• 瀏覽: 10,822
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 nelnelwong 於 2021-9-17 02:11 PM 發表

新龍而家一定冇可能收兩三球版權費,之前文傳收黃伯成三球一年,係因為黃伯佢要獨市出,而家冇人獨市做,一定冇可能收咁多。
會吾會出現新龍冇人肯接手,文傳要不斷降價求人的情況呢?
生金蛋的鵝?得啖笑!

熱賣及精選
樓上有人講2百幻

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-16 06:03 PM 發表

中華英雄版權費應該好平!因為過去有人重做過中華英雄,不過全部半年內玩完。
新龍一年版權費大約要二三百萬之間!老黃都頂唔到。除左馬仔,其他人冇可能年年負擔得到。
新龍虎門正傳加外傳賺賺埋埋,除去版權費和所有支出,回到本已經偷笑,想有錢賺?
靠班死忠的中坑同老坑?冇可能。
中華英雄死得重快,除了馬仔加定堅,無人可以成功

引用:
原帖由 philipccl 於 2021-9-17 04:50 PM 發表

中華英雄死得重快,除了馬仔加定堅,無人可以成功
同感,香港市場細,除非佢打得入中國市場,如果唔係,只靠本地讀者,真係唔樂觀。

引用:
原帖由 tcow 於 2021-9-16 05:41 AM 發表

我都覺得文傳只睇數字, 唔理劇情。醉拳變龍珠,佢有無理過? 容後再吊佢有無理過?
外判出去
睇數字係必然
每個月有盈餘就掂
誇張講句
就算變金瓶梅都得

引用:
原帖由 168 於 2021-9-17 05:11 PM 發表

外判出去
睇數字係必然
每個月有盈餘就掂
誇張講句
就算變金瓶梅都得
變金瓶梅應該就唔得,會破壞個品牌,唔值得咁做.

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-9-17 03:31 PM 發表

會吾會出現新龍冇人肯接手,文傳要不斷降價求人的情況呢?
生金蛋的鵝?得啖笑!

同你賭乜都得,以上一定唔會!
去年老黃同文傳講價,不過文傳企硬,死都不肯減!
同無良業主一樣,寧願本書唔出都不肯減價!

引用:
原帖由 top999 於 2021-9-16 07:08 PM 發表

得新龍得天下
他是誰?好似不是龍虎門角色?

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-9-17 05:17 PM 發表

變金瓶梅應該就唔得,會破壞個品牌,唔值得咁做.
故事長年冇哂方向都唔理

好難唔令人懷疑文傳淨係顧住盤數

引用:
原帖由 168 於 2021-9-17 05:21 PM 發表

故事長年冇哂方向都唔理

好難唔令人懷疑文傳淨係顧住盤數
上市公司點會亂咁黎,顧住盤數都要睇住個IP值架麻,人地仲有GAME出架,搞到似金瓶梅咁 CHEAP, 叫阿施生仲點搞隻GAME好?

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-16 08:51 PM 發表

香港漫畫要做得起要一條龍服務:
出漫畫>搞畫展>出動畫(電影版、劇場版)>出小說>出手版figure>crossover潮牌>出家品>出手遊…………
由香港紅起再打入內地市場,咁先至係財路!
港漫只得打打殺殺、懶有正義感。
呢D提才已經 out day 日本已經唔 buy
朋友,港漫已經日落西山,步向夕陽。
請你面對現實。唔好發夢!

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-17 05:27 PM 發表

鬼滅之刃都係打打殺殺,海盜王都係打打殺殺,進擊的巨人都係打打殺殺……
美國隊長、鋼鐵俠、黑豹、復仇者聯盟都係打打殺殺,你點解釋佢地咁受歡迎???

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-17 05:27 PM 發表

港漫係死都只拿死喺8個字:拖泥帶水,死唔斷氣!

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-17 05:19 PM 發表

同你賭乜都得,以上一定唔會!
去年老黃同文傳講價,不過文傳企硬,死都不肯減!
同無良業主一樣,寧願本書唔出都不肯減價!

我就係想睇佢斷龍!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-17 05:58 PM 發表

鬼滅之刃都係打打殺殺,海盜王都係打打殺殺,進擊的巨人都係打打殺殺……
美國隊長、鋼鐵俠、黑豹、復仇者聯盟都係打打殺殺,你點解釋佢地咁受歡迎???
人地動畫,電影,玩具,漫畫,ㄒ恤精品等,市場夠晒立體,有多方面支撐品牌!
你文記出品,只係用$25去計倍數,少一本就少$25。可見將來,冇本可過萬,你個品牌值乜L錢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]