• 瀏覽: 17,262
  • 回覆: 236
  • 追帖: 3
以前一直都知香港人真係好中意返工,去到今日先發現原來香港人唔只係中意返工咁簡單而係返工就係佢地既生命之一
有個同事佢尋日朝頭早先打完疫苗,打針個日可以放全日,第二日唔洗睇醫生都可以請病假
我地知佢打完針之後尋晚已經係whatsapp group到問佢身體見點有冇唔舒服?
佢尋晚已經話有少少燒同埋隻手有啲痠痛,不過第二日可以照返工

到今朝上司再問佢今日見點個陣佢就話佢發緊燒不過都仲可以返黎做野架!
咁你發緊燒就緊係唔好返工啦,普通傷風感冒都應該多啲休息何況你岩岩打完疫苗點解唔係屋企訓多啲?
點知個同事話佢想返工既原因係佢唔想因為佢病左要請假搞到其他同事要做埋佢個份,同埋佢唔返工都唔知有咩好做…
最後上司都叫佢唔好返公司啦,休息多啲佢都仲要問咁佢可唔可以wfh

阿同事,我都知你唔想要其他人做埋你個份你份人又有責任感,但係身體要緊呀
我都唔明到底係香港人中意返工呀定係香港人唔返工唔得

請一日病假唔會冇左份工唔好再同我講咩手停口停
公司講明打完針請病假唔洗睇醫生都唔會扣錢
依家講緊香港人病左都想返工好慘,唔係我唔中意人地中意返工

乖乖龍地冬
熱賣及精選
唔去返工唔通去馬會賭波做全職賭徒?

小心買大球
返工係某啲人嘅寄託,唔好怪佢哋啦

引用:
原帖由 wingsyip 於 2021-9-15 12:00 PM 發表

唔去返工唔通去馬會賭波做全職賭徒?
工緊係要返,但係病左就唔好返工好好休息啦

乖乖龍地冬
引用:
原帖由 CharlesB 於 2021-9-15 12:27 PM 發表

返工係某啲人嘅寄託,唔好怪佢哋啦
最驚係佢夾硬返工既話身體有咩事個陣都唔知點算

乖乖龍地冬
獅子山精神,啪啪啪

我打完針咩事都冇,連打針時都唔覺有痛,第二日都一樣番工。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-9-15 11:36 AM 發表

以前一直都知香港人真係好中意返工,去到今日先發現原來香港人唔只係中意返工咁簡單而係返工就係佢地既生命之一
有個同事佢尋日朝頭早先打完疫苗,打針個日可以放全日,第二日唔洗睇醫生都可以請病假
我地知佢打完針之後尋晚已經係whatsapp group到問佢身體見點有冇唔舒服?

到今朝上司再問佢今日見點個陣佢就話佢發緊燒不過都仲可以返 ...
上次兩個風球八字形避開香港,
連個天都要香港人返工~

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-9-15 11:36 AM 發表

到今朝上司再問佢今日見點個陣佢就話佢發緊燒不過都仲可以返 ...
唔返工唔使生活?

引用:
原帖由 lawlawlunlun 於 2021-9-15 12:50 PM 發表

獅子山精神,啪啪啪
係話比資本階層講!唔好屈個個鍾意返工!

on9

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-9-15 12:55 PM 發表

我打完針咩事都冇,連打針時都唔覺有痛,第二日都一樣番工。
個人體質問題呢啲好難做比較既,打完針有同樣效果咪得囉

乖乖龍地冬
引用:
原帖由 87er 於 2021-9-15 01:01 PM 發表

上次兩個風球八字形避開香港,
連個天都要香港人返工~
香港真係福地,香港人最中意就係返工!
返工好耶

乖乖龍地冬
引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-9-15 01:05 PM 發表

唔返工唔使生活?
咁緊係要返工,我又冇話佢唔洗返工
只係身體唔舒服就返少一日半日都冇問題,千祈唔好夾硬黎

乖乖龍地冬
你日日都食飯,唔通你真係好鐘意食飯?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]