• 瀏覽: 10,748
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
有高級會員講過鍾編係一個好叻嘅大作家,好有文彩,才高八斗 學富五車,但就係可能聽得D高級會員吹得多左,乜都想爆,爆下爆下就爆衰左,結果真係無左容後再表了………

熱賣及精選
之前有人話紅酒德賺左2百萬!!?  吹水架

引用:
原帖由 小邪靈子 於 15-9-2021 07:38 發表

聽講小龍2好賣過正傳
同埋佢又想試新英雄
大膽創新
冇可能

引用:
原帖由 giohk2012 於 15-9-2021 11:33 發表

之前有人話紅酒德賺左2百萬!!?  吹水架
有得有失,二百幻換來3年租約頂硬上

引用:
原帖由 怒風 於 15-9-2021 11:00 發表

有高級會員講過鍾編係一個好叻嘅大作家,好有文彩,才高八斗 學富五車,但就係可能聽得D高級會員吹得多左,乜都想爆,爆下爆下就爆衰左,結果真係無左容後再表了………
余兒出過小說先係大作家

聽聞,文傳收版稅並唔係實數而係與實際銷量掛勾,實銷愈多賺得愈多
市場永遠是對的
如果賣書數愈來愈差,影響IP價值仲賺少咗
咁o岩又有人出高價投來做,轉手係好正常決定

紅酒哥賺200粒?我唔係好信,除非佢唔洗交租

引用:
原帖由 劍13 於 2021-9-15 10:44 AM 發表

呢兩個都係導火線!
之前舊角色出返無跟人設。
死左既角色又出返。
呢D種種都係跌書原因,邊個做盜匪先生都會收返啦!
隻生金蛋既鵝日日瘦D,唔驚就假既

呢本野其實編劇緊要過畫面。編得唔好錯漏百出就話係創作風格係講唔通既!
最頭痛係要老天尊復活嘅目的係要延續鐵五郎嘅壽命,應死嘅鐵五郎唔洗死,唔多似要死嘅蚩尤卻死到直一直。
用蚩尤嚟煲起白朗,我覺得係得不償失,而家蚩尤死咗,白朗煲唔起,失敗!!

因為鄺神唔係最賺錢嘅組合

道理好簡單。版權人人都可以買。
一年合約完成。
有人出更高價錢。
一方衡量過市場不值得競爭。
商業社會價高者得。才高九斗都無用。

引用:
原帖由 samsonwilliams 於 2021-9-15 02:32 PM 發表

道理好簡單。版權人人都可以買。
一年合約完成。
有人出更高價錢。
一方衡量過市場不值得競爭。
商業社會價高者得。才高九斗都無用。
實際數字我唔清楚!
但易地而處,我係新買家,我要出手比鄺監製高,(我估應該唔係高少少),仲要接受文傳容許別家出龍虎門外傳搶自己生意,呢條數好難計得掂喎!
另鄺監製如果出新新龍賺到錢,無理由咁易放棄囉!
至於文傳,做生不如做熟,既然俾得中華英雄鄺監製做,大家關係應該唔差啩,佢之前大鑼大鼓搬寫字樓似係想做3本週刊喎!
莫非新買家眞係以本傷人,出嘅價錢令文傳不可抗拒??焗住犧牲鄺監製,而文傳心中有愧就俾個優惠價鄺監製出中華英雄補償番??

大家似乎不知道一樣野,龍虎門一年版權費好貴!可以話買樓夠俾首期!
去年鄺生根本負擔不起,不是一個人出晒。全靠公司所有股東夾錢的。
一年過去,新龍冇錢賺了!仲要開始蝕本了。所以公司股東們不肯再夾錢!
導致新龍要轉手了!港漫已經是蝕本生意。不明白為什麼會有人接手繼續做?錢多嗎?

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-15 05:30 PM 發表

實際數字我唔清楚!
但易地而處,我係新買家,我要出手比鄺監製高,(我估應該唔係高少少),仲要接受文傳容許別家出龍虎門外傳搶自己生意,呢條數好難計得掂喎!
另鄺監製如果出新新龍賺到錢,無理由咁易放棄囉!
至於文傳,做生不如做熟,既然俾得中華英雄鄺監製做,大家關係應該唔差啩,佢之前大鑼大鼓搬寫字樓似係想做3本週刊喎!
莫非新買家眞係以本傷人,出嘅價錢令文傳不可抗拒??焗住犧牲鄺監製,而文傳 ...
我估計幕后金主有財力,龍迷情意結。高價買版權,蝕少少都無問題。賺當然更好。
但新龍估計只是平書,出更高價就有風險。
個人覺得邊個寫都沒有問題,最重要是對事不對人。
市場作主導。顧客永遠有選擇權。

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-15 05:34 PM 發表

大家似乎不知道一樣野,龍虎門一年版權費好貴!可以話買樓夠俾首期!
去年鄺生根本負擔不起,不是一個人出晒。全靠公司所有股東夾錢的。
一年過去,新龍冇錢賺了!仲要開始蝕本了。所以公司股東們不肯再夾錢!
導致新龍要轉手了!港漫已經是蝕本生意。不明白為什麼會有人接手繼續做?錢多嗎?
咁中苹英雄版權費唔平啩?鄺生做龍虎門蝕,難道唔怕做中華英雄蝕多鑊?
咁有股東自然一齊夾啦,唔係要股東嚟做乜?
所謂買樓俾首期係1成首期定5成首期?係天比高首期定居屋首期??好抽象喎!!
龍虎門無錢賺,咁外傳有無錢賺?圍埋賺定蝕?
如你所謂蝕錢,有可能文傳話解約就唔得㗎啦,俾第二本你試吓啦!至於龍虎門你揾到人接咗佢我就承認份約囉!好可能係咁!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-15 01:45 PM 發表

最頭痛係要老天尊復活嘅目的係要延續鐵五郎嘅壽命,應死嘅鐵五郎唔洗死,唔多似要死嘅蚩尤卻死到直一直。
用蚩尤嚟煲起白朗,我覺得係得不償失,而家蚩尤死咗,白朗煲唔起,失敗!!
其實,如果復活老天尊是一個錯誤,咁樣冇厘頭搞笑收佢工更是一錯再錯!
既然復生不如令佢真正全力復功玩下去!點都好過又㖒老邪,老金!

引用:
原帖由 jackymad 於 2021-9-15 12:30 PM 發表

聽聞,文傳收版稅並唔係實數而係與實際銷量掛勾,實銷愈多賺得愈多
市場永遠是對的
如果賣書數愈來愈差,影響IP價值仲賺少咗
咁o岩又有人出高價投來做,轉手係好正常決定

紅酒哥賺200粒?我唔係好信,除非佢唔洗交租
哈哈,文傳驚個品牌值插水?
真的好好笑,咁樣緃容角色個個免死金牌,劇情十年一様永遠邪聖金出出出打圢打打升升垃圾冇䐉內容又唔影響ip值?🙈🙈😖😖😒😒

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]