• 瀏覽: 4,616
  • 回覆: 43
裂縫大約5cm長左右,好幼,但不停有水滲出
請問可以點樣修理?如果搵師傅上黎整會唔會好貴?係咪要成條換左去?

吾使成條換!去買支魔術鋼膠填左條裂縫就搞掂,五金舖買唔駛三十蚊

冇壓力喉好易整,試下自己去五金買野填,唔得先搵c苦上黎
我屋企條喉爆左都係自己用鋼膠封,快靚正

引用:
原帖由 chachatsoi 於 2021-9-14 04:05 PM 發表

吾使成條換!去買支魔術鋼膠填左條裂縫就搞掂,五金舖買唔駛三十蚊
我用開呢隻魔術鋼膠,可以濕住用,鍊完用力撳落去即時止到水

附件

40__henco___magic_steel__1597458383_b98e7866_progressive.jpg(278.46 KB)

2021-9-14 04:46 PM

引用:
原帖由 chachatsoi 於 14/9/2021 16:05 發表

最平嘅鋼膠,   吉之島12蚊店有賣.
用起來同二三十蚊嗰啲冇分別

引用:
原帖由 siuwan_f 於 14/9/2021 16:46 發表

濕笠笠撻上去都係唔好啦,  抹乾條喉先,  然後撻落去,用力擠壓..
過兩三個鐘頭等佢硬咗就,  可以正常放水啦

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-14 05:06 PM 發表

最平嘅鋼膠,   吉之島12蚊店有賣.
用起來同二三十蚊嗰啲冇分別
開封時柔軟度,乾固後耐用度,都會有分別
而且呢隻都廿幾蚊,但多人推介

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-14 05:08 PM 發表

濕笠笠撻上去都係唔好啦,  抹乾條喉先,  然後撻落去,用力擠壓..
過兩三個鐘頭等佢硬咗就,  可以正常放水啦
可以乾用當然乾用,但宜家鋼膠已經出到濕用都可
就算係濕既環境一樣可以用

引用:
原帖由 chachatsoi 於 2021-9-14 04:05 PM 發表

是否講.....鋼塑土嗰類野 ? thx

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 14/9/2021 18:57 發表

yes. 鋼塑土=鋼膠

引用:
原帖由 siuwan_f 於 14/9/2021 17:37 發表

開封時柔軟度,乾固後耐用度,都會有分別
而且呢隻都廿幾蚊,但多人推介
咁就唔知喇, 我買嚟用過.
用果時同埋乾咗之後都覺冇乜分別

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-14 06:57 PM 發表

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-15 08:27 AM 發表

咁就唔知喇, 我買嚟用過.
用果時同埋乾咗之後都覺冇乜分別
無,我覺得反正都好平
比多十零蚊買隻靚啲都好
上網睇人評測係有分別

引用:
原帖由 siuwan_f 於 2021-9-14 04:46 PM 發表

請問點樣用黎封左滴水位?我廚房水喉都有少少滴水,一時滴一時唔滴

引用:
原帖由 wodywong11 於 15/9/2021 17:08 發表

請問點樣用黎封左滴水位?我廚房水喉都有少少滴水,一時滴一時唔滴
呢啲鋼膠嘅用法,   就係揻少少出嚟,   用手指係咁搓勻佢,
之後就好似泥膠/ 香口膠咁.   確保表面乾爽,  大力質落去, 再整返平佢,  等24小時

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]