• 瀏覽: 10,749
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Fromhell411 於 19-9-2021 19:53 發表

據我所知喺呢度鍾編接手時係被捧到上天咁高,同時胡編係被踩到衰過地底泥。
我印象深刻因為當年我為胡編講說話,結果我仲被屈係胡編本人添!!
呢一年冷眼旁觀,眼界大開。
不過智障寶被表,就唔係舊年轉手先有,o係呢度一早開晒花好耐

熱賣及精選
引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-19 07:50 PM 發表

都唔係架,初初只係讚架,係轉手先反轉豬肚咋,而加等緊下一個循環
好一句「反轉豬肚」!😝👍
人走茶涼,一沉百踩,世態炎涼啊!!

引用:
原帖由 Fromhell411 於 19-9-2021 20:05 發表

唔知黎緊中華英雄又點維穩法?

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-19 08:08 PM 發表

希望吾好將新英雄神神化化

引用:
原帖由 前往進擊的腳指 於 2021-9-19 08:15 PM 發表

即使馬榮成的華英雄都已被神話化,我想後來者無以為繼係因為表達不出那份大宗師的氣度!

引用:
原帖由 前往進擊的腳指 於 19-9-2021 20:15 發表

你個除機網名好攪野,一見到我就諗起吮腳指!

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-19 07:50 PM 發表

都唔係架,初初只係讚架,係轉手先反轉豬肚咋,而加等緊下一個循環
當初只可以讚,只要話鍾編內文有問題,馬上有人出嚟解話同幫手兜,真係好好笑。

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-9-19 08:08 PM 發表

中華英雄真係好難寫,無固定讀者,又唔知用咩方法可以吸引到新讀者,真係唔知死忠讀者點幫口谷銷量了,可能又會叫鍾編上嚟同大家吹吹水吧。

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-9-17 05:27 PM 發表

上市公司點會亂咁黎,顧住盤數都要睇住個IP值架麻,人地仲有GAME出架,搞到似金瓶梅咁 CHEAP, 叫阿施生仲點搞隻GAME好?
咪係,搞到金瓶梅咁,係咪要幫王小虎同東方真龍着貼身突蕉芭蕾褲加書埋大Lin頭?咁玉兒打交係咪要強調對奶彈下彈下嘅畫面?

文傳係睇數啫,但改成咁會一失足成千古恨,無得返轉頭,龍虎門正式變成龍虎豹啦!

引用:
原帖由 05ho 於 2021-9-17 05:27 PM 發表

港漫只得打打殺殺、懶有正義感。
呢D提才已經 out day 日本已經唔 buy
朋友,港漫已經日落西山,步向夕陽。
請你面對現實。唔好發夢!
咁應該點畫?反社會人格,出賣朋友,姦淫擄掠,剎父殺母,強姦親姐妹?殺人放火?

正義永遠都有市場有價值嘅,就算鬼佬嘅復仇者聯盟,正義聯盟,都係圍繞返個核心價值,正義,守護善良,鋤強扶弱。

你有無見過掉轉嚟寫嘅會長期大賣㗎?

人肉叉燒包同羔羊醫生(林過雲)收得,你試下各拍十集續集睇下有無人睇?

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-18 12:54 AM 發表

包裝的確係港漫其中一項需要改革的項目。
還記得那些年司徒劍橋寫的「超神Z」?
那本作品的確係突破港漫固有框架,甚具前瞻性的作品,無論內容,畫功,包裝都係超越當時標準。
只可惜行得太前,吸引唔到當時普羅大眾的漫畫迷,黯然落幕。
超神Z嘅死因肯定係出書太慢,當年創刋號序章精裝本賣到斷市,但第二期呢?好似隔咗成年都未見,乜嘢熱情都冷卻啦,我就係其中之一。

引用:
原帖由 怒風 於 2021-9-19 09:44 AM 發表

一年出一期, 熱潮過曬就冇人買啦
咪係,同睇世界盃咁,我睇你本超神Z,睇四期,就已經下一屆世界一齊睇,點頂呀?

唔係話要好似古惑仔咁三日刋咁仆街,但你一年一本,大佬,漫畫嚟㗎,你估年報呀?點支持呀?到時出咗都唔記得買啦,買咗又唔記得舊年本講到邊啦!年刋,痴孖筋嘅!

講起年刊,不能一提嘅日本漫畫五星物語
隔幾年先出新一期係閒事
最長相隔時間係9年
由1987年出到而家都未完

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2021-9-19 08:05 PM 發表

我覺得呢度師兄不是這種人。
版友不滿是小龍劇情過於神怪,面相奇差,新龍錯漏百出,不満是早於轉手消息之前。並非反轉豬肚。
我亦多次提到小龍傳我絕對不欣賞,只是有人選擇性說我撐。

蓋棺論定,鄺生初接手時,反對派因撐黃反鄺,一開始就唱反調,
誠然團隊初期確有表現,所以攻擊並不持平。
網台更加因早餐事件,全方位人身攻擊,
有些支持網台的版友,根本不是評論漫畫,
而是公審xx興,xx偉,xx德,極盡侮辱。反對派卻選擇性失憶。說成只可以讚。
從來沒有版友因負評而受到處份。覺得因反對而被反回應不開心,只是心態問題。
師兄是有才華的人。當初言論因過於苛刻和網友互相指責,但亦事過情遷。

其實有版友解釋過很多次,李生,鍾生上來發言,過門是客,大家承諾保持尊重的先決條件。
如果胡編上來,我們一樣深表歡迎,尊重。
現實社會,有幾多人可以鏡頭前搏曬膊頭,到出錯時,不留情面。我拭目以待。
作為讀者,有編劇接受意見,問意見,這份胸襟已經值得欣賞。
我亦重申多次,有些劇情是有我意見,所以才會解畫。

從來君子斷交,不留惡言。何況沒有斷交。網友都是朋友。
我只看龍虎門,鍾生李生其他作品,我不會有任何意見。

彬彬龍已經有網台做勢,有大把軍師,我無需錦上添花。
但繼續邪神,蚩尤,金羅漢,就是時光倒流。可惜讀者歲月不饒人。

引用:
原帖由 top999 於 2021-9-19 02:38 PM 發表

主筆仲可以轉吾係得幾多個啱寫,如夏惠義,胡兆權,邱福龍,葉明發等等
他們冇可能,因為他們完全沒有這個財力。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]