• 瀏覽: 664
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
舊年 7 月換左部 3/4 尾的窗口機,早幾日望冷氣機臺見到好多水滴出黎,應該係水盤有野塞住,同時見到樓下座頭貼左通告話我屋企同座向單位有冷氣滴水,自己做好應有本份,尋日拉部機出黎,真係好多塵塞住,似芝麻糊咁 " 傑撻撻 " 用左半個鐘清潔通喉.............正常返晒

心諗啲冷氣 CF 成 Q 日叫人裝不鏽鋼大水盤,個人意見其實真正成效唔大囉,水盤大係會收集更多垃圾塵埃,塞喉機會仲大過細水盤仔,如有講錯請諒

附件

20210915_110613.jpg(58.69 KB)

2021-9-15 02:04 PM

20210915_110647.jpg(83.45 KB)

20210915_110739.jpg(50.6 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 15/9/2021 14:04 發表

舊年 7 月換左部 3/4 尾的窗口機,早幾日望冷氣機臺見到好多水滴出黎,應該係水盤有野塞住,同時見到樓下座頭貼左通告話我屋企同座向單位有冷氣滴水,自己做好應有本份,尋日拉部機出黎,真係好多塵塞住,似芝麻糊咁 " 傑撻撻 " 用左半個鐘清潔通喉.............正常返晒

心諗啲冷氣 CF 成 Q 日叫人裝不鏽鋼大水盤,個人意見其實真正成效唔大囉,水盤大係會收集更多垃圾塵埃,塞喉機會仲 ...
如果你今次拉得部機出嚟,  就應該順便換埋嗰隻磁吸去水兜仔. (或者自己 diy,  買幾粒led燈條嗰啲磁石返嚟)
唔使下下拉部機出嚟清潔個水兜仔囉,   兜仔攝喺下面,   清潔完就攝返上去搞掂.

https://www.youtube.com/watch?v=8g3lfpW55wo

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-15 02:48 PM 發表

如果你今次拉得部機出嚟,  就應該順便換埋嗰隻磁吸去水兜仔. (或者自己 diy,  買幾粒led燈條嗰啲磁石返嚟)
唔使下下拉部機出嚟清潔個水兜仔囉,   兜仔攝喺下面,   清潔完就攝返上去搞掂.

https://www.youtube.com/watch?v=8g3lfpW55wo
冷氣機位附近係幅牆,亦冇窗位,而且係係石屎臺位,所以用唔到 ching 嘅推介

anyway 多謝提供資訊

附件

20210915_110613.jpg(58.69 KB)

2021-9-15 03:18 PM

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 15/9/2021 15:18 發表

冷氣機位附近係幅牆,亦冇窗位,而且係係石屎臺位,所以用唔到 ching 嘅推介

anyway 多謝提供資訊
咁你唔係做吊架,  而係坐咗上去個冷氣機石屎台上, 就用唔到囉.
個石屎台同機底之間, 一條罅都冇?   打橫攝入去都唔得呀?
睇你幅圖,  應該仲有條罅,  可以打橫攝個兜仔入去㗎喎

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-15 03:22 PM 發表

咁你唔係做吊架,  而係坐咗上去個冷氣機石屎台上, 就用唔到囉.
個石屎台同機底之間, 一條罅都冇?   打橫攝入去都唔得呀?
睇你幅圖,  應該仲有條罅,  可以打橫攝個兜仔入去㗎喎
石屎台同機底之間, 有 3/4 吋至 1 吋左右罅位,........如果遲啲再塞或者考慮 ching 呢招, thx

有得收水盆最好貼機底,否則開口好易入垃圾及灰塵久而久之一定塞。(開10小時可以有幾公升水出)

引用:
原帖由 alee001 於 2021-9-15 04:34 PM 發表

有得收水盆最好貼機底,否則開口好易入垃圾及灰塵久而久之一定塞。(開10小時可以有幾公升水出)
ching 講得好啱,部機用左一年有多,其實去水窿淤塞都係正常,一年通一次都問題不大

平時冇洗機?

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-15 03:27 PM 發表

石屎台同機底之間, 有 3/4 吋至 1 吋左右罅位,........如果遲啲再塞或者考慮 ching 呢招, thx
出水管太幼4分,改用6分

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-9-16 10:36 PM 發表

出水管太幼4分,改用6分
多謝 suggest.....諗諗先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]