• 瀏覽: 3,612
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
想問舊式公屋廁所去水位條水管同地下個去水口有咩方法可以避免出水果陣彈水?

熱賣及精選
引用:
原帖由 yuiqqbb 於 15/9/2021 14:10 發表

想問舊式公屋廁所去水位條水管同地下個去水口有咩方法可以避免出水果陣彈水?
廁所個去水位喺地面㗎嘛,  點樣會彈水呀?
唔係好明,  有冇相?

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 2021-9-15 02:42 PM 發表

用橡根縛個垂地膠袋就可以。

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 15/9/2021 14:42 發表

駁長條喉, 塞到入去, 過個窿裏面咪得囉.(需要修改一下個渠閘, 等條喉穿過個渠閘,)
自己搞唔掂就搵師傅搞

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 15/9/2021 14:51 發表

用橡根縛個垂地膠袋就可以。
咁搞法,  會搞到個窿側邊周圍都係水, 唔多合衛生喎

駁長條喉去掂住去水口蓋面已經唔會彈太多水

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-15 02:55 PM 發表

駁長條喉, 塞到入去, 過個窿裏面咪得囉.(需要修改一下個渠閘, 等條喉穿過個渠閘,)
自己搞唔掂就搵師傅搞
因為呢條水管係洗衣機,廚房鋅盆,廁所洗手盆既出水位 如果條管塞入去渠位會唔會去唔切水反嘔返d水上地面?

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 15/9/2021 15:27 發表

因為呢條水管係洗衣機,廚房鋅盆,廁所洗手盆既出水位 如果條管塞入去渠位會唔會去唔切水反嘔返d水上地面?
條喉有返咁粗,  應該都唔會嘅,......除非你同一時間三樣嘢一齊排水啦.
我老豆公屋嗰度都係咁,  沖涼水同埋洗衣機排,  水都係排去同一個窿.

我就唔建議將啲水, 排喺個窿周圍嘅地方, 然後等佢自然流落去.
因為始終都係污水,  尤其是廚房啲水, 又有油, 又有洗潔精,  直接落去個渠窿裏面乾淨啲囉

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 2021-9-15 03:27 PM 發表

你有冇問過鄰居是否都有呢個情況 ??

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-15 07:17 PM 發表

你有冇問過鄰居是否都有呢個情況 ??
無啊 諗住試下買條軟喉駁長去插落渠入面

引用:
原帖由 ft907 於 2021-9-15 03:31 PM 發表

條喉有返咁粗,  應該都唔會嘅,......除非你同一時間三樣嘢一齊排水啦.
我老豆公屋嗰度都係咁,  沖涼水同埋洗衣機排,  水都係排去同一個窿.

我就唔建議將啲水, 排喺個窿周圍嘅地方, 然後等佢自然流落去.
因為始終都係污水,  尤其是廚房啲水, 又有油, 又有洗潔精,  直接落去個渠窿裏面乾淨啲囉
想問可唔可以自己買條風琴排水管(豬腸)再買多個洗衣機專用地漏駁埋去?

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 16/9/2021 00:29 發表

想問可唔可以自己買條風琴排水管(豬腸)再買多個洗衣機專用地漏駁埋去?12682181
咁做都可以,  不過你要撬開地面原有嗰塊渠閘,  再塞新嗰個落去囉

馬桶老是動不動就堵上咋回事

引用:
原帖由 yuiqqbb 於 2021-9-16 12:29 AM 發表

想問可唔可以自己買條風琴排水管(豬腸)再買多個洗衣機專用地漏駁埋去?12682181
👍 呢個方法最好、希望上手師傅冇用太多英泥封死渠閘

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]