• 瀏覽: 10,795
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-17 05:58 PM 發表

鬼滅之刃都係打打殺殺,海盜王都係打打殺殺,進擊的巨人都係打打殺殺……
美國隊長、鋼鐵俠、黑豹、復仇者聯盟都係打打殺殺,你點解釋佢地咁受歡迎???
人哋寫故事寫得有深度得多,同只著重官能剌激嘅傳統港漫根本唔同層次。

熱賣及精選
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-9-17 06:38 PM 發表

人地動畫,電影,玩具,漫畫,ㄒ恤精品等,市場夠晒立體,有多方面支撐品牌!
你文記出品,只係用$25去計倍數,少一本就少$25。可見將來,冇本可過萬,你個品牌值乜L錢?
人地文傳無話唔俾你做周邊產物,你有本事搞到幾大都得,上市公司求財啫!!
講個故事。
當年佐治魯卡斯拍星球大戰同電影公司傾合同,佢放棄電影版權賣斷咗俾電影公司,但佢保留星球大戰造型嘅周邊產品版權,結果星戰玩具大賣,佢就發到豬頭咁。
無論任何作品,包裝,宣傳,推廣都係必須存在,港漫就係欠缺咗呢方面嘅配套。

引用:
原帖由 nelnelwong 於 2021-9-17 06:55 PM 發表

人哋寫故事寫得有深度得多,同只著重官能剌激嘅傳統港漫根本唔同層次。
所以你終於明白其中嘅關鍵,可惜而家無人認真去解決而家港漫面對緊嘅問題!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-17 08:01 PM 發表

所以你終於明白其中嘅關鍵,可惜而家無人認真去解決而家港漫面對緊嘅問題!!
你估賣周邊產品文傳要吾要收錢?
你睇老許本龍Z個豬頭公仔要$380呀!
你D價咁離地,產品點流行?
如果吾係20年前老黃屎忽痕接來做,龍虎門仲陪迴在白光時代,老黃就繼續天子神兵,龍虎門只會越來越小人睇!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-17 08:01 PM 發表

傳統薄裝港漫已經冇得搞,因為多得前人寫嚟寫去都係拳頭枕頭黑社會,個朶搞到臭晒,就算寫啲有深度有意義嘅嘢,喺一般普羅大衆眼中,傳統薄裝港漫=低俗文化娛樂,一早已經根深蒂固,好難改變到。

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-9-17 10:08 PM 發表

你估賣周邊產品文傳要吾要收錢?
你睇老許本龍Z個豬頭公仔要$380呀!
你D價咁離地,產品點流行?
如果吾係20年前老黃屎忽痕接來做,龍虎門仲陪迴在白光時代,老黃就繼續天子神兵,龍虎門只會越來越小人睇!
$380一個公仔
文傳唔知抽幾多成

引用:
原帖由 nelnelwong 於 2021-9-17 10:32 PM 發表

傳統薄裝港漫已經冇得搞,因為多得前人寫嚟寫去都係拳頭枕頭黑社會,個朶搞到臭晒,就算寫啲有深度有意義嘅嘢,喺一般普羅大衆眼中,傳統薄裝港漫=低俗文化娛樂,一早已經根深蒂固,好難改變到。
包裝的確係港漫其中一項需要改革的項目。
還記得那些年司徒劍橋寫的「超神Z」?
那本作品的確係突破港漫固有框架,甚具前瞻性的作品,無論內容,畫功,包裝都係超越當時標準。
只可惜行得太前,吸引唔到當時普羅大眾的漫畫迷,黯然落幕。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 12:54 AM 發表

那本作品的確係突破港漫固有框架,甚具前瞻性的作品,無論內容,畫功,包裝都係超越當時標準。
不太認同
當年龍珠比超神z更超前一樣大熱

引用:
原帖由 168 於 2021-9-17 10:56 PM 發表

$380一個公仔
文傳唔知抽幾多成
佢隻公仔,成本連創作費,最多40蚊我估

引用:
原帖由 jackymad 於 2021-9-18 03:21 PM 發表

不太認同
當年龍珠比超神z更超前一樣大熱
呢個係唔係包裝問題?
你唔覺當年硬係覺得日漫比港漫高檔?起硬港漫被人話公仔書,但無人話日漫係公仔書嗰喎!
即使D父母都只係反對子女睇港漫公仔書,對日漫接受程度高DD喎!
我就係想將港漫嗰種土味抹除,從內容、題材、畫功、造型、包裝等出發,打造新港漫……
我覺得呢代漫畫家鄭健和有機做到!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 03:44 PM 發表

呢個係唔係包裝問題?
你唔覺當年硬係覺得日漫比港漫高檔?起硬港漫被人話公仔書,但無人話日漫係公仔書嗰喎!
即使D父母都只係反對子女睇港漫公仔書,對日漫接受程度高DD喎!
我就係想將港漫嗰種土味抹除,從內容、題材、畫功、造型、包裝等出發,打造新港漫……
「麥兜」及「我的低能之道」咪做過囉,前者仲好成功㖭。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 12:54 AM 發表

有一個致命傷,普通港漫本書大又薄易曲 難於收藏 ,難於傳去下一代看。
港漫同一套日漫比,同長放書櫃,下一代應拿出看日漫多於港漫。單看書則,港漫吾知係咩書,第幾期。難囉出,難放回。

有部份師兄會因港漫劇情on9 吾買幾期。但日漫吾會因劇情突然on9吾買兩期,因為20期無1期望落去重係差少少。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 03:44 PM 發表

呢個係唔係包裝問題?
因為啊爸啊媽 日漫一定可講出 叮噹,港漫 咪識講出龍虎門囉,後期重加本古惑仔。。。。邊一樣健康d? 大家心照。。。。。

引用:
原帖由 jojokk 於 2021-9-18 05:27 PM 發表

有一個致命傷,普通港漫本書大又薄易曲 難於收藏 ,難於傳去下一代看。
港漫同一套日漫比,同長放書櫃,下一代應拿出看日漫多於港漫。單看書則,港漫吾知係咩書,第幾期。難囉出,難放回。

有部份師兄會因港漫劇情on9 吾買幾期。但日漫吾會因劇情突然on9吾買兩期,因為20期無1期望落去重係差少少。
但隔太耐出一期又係死症!
即係要出報紙或者類似EXAM週刊維持住,再按月出一期合訂本,咁就有收藏價值

引用:
原帖由 nelnelwong 於 2021-9-18 05:09 PM 發表

「麥兜」及「我的低能之道」咪做過囉,前者仲好成功㖭。
仲有嗰售咩羊!但呢D只係俾小朋友睇,港漫要打動年青人先有延續性!
趁政府打擊電玩手遊,機會又嚟啦!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]