• 瀏覽: 964
  • 回覆: 13
熱賣及精選
曼聯未打過漂亮足球

巴塞係比自己玩死

引用:
原帖由 寒冬忽然世界 於 2021-9-15 05:09 PM 發表

巴塞係比自己玩死
同意,唔覺得關巴黎事

華而不實嘅足球落後喇

引用:
原帖由 Spike_bang 於 2021-9-15 04:15 PM 發表

曼聯未打過漂亮足球
亂講,完美隊型4424,功夫足球(簡東拿,堅尼),全部曼聯首創

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-9-15 03:59 PM 發表

當年依兩隊就係最漂亮的歐洲足球代表,但或多或少兩隊都係比金錢足球吊打死,車仔玩殘阿記,巴黎玩殘巴塞,依兩隊金錢隊掘起後,阿記同巴塞都不約而同開始衰落,其實曼聯都係,宜家係睇皇馬會唔會上得番來
4-2-4 全攻型、全能足球十上十落、九十年代悶死人的穩守突擊 ...
十年河東 十年河西, 時代更迭, 有什麼唏噓 ?

戰術係要配合當時手上球員,
如果將 2004 阿記亨利 韋拉 龍格堡 蘇金保 ... /
2010 巴塞 沙維 小白 美斯 佩奧爾... 搬來今日的英超、西甲、歐聯,
打返相同的漂亮足球, 仍然係爭標熱門, 完全冇過氣.

但現在阿記、巴塞 手上球員, 用返當年同一套戰術, PK 啦.

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-9-15 05:03 PM 發表

你啱,我其實只係單指曼聯都比曼城玩殘左好多,不過好彩始終搭水,頂到吓,但唔知可以頂到幾時
自從曼城變左 $$$ 球隊之後,
由 2010年至今, 英超對賽 22次, 曼聯 7勝 5和 10負
只計最近 5季, 係 4勝 2和 4負
又未致於 "打殘" 的程度, 係曼聯表現不穩定、自爆的問題,
就算費蛇年代, 曼聯都不是漂亮足球, 但在講求穩定性的聯賽係有優勢.

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-9-15 03:59 PM 發表

當年依兩隊就係最漂亮的歐洲足球代表,但或多或少兩隊都係比金錢足球吊打死,車仔玩殘阿記,巴黎玩殘巴塞,依兩隊金錢隊掘起後,阿記同巴塞都不約而同開始衰落,其實曼聯都係,宜家係睇皇馬會唔會上得番來
如果你所講的 "漂亮足球", 係觀賞性的意思

咁車仔、曼城、PSG 的觀賞性都唔低,
至少這幾隊,基本上都係進攻足球, 而且有技術、有組織, 唔係湧下湧下博大霧.

無論巴塞或阿仙奴,當年可以踼「漂亮足球」主因是財政充裕,人腳鼎盛。有強大軍容領隊才可執行復雜戰術。
無錢無人就不用想了。

引用:
原帖由 kuochung 於 2021-9-15 05:03 PM 發表

你啱,我其實只係單指曼聯都比曼城玩殘左好多,不過好彩始終搭水,頂到吓,但唔知可以頂到幾時
曼聯有C7回歸, 應該復興。

巴塞係真心低死
小白,沙維之後,
就開始高價買人,接近買邊個衰邊個,自家青訓就賣走哂,請領隊又眼高手低,睇佢有排都番唔到身

引用:

巴塞廿年前沒落過,大約係古華特後期?
其實巴塞一直係西班牙次隊,只有皇馬一直保強。
講華麗,阿仙奴大勝巴塞,巴塞連利物浦都比唔上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]