• 瀏覽: 10,727
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
我都覺得文傳只睇數字, 唔理劇情。醉拳變龍珠,佢有無理過? 容後再吊佢有無理過?

熱賣及精選
引用:
原帖由 漫畫2020 於 2021-9-15 08:09 PM 發表

其實,如果復活老天尊是一個錯誤,咁樣冇厘頭搞笑收佢工更是一錯再錯!
既然復生不如令佢真正全力復功玩下去!點都好過又㖒老邪,老金!
老天尊又收工應該係收到風無得撈啦之後嘅安排,一係補鑊,一係落雨收柴!

以下係我個人推測,斷估咋:
文:呢排龍虎門正傳跌書喎,咩原因呢?
鄺:咁好多因素嘅,大圍股市下跌,中央打壓樓市,國安法……(下刪千字)
文:咪咁多藉口喇,點搞先?
鄺:條數好難維到皮,唔啱提前解約?
文:得吖!賠錢啦!
鄺:賠錢又唔好……有無第二個方法?
文:又得!咪話唔俾條生路你行!外傳你繼續做到約滿,我俾過第二本你玩,玩到約滿再算,正傳你自己揾條水魚接咗佢,續到滿約我再同佢傾過!
鄺:咁,好似…………
文:一係賠錢!
鄺:一於咁話!我盡快揾水魚接!!係呢,你俾本咩我玩?
文:就中華英雄啦!好牌嚟㗎!!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-15 06:00 PM 發表

咁中苹英雄版權費唔平啩?鄺生做龍虎門蝕,難道唔怕做中華英雄蝕多鑊?
咁有股東自然一齊夾啦,唔係要股東嚟做乜?
所謂買樓俾首期係1成首期定5成首期?係天比高首期定居屋首期??好抽象喎!!
龍虎門無錢賺,咁外傳有無錢賺?圍埋賺定蝕?
如你所謂蝕錢,有可能文傳話解約就唔得㗎啦,俾第二本你試吓啦!至於龍虎門你揾到人接咗佢我就承認份約囉!好可能係咁!!

中華英雄版權費應該好平!因為過去有人重做過中華英雄,不過全部半年內玩完。
新龍一年版權費大約要二三百萬之間!老黃都頂唔到。除左馬仔,其他人冇可能年年負擔得到。
新龍虎門正傳加外傳賺賺埋埋,除去版權費和所有支出,回到本已經偷笑,想有錢賺?
靠班死忠的中坑同老坑?冇可能。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-16 10:51 AM 發表

以下係我個人推測,斷估咋:
文:呢排龍虎門正傳跌書喎,咩原因呢?
鄺:咁好多因素嘅,大圍股市下跌,中央打壓樓市,國安法……(下刪千字)
文:咪咁多藉口喇,點搞先?
鄺:條數好難維到皮,唔啱提前解約?
文:得吖!賠錢啦!
鄺:賠錢又唔好……有無第二個方法?
文:又得!咪話唔俾條生路你行!外傳你繼續做到約滿,我俾過第二本你玩,玩到約滿再算,正傳你自己揾條水魚接咗佢,續到滿約我再同佢傾過! ...
鄺:咁好多因素嘅,21世紀娛樂太多,而家所有男女老少都低頭玩手機。港漫已經out晒day,
好少人看了,靠班死忠的中坑同老坑,冇可能回到本!(下刪千字)

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-16 06:03 PM 發表

中華英雄版權費應該好平!因為過去有人重做過中華英雄,不過全部半年內玩完。
新龍一年版權費大約要二三百萬之間!老黃都頂唔到。除左馬仔,其他人冇可能年年負擔得到。
新龍虎門正傳加外傳賺賺埋埋,除去版權費和所有支出,回到本已經偷笑,想有錢賺?
中華英雄版權費平定貴係應該視乎當年銷量,銷量好自然品牌效應高,版權費唔會太低,起碼應該高過醉拳或如來神掌,但會低過龍虎門…………啩!
老黃頂唔順應該關乎佢個人財政問題,一盤生意,一年蝕一百幾十萬喺大商家眼裡唔算得係咩,當做宣傳都用咗啦!

引用:
原帖由 tcow 於 15-9-2021 06:15 發表

我諗鄺生都唔會諗住靠新新龍發達卦。都咁上下年紀, 可能出本書還下心願, 圍到皮就算那類心態。
得新龍得天下

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-16 06:09 PM 發表

鄺:咁好多因素嘅,21世紀娛樂太多,而家所有男女老少都低頭玩手機。港漫已經out晒day,
好少人看了,靠班死忠的中坑同老坑,冇可能回到本!(下刪千字)
Out咗嘅嘢可以in番,In緊嘅隨時又會out,日本鬼滅之刃大賣讀者群應包括年青人啩!日本年青人buy,點解香港年青人唔buy?
我諗唔關漫畫本身仲受唔受,而係關乎漫畫內容SYNC唔SYNC到年青人啫!
但我睇「復仇者聯盟」喺香港咁賣得,漫畫無理由喺香港無市場…………啩?!

鍾編佢地寫中華英雄,本人就唔會睇好喇,佢唔同龍虎門,本身就有一班老野讀者,因為一直追開,所以鍾編寫到幾垃圾都好,都會習慣性買本嚟睇,但中華英雄就唔同,除非馬sir自己出,如果唔係,號召力一定唔會吸引到舊時果班讀者,就算本人買開香港武俠漫畫多年,都唔會買,因為唔覺得會有咩特別,而年輕一代更加唔會買,因為家下太多娛樂,香港漫畫要俾錢買,不如課金打機啦,另外香港家下亦受到太多政治風氣影響,年輕一代完全不明的仇視國家,你本野叫中華英雄,佢地就更加唔會買,華英雄打日本仔打美國佬,舊時果代人就會覺得係幫中國人出一口氣,但家下D人會話我地玻璃心,試問咁嘅情況本書真係會有出路?我就比較悲觀喇,不過鍾編好好彩,無論佢D作品有咩問題,實有忠實讀者幫佢死兜爛兜,所以可能真係有得做都未定。

引用:
原帖由 怒風 於 2021-9-16 07:50 PM 發表

鍾編佢地寫中華英雄,本人就唔會睇好喇,佢唔同龍虎門,本身就有一班老野讀者,因為一直追開,所以鍾編寫到幾垃圾都好,都會習慣性買本嚟睇,但中華英雄就唔同,除非馬sir自己出,如果唔係,號召力一定唔會吸引到舊時果班讀者,就算本人買開香港武俠漫畫多年,都唔會買,因為唔覺得會有咩特別,而年輕一代更加唔會買,因為家下太多娛樂,香港漫畫要俾錢買,不如課金打機啦,另外香港家下亦受到太多政治風氣影響,年輕一代完全不 ...
香港漫畫要做得起要一條龍服務:
出漫畫>搞畫展>出動畫(電影版、劇場版)>出小說>出手版figure>crossover潮牌>出家品>出手遊…………
由香港紅起再打入內地市場,咁先至係財路!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-16 08:51 PM 發表

香港漫畫要做得起要一條龍服務:
出漫畫>搞畫展>出動畫(電影版、劇場版)>出小說>出手版figure>crossover潮牌>出家品>出手遊…………
由香港紅起再打入內地市場,咁先至係財路!
重要整番d浪漫愛情漫畫,做到d韓劇既超離現實原數。比d學生妹,OL , C9 睇!整大個餅,漫畫男女主角可能重有平面廣告賣!

引用:
原帖由 jojokk 於 2021-9-17 12:33 AM 發表

重要整番d浪漫愛情漫畫,做到d韓劇既超離現實原數。比d學生妹,OL , C9 睇!整大個餅,漫畫男女主角可能重有平面廣告賣!
漫畫係將小說初步實體化,動畫就係將小說深度實體化,既然小說可以生存,漫畫點解無生存空間?
而小說生存係藉助電影電視劇改編嚟擴大人氣,漫畫一樣可以,鬼滅之刃就係動畫劇場版上映後帶番起漫畫銷量。
所以要香港漫畫重生首要故事內容,要言中有物,有深度,要突破既有港漫單寡無內涵故事模式,起碼要達到小說層次。
其次人物造型,要有時代感,令人印象深刻,超日趕美。
思想無極限,港漫唔可以再默守成規,一成不變!!

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-16 06:03 PM 發表

新龍而家一定冇可能收兩三球版權費,之前文傳收黃伯成三球一年,係因為黃伯佢要獨市出,而家冇人獨市做,一定冇可能收咁多。

新龍(以及所有薄裝港漫)就算計營業額都肯定冇兩球一年!我話嘅

引用:
原帖由 naomis 於 2021-9-17 02:16 PM 發表

新龍(以及所有薄裝港漫)就算計營業額都肯定冇兩球一年!我話嘅
一個月都一球啦!師姊/兄

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]