• 瀏覽: 4,344
  • 回覆: 54
原來係劍雨這片,唔知點解會係部腦有幾年都未睇,還以為係有新片添

熱賣及精選
如果係劍神,咁即係天下第一高手啦,邊會咁易俾班宵小為所欲為?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-15 12:11 PM 發表

其實好幼稚觀念

練嘢到咁既境界
全身體格質數精氣神

行家一定睇到
內功去到最高境界,能達返照空明,不露稜角,不露於皮相

但去到這級別,已是武林至尊了,個樣揚晒,仲能收藏嗎

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-15 12:35 PM 發表

舊式武俠套路
情節結構
畫面表達

吾進化
係冇得做
太老土味
其實唔老土,這套戲班主角都玩face off,男女主角在戲裡早期樣係另一個,後期先係呢個

頂佢唔順

引用:
原帖由 Jefftungkk 於 2021-9-15 01:22 PM 發表

呢套係好戲......
每個角色都有描寫......
但最後係咪楊紫琼死咗,同奸角同歸於盡?因我剛看了騰訊的片段,完全版要返屋企先睇到
但好老土,明明個老公咁好打,楊紫琼係都都要整暈佢,等自已可以同奸角隻抽喎!咁岸居嘅?

細s咁死法嘥咗啦,露背脊仔咁細撻

引用:
原帖由 Jefftungkk 於 2021-9-15 03:59 PM 發表

睇咗成套戲先啦......
咁吊我癮

看了不少套中國武俠片

真心的,道具組班友要小

唔夠外國劍咁正

https://youtu.be/dBPfP-o9gyA

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-15 04:05 PM 發表

看了不少套中國武俠片

真心的,道具組班友要小

唔夠外國劍咁正

https://youtu.be/dBPfP-o9gyA
呢把真係好正

https://youtu.be/cnDkviyPOwE

引用:
原帖由 Jefftungkk 於 2021-9-15 04:14 PM 發表

唔係吊你癮......
呢套戲係當時,的確係被人忽略的好戲......
唔出奇,呢幾年,世人係鍾意睇埋晒d西方marvel ,dc矇面超人片,d深層次一階的又真係好易被忽略嘅

引用:
原帖由 chanrichard 於 2021-9-15 04:30 PM 發表

係大S

還以為佢係細添

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-9-15 05:25 PM 發表

係個老公知道老婆係殺父仇人,刻意隱藏!
下!咁有性冇孝

引用:
原帖由 Counrty_lam 於 2021-9-15 05:31 PM 發表

都幾好睇,但就有啲位怪怪地,男主角死前唔係好抽得,死過番生之後又變得好抽得,呢到怪怪地。
男主角死過翻生? 唔係男主角好高武功嘅咩?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-15 05:38 PM 發表

呢樣真係要改進

道具,服飾,做型
動作設計
要現代潮化型化

Kill Bill其實走得好前
kill bill??你都贊??

係咪真架?發現打得都唔好睇喎,而且,所謂半藏刀,看不出有千摺鋼紋!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-15 05:58 PM 發表

kill bill??你都贊??

係咪真架?發現打得都唔好睇喎,而且,所謂半藏刀,看不出有千摺鋼紋!
看日本武士寶刀,先要看摺鋼紋,千摺鋼刀,窮日本鑄劍師一生精刀

不過在現科技,在機械槌及燃氣高温火爐的加持下,千摺鋼刀又可能快至三個月便可以製成

附件

images (4).jpeg(8.28 KB)

2021-9-15 06:05 PM

images (4).jpeg

引用:
原帖由 Jefftungkk 於 2021-9-15 07:52 PM 發表

睇完套戲你會知點解......
睇完, 這片原來水準很高, 禪意甚深, 而武打亦十分出色,

只是這個標題有誤導, 女主角未去到劍神級, 而是用劍的一流高手,

全片死得最硬膠的係導化女主角那個和尚, 同空見神僧一樣咁愚昧.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]