• 瀏覽: 1,140
  • 回覆: 12
今日地產版post

東方日報A1:港版開發大西北 新界巨變https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30167310

我的回應提到

原帖由 海邊有馬 於 2021-9-15 10:50 發表

淡淡諗著住大西北邊境區就預備在大陸返工!唔好妄想自己返中環
冇錯

近咁多

最緊要係減低跨境費用

真係!

有乜理由跨境咁短,但仲咁貴

尤其2020封關,港鐵失去羅湖 / 落馬洲,兩個短程高價暴利項目

係時候借票價調整機制,逐步凍結或減低過境票價,以較高幅度提高東鐵票價作補償

2021 中共建黨100周年 慶祝
624 壹淫媒死亡,香港終重光
627 屯馬線全通 紅土九解放 全港活力旺
723-808 1金2銀3銅 香港驕傲 揚威東奧
821-822 勒芒 豐田四封王
熱賣及精選
大西北和大東北的新市鎮用返現時條東鐵和西鐵出市區? 咁東鐵和西鐵繁忙時間要加密至30秒一班車先得

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-15 02:17 PM 發表

大西北和大東北的新市鎮用返現時條東鐵和西鐵出市區? 咁東鐵和西鐵繁忙時間要加密至30秒一班車先得
咪玩啦,咁咪攪到係咁“本班車將延遲開出”,因密得疏,何必?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-15 15:05 發表

咪玩啦,咁咪攪到係咁“本班車將延遲開出”,因密得疏,何必?
根本冇可能30秒一班

就算倫敦,6卡咁少,最快都係90秒一班

都係港島線大延長

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-15 09:22 PM 發表

根本冇可能30秒一班

就算倫敦,6卡咁少,最快都係90秒一班

都係港島線大延長
港島線唔會延長㗎啦,咁攪法回唔切車仲死

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-15 09:34 PM 發表

港島線唔會延長㗎啦,咁攪法回唔切車仲死
堅尼地城站,係雙側式月台,唔係預留向西伸延咩?

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-9-17 04:37 AM 發表

堅尼地城站,係雙側式月台,唔係預留向西伸延咩?
但回唔切車都煩啦,同埋伸唔伸延同係咪同雙側式月台無直接關係

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-17 07:57 發表

但回唔切車都煩啦,同埋伸唔伸延同係咪同雙側式月台無直接關係
冇錯!

無論

觀塘 - 島式月台
上環 - 雙側式月台

都可以伸延

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-17 08:48 AM 發表

冇錯!

無論

觀塘 - 島式月台
上環 - 雙側式月台

都可以伸延
但而家睇個勢伸延到咁長機會唔大,回唔切車會好麻煩

更何況今日另一報導話前海線會由北環線延伸過去,但感覺唔make sense,當聽住先

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-9-17 11:56 發表

但而家睇個勢伸延到咁長機會唔大,回唔切車會好麻煩

更何況今日另一報導話前海線會由北環線延伸過去,但感覺唔make sense,當聽住先
都唔make sense

北環線 - 都係上水!解決唔到大西北往維港!

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-9-17 12:44 PM 發表

都唔make sense

北環線 - 都係上水!解決唔到大西北往維港!
但係大西北去維港都唔似會用港島線延長,特別係要一段行到130+的話

非常make sense,政府係想洪水橋新市鎮和新界東北新市鎮的居民去前海返工,而不是出九龍香港島返工,大家明未?

政府叫大家不要再停留係返工一定要出九龍香港島的思維,宜係要抓緊大灣區的發展機遇

原本北環線到達錦上路站後本來是南北向 (所以有南延出九龍的可能),但宜家可以點屈去洪水橋呢,真係轉90度角,定係直頭唔停錦上路,改為去洪水橋? 真係公布時先知

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-9-17 01:32 PM 發表

非常make sense,政府係想洪水橋新市鎮和新界東北新市鎮的居民去前海返工,而不是出九龍香港島返工,大家明未?

政府叫大家不要再停留係返工一定要出九龍香港島的思維,宜係要抓緊大灣區的發展機遇

原本北環線到達錦上路站後本來是南北向 (所以有南延出九龍的可能),但宜家可以點屈去洪水橋呢,真係轉90度角,定係直頭唔停錦上路,改為去洪水橋? 真係公布時先知
可能去錦上路係變咗支線,去元朗南再經洪水橋去前海就係主線

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]