• 瀏覽: 10,785
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jojokk 於 2021-9-18 05:31 PM 發表

因為啊爸啊媽 日漫一定可講出 叮噹,港漫 咪識講出龍虎門囉,後期重加本古惑仔。。。。邊一樣健康d? 大家心照。。。。。
而家時代唔同啦!打喪屍、殺人嘅手遊都俾年青人玩啦!家陣個道德標準拉低咗㗎啦!

熱賣及精選
引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 05:58 PM 發表

仲有嗰售咩羊!但呢D只係俾小朋友睇,港漫要打動年青人先有延續性!
趁政府打擊電玩手遊,機會又嚟啦!!
邊可能打擊到,大把OLG香港冇代理,個 Server都唔喺香港,除非學中國咁整個官方Firewall 啦。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 18-9-2021 00:54 發表

包裝的確係港漫其中一項需要改革的項目。
還記得那些年司徒劍橋寫的「超神Z」?
那本作品的確係突破港漫固有框架,甚具前瞻性的作品,無論內容,畫功,包裝都係超越當時標準。
只可惜行得太前,吸引唔到當時普羅大眾的漫畫迷,黯然落幕。
抄街霸有乜前瞻?如果唔係收文傳律師信,果本野應該叫"波動拳"

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-18 06:54 PM 發表

抄街霸有乜前瞻?如果唔係收文傳律師信,果本野應該叫"波動拳"
說話唔係咁講,你唔可以因其中一、兩招式有抄襲成份而完全抹殺佢其他可取之處。
龍珠開始時咪又係向西遊記致敬,只要消化得宜,再變化出自我風格就係一個優點。

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-19 01:08 AM 發表

說話唔係咁講,你唔可以因其中一、兩招式有抄襲成份而完全抹殺佢其他可取之處。
龍珠開始時咪又係向西遊記致敬,只要消化得宜,再變化出自我風格就係一個優點。
強如馬榮成早年畫風都充滿池上遼一影子!!
例子太多不能盡錄!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 19-9-2021 01:08 發表

點只抄招,本野本來只係跟風街機熱朝其中一本推出之一,人物造型其實照搬街霸,係比文傳出律師信先改小小,書名又改埋…

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-19 01:18 AM 發表

點只抄招,本野本來只係跟風街機熱朝其中一本推出之一,人物造型其實照搬街霸,係比文傳出律師信先改小小,書名又改埋…
好似序章直情叫「波動拳Z」,那時係抄街霸造型,但之後出嗰「超神Z」1-10期已經改哂造型同招式,聞說改造型後更受歡迎,但第二輯只出一期就胎死腹中了!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-19 01:49 AM 發表

好似序章直情叫「波動拳Z」,那時係抄街霸造型,但之後出嗰「超神Z」1-10期已經改哂造型同招式,聞說改造型後更受歡迎,但第二輯只出一期就胎死腹中了!
一年出一期, 熱潮過曬就冇人買啦

引用:
原帖由 怒風 於 2021-9-19 09:44 AM 發表

一年出一期, 熱潮過曬就冇人買啦
同百分百感覺一樣,那些年漫畫家有才華,但態度卻有問題,可惜!

總之明年今日,到時又唔知轉手比邊一個架啦!

引用:
原帖由 05ho 於 19-9-2021 12:49 發表

主筆仲可以轉吾係得幾多個啱寫,如夏惠義,胡兆權,邱福龍,葉明發等等

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-19 12:49 PM 發表

估唔到鍾編有一批漫畫界中流底柱讀者群鼎力支持都落得揹鑊收場!
想當年胡倒鍾上,多少稱兄道弟,多少前呼後擁,多少期盼,多少歌功頌德,…………
如今人走茶涼,係時候同新接手拉拉關係,談談情了!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-19 06:45 PM 發表

估唔到鍾編有一批漫畫界中流底柱讀者群鼎力支持都落得揹鑊收場!
想當年胡倒鍾上,多少稱兄道弟,多少前呼後擁,多少期盼,多少歌功頌德,…………
如今人走茶涼,係時候同新接手拉拉關係,談談情了!!
其實鐘篇接手後感覺冇比胡篇好過,扒文都睇到好多師兄非常不滿,希望下一手有番進步吧

引用:
原帖由 前往進擊的腳指 於 19-9-2021 19:47 發表

其實鐘篇接手後感覺冇比胡篇好過,扒文都睇到好多師兄非常不滿,希望下一手有番進步吧
都唔係架,初初只係讚架,係轉手先反轉豬肚咋,而加等緊下一個循環

引用:
原帖由 前往進擊的腳指 於 2021-9-19 07:47 PM 發表

據我所知喺呢度鍾編接手時係被捧到上天咁高,同時胡編係被踩到衰過地底泥。
我印象深刻因為當年我為胡編講說話,結果我仲被屈係胡編本人添!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]