• 瀏覽: 10,338
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
鄺生也是因為無錢俾。新龍已經冇錢賺了!
開始蝕本了。當然快快把這個蝕本貨放棄吧。

熱賣及精選
大家似乎不知道一樣野,龍虎門一年版權費好貴!可以話買樓夠俾首期!
去年鄺生根本負擔不起,不是一個人出晒。全靠公司所有股東夾錢的。
一年過去,新龍冇錢賺了!仲要開始蝕本了。所以公司股東們不肯再夾錢!
導致新龍要轉手了!港漫已經是蝕本生意。不明白為什麼會有人接手繼續做?錢多嗎?

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-15 06:00 PM 發表

咁中苹英雄版權費唔平啩?鄺生做龍虎門蝕,難道唔怕做中華英雄蝕多鑊?
咁有股東自然一齊夾啦,唔係要股東嚟做乜?
所謂買樓俾首期係1成首期定5成首期?係天比高首期定居屋首期??好抽象喎!!
龍虎門無錢賺,咁外傳有無錢賺?圍埋賺定蝕?
如你所謂蝕錢,有可能文傳話解約就唔得㗎啦,俾第二本你試吓啦!至於龍虎門你揾到人接咗佢我就承認份約囉!好可能係咁!!

中華英雄版權費應該好平!因為過去有人重做過中華英雄,不過全部半年內玩完。
新龍一年版權費大約要二三百萬之間!老黃都頂唔到。除左馬仔,其他人冇可能年年負擔得到。
新龍虎門正傳加外傳賺賺埋埋,除去版權費和所有支出,回到本已經偷笑,想有錢賺?
靠班死忠的中坑同老坑?冇可能。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-16 10:51 AM 發表

以下係我個人推測,斷估咋:
文:呢排龍虎門正傳跌書喎,咩原因呢?
鄺:咁好多因素嘅,大圍股市下跌,中央打壓樓市,國安法……(下刪千字)
文:咪咁多藉口喇,點搞先?
鄺:條數好難維到皮,唔啱提前解約?
文:得吖!賠錢啦!
鄺:賠錢又唔好……有無第二個方法?
文:又得!咪話唔俾條生路你行!外傳你繼續做到約滿,我俾過第二本你玩,玩到約滿再算,正傳你自己揾條水魚接咗佢,續到滿約我再同佢傾過! ...
鄺:咁好多因素嘅,21世紀娛樂太多,而家所有男女老少都低頭玩手機。港漫已經out晒day,
好少人看了,靠班死忠的中坑同老坑,冇可能回到本!(下刪千字)

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-9-17 03:31 PM 發表

會吾會出現新龍冇人肯接手,文傳要不斷降價求人的情況呢?
生金蛋的鵝?得啖笑!

同你賭乜都得,以上一定唔會!
去年老黃同文傳講價,不過文傳企硬,死都不肯減!
同無良業主一樣,寧願本書唔出都不肯減價!

引用:
原帖由 top999 於 2021-9-16 07:08 PM 發表

得新龍得天下
他是誰?好似不是龍虎門角色?

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-16 08:51 PM 發表

香港漫畫要做得起要一條龍服務:
出漫畫>搞畫展>出動畫(電影版、劇場版)>出小說>出手版figure>crossover潮牌>出家品>出手遊…………
由香港紅起再打入內地市場,咁先至係財路!
港漫只得打打殺殺、懶有正義感。
呢D提才已經 out day 日本已經唔 buy
朋友,港漫已經日落西山,步向夕陽。
請你面對現實。唔好發夢!

總之明年今日,到時又唔知轉手比邊一個架啦!

引用:
原帖由 top999 於 2021-9-19 02:38 PM 發表

主筆仲可以轉吾係得幾多個啱寫,如夏惠義,胡兆權,邱福龍,葉明發等等
他們冇可能,因為他們完全沒有這個財力。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-20 06:19 PM 發表

社會上有財力的人不少,只要佢地有本事,要揾幕後金主有幾難?
例如…………龍乘風??
大佬呀。你當D有財力的人同幕後金主低能白痴嗎?
蝕本生意有人肯做嗎?仲要係大拿拿二三百萬版權費呀!
港漫已經冇得做了。冇錢賺了。文傳放棄了!
如果龍虎門好揾有錢賺的話,文傳自己做左啦。
洗賣版權比你班蛋散嗎?自己賺番唔好?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]