• 瀏覽: 15,300
  • 回覆: 32
  • 追帖: 4
+7
本主題由 Will-Jai 於 2021-10-23 02:30 PM 關閉
引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 05:56 PM 發表

巳未拱(午)寅時。六辛逢(馬/虎)此是貴人方!
庚金坐天乙貴人 加上午馬貴人

唔怪得賭馬咁旺你。

有囡囡帶住,喺囡囡條命方面温習了很多八字知識

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 06:18 PM 發表

羊陀夾命得雙祿。不至為(乞丐)!長糧$7150長生$3815,
掂過枝筆
最小要四百萬 股票或定期收息大約三至四厘 每月才有萬一蚊收入 仲要有風險。

即係你的未土 是一嚿財富 當中最少要有四百萬 供給你安享晚年。

又或者當你自住一層樓 再有層樓收月租萬一蚊。

才會達到你而家嘅經濟水平。

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 06:20 PM 發表

我跟您學野多D
我冇你識咁多野。

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 06:32 PM 發表

剛看到(盲派)三垣!用命宮/身宮/胎元+四柱(七柱同參)為
(鐵口神斷)
我知道命宮/身宮/胎元可以用來看生死之外,還可以睇下會否得救,用作種生基保命,是法科了。

我知道道教的八字傳了一些知識給盲派,例如驛馬看法,是傳給了盲派,當年的盲公們。

我們驛馬不看驛馬神煞星,看寅申巳亥就行,包括天乾的甲庚丙壬,同是驛馬。

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 06:44 PM 發表

https://kknews.cc/astrology/xvyxb3q.html
謝分享,鬼谷子那段可能不算準,還是計五行生剋,刑沖破害為主穩陣。

又例如神煞論也多不靈,天德貴人,月德貴人冇講得咁好。

以上小小觀感,不喜勿插

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 05:52 PM 發表

胎元(辛末)超月生。3個華蓋
八字app你的胎元是壬申,現在辛未是壬申前一位,不過囡囡閏月生,你有自己親自計過嗎?

引用:
原帖由 呂壽波 於 2021-9-29 07:09 PM 發表

對!我母懐胎10月生我!是{辛未}無疑

壬申就唔會咁(福街)。
胎元生年命為吉,現在辛未(路旁土)生乙未(砂石金)為吉。

而壬申(劍鋒金〉見日支辛未(路旁土)不吉,金會被土埋沒,看不出作用。

世事都冇完美,你本著路旁土生下砂石金為吉,能逢兇化吉,忘記壬申去啦雖然命局小了水的五行,世界上多人五行缺一,你又不是唯一那個。

另外,囡囡閠月出世,比別人學得更多,看得更透徹,更深入

我命中喜火土,尤其未土,未土有乙丁己,有土之源也,故土以未為貴,囡囡八字有二個未土,又有巳火,我中意找下囡囡傾計,痴下佢啲火土。

而我金水旺,地支有個小水局,金寒水冷土凍,囡囡會中意我的五行,喜歡和我爹幾句。

G兄有二個未土,囡囡不喜歡,故G兄講野 囡囡覺得(銀)耳,叫佢唔好多事

五行真係好有趣

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 05:40 AM 發表

辰戌丑未。以未為最旺!六月乘(木/火)氣也!

木多火旺宜(西北),水冷金寒要(丙丁)道盡(調候)之重要性。

同閣下合/G兄不合者,
同性相拒,異性相吸也。
我係男,囡囡唔好娛會

我見囡囡也會同女網友吵架,異性相吸不成立。

你的八字,有哂我想要的五行

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 05:55 AM 發表

身宮(甲申)井泉水!可救命也。滴水之恩,湧泉相報。
自出身以來,一直有捐助。

奧比斯/聯合國兒童基金/
無國界瞖生/口足畫藝術家等
NGO機構。。

才有今日褔報,可安享晚年也。
行善積德福有攸歸,現在多跟你傾計,先知你做了咁多好事,我也要多多學習

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 06:08 AM 發表

喜哥小心點!玄版不可講(了凡)被人檢舉Jai版,不得了
我諗Jai版知道我唔係嗰D只講了凡不講命理的人吧

當年有一,二個人,常常在版中叫人唔好算命,只做善事就行,掃興呀,咁要個玄版打鬼咩。

玄學是一種學術,同做善事都無關。

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 06:32 AM 發表

我媽信左耶穌
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=26801694

香討・香港 No.1
全新香討App:
http://www.networld.hk/apps/discuss
你就係耶穌,笑鬼死

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 05:55 AM 發表

身宮(甲申)井泉水!可救命也。滴水之恩,湧泉相報。
自出身以來,一直有捐助。

奧比斯/聯合國兒童基金/
無國界瞖生/口足畫藝術家等
NGO機構。。

才有今日褔報,可安享晚年也。
財為養命之源 命中帶財星總好過不帶好 你地支有財庫,美在有寅木正財在時柱,正財為固定的穩定的財,囡囡可安享晚年。

天干偏財見比劫,易破財,庚辛對乙木虎視眈眈, 囡囡成日借錢俾朋友,朋友又走數。

引用:
原帖由 mike4lui 於 2021-9-30 07:20 AM 發表

乙坐(兩未1寅)可算(財氣通門戶)!惜無傷食護財,財來財去。又好充(大頭鬼)!
小孟嘗!因是大師兄,有大食大,冇大食{老差}。
外勤飲茶食飯由我埋單!

37年來,300多徒弟/師弟!
咁而家徒弟/師弟仲有冇找你聯略?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]