肉已經被九倉攞左
將霎西街車廠變做時代廣場
最大車廠,應該係屈地街電車廠吧😅
西灣河嗰個好細

引用:
原帖由 S兄 於 2021-9-15 05:24 AM 發表

同唔會再有接駁巴士K線,嗰度係城巴同新巴專營權範圍,同城新傾吓好過

引用:

點解電車唔收購地鐵

引用:
原帖由 chicky 於 2021-9-15 02:04 PM 發表

點解電車唔收購地鐵
地鐵是政府大股東 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]