• 瀏覽: 3,052
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 02:07 PM 發表

這種撞擊力是有公式計的, 版友若有興趣可自行計算, 現只考慮垂直y-axis運動, 暫不考慮橫行x-axis運動和空氣磨擦:

P.E.=K.E.
mgh = 1/2 mv^2
先求v

Ft=mv
代入v和t再求F<-----撞擊力

注意: t比較複雜, 題目亦無提供, t是假設乘客大字形全身平均撞擊地面的一刻, 身體重心下移至停止的時間, 事實上身體確是撞扁一些, 現假設t=0.1s

F ...
m 係件野 (哩度即係個人) 的 mass.... 仲求乜野?
N 可以轉做 kgf 同 lbf 去理解....

有 h, 有 g.... 個 t 計得出黎啦. 為乜要假設呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 04:30 PM 發表

你以為150磅的人跳樓撞地的撞擊力仍叫做150磅力嗎?
睇結果個 F 係乜喎.

個人就咁企係度, 咪有 150 磅力囉....
跳樓要睇幾高同地有多硬喎.....

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 04:46 PM 發表

幾多至得架!比條數睇下。
有乜咁難呢? 單計 y-axis 的話.

s = ut + 1/2 at^2
15 = 1/2 (9.8) t^2
t = 1.75s
s = 1/2 (u + v) t
15 = 1/2 (v) (1.75)
v = 17.14 m/s

W = Fd = 1/2 mv^2
let d = 0.1m
F (0.1) = 1/2 (68) (17.14)^2
F = 99960N = 10196 kgf = 22472 lbf

你不如計下你個銀仔丫....

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 05:07 PM 發表

d是甚麼?無交代唔係咁好。
都計到, 但計法較煩複, 我的計法較簡單, 亦有交代細節。
咁簡單的公式唔該自己 search。。 講埋係 Work 黎.... 咁 Work 係 force x 乜? 而家係計緊 impact, 你覺得個 d 會係乜?

其實好似搞錯左正負方向,算啦幾分鐘貨仔係咁上下了。。。 ^_^

你覺得你果 d 好清楚,你咪用你堆公式計一次囉,我想知做乜要去求 m 呀。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 05:27 PM 發表

以我看, 你的d和我的t是有關係的, 就是乘客撞擊地面時身體被撞扁的情況, 撞扁速度是v=d/t, 要識解至得架!

你問我求m做乜?都係因為解釋, 你由N轉做kgf jump咗step嗎!F=mg求m即是計kgf囉!
講咁多做乜,計一次啦。
F 是力, m 是質量。
m 點解會變左 kgf ?
m 點解要求 ?

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 05:45 PM 發表

F=mg
m=F/g=kgf
畫公仔畫出腸了!

典解要求m?人家唔明N幾大力, 公斤人家就明晒囉!
m 的 unit 是 kg.
F 的 unit 才是 kgf. 

質量不是力, basic 要搞清楚。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 06:20 PM 發表

無錯吖!但一般人唔識乜春牛頓N有幾大力, 但若你說公斤力或kgf人家就明晒!你自己清楚kgf=kg*g=N就算啦!人家唔識, 你咪就下人當幫下人囉!
你就真係唔識勒... N 同 kgf 係互換的. 唔係倒轉要 "求 mass".
m unit 是 kg (SI), g, lb, oz.... 係唔係力...
F unit 是 N (SI), kgf, lbf ... 這個才是力!

Weight (唔係一般人講的 weight, 而係 scientific 的 weight) = mg unit 係 N or kgf
所以一個 150 磅的人企係(地球)度, 就有 150 磅力

幾多公斤力, 幾多磅力, 都係 Force 黎, 唔係 Mass.
N 係可以直接換算成 kgf / lbf, 唔駛"求 mass" 的.
科學版, 唔該用詞就科學一點~~~

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 07:27 PM 發表

無人話只是求mass, 求mass的目的是能講出幾多mass的force, 例如求到1公斤, 就可以說1公斤力, 大家明白就得, 不存在單位混亂, 若你仍不明白其中用意, 我都幫你唔到。
唔好不停要人重複....
mass 是 mass 不能叫力.
Force 的 Unit N 唔明, 可以轉 kgf, lbf. 唔係要"求 mass".
直接轉就可以.... 哩類轉 unit, 成日用.... 唔通你 s 轉 h 又去求 3600?

講咁多廢話, 不如計計你個人同你個銀仔啦....
計條數係度扭扭捏捏

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-21 12:33 AM 發表

現在計x-axis運動。

y-axis運動
P.E.=K.E.
mgh=1/2 mv^2
mgh=1/2 mh^2/t^2
t^2=1/2 h/g
求t

x-axis運動
x=vt
代入t,v=300km/h
x=乘客由跳機到撞地面位置之水平距離
能量守恆
Fd=1/2 mv^2 v=300km/h
設d=乘客撞地面後仍向前衝到停止的距離
求F<-----乘客撞地後仍向前衝的力

有了之前已 ...

哦.... 終於明 Fd 係乜啦喎....

計數..... 係計的, 唔係推.... 唔該計計 150 磅同一個銀仔的分別出黎呀....

引用:
可大約比喻,在五樓水平擲出銀仔掉到地下,銀仔的情況就像乘客。

引用:
修正方法:假設擲銀仔只有50km/h, 原本銀仔落地的水平距離就要乘大300/50=6倍, 有錯請指正。

見唔見所有數, 最終個 F 係同 m 及 v 都有關係? 而唔係只係落地距離分別.

所以人地係 3 樓先至咁講.

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-21 12:32 PM 發表

值得再研究

y-axis運動
Ft=mv
代入v和t再求F<-----撞擊力
注意: t比較複雜, 題目亦無提供, t是假設乘客大字形全身平均撞擊地面的一刻, 身體重心下移至停止的時間, 事實上身體確是撞扁了一些, 現假設t=0.1s

x-axis運動
x=vt<------此t並非上t, 是墮地所需時間
代入t,v=300km/h
x=乘客由跳機到撞地面位置之水平距離
能量守恆
Fd=1/2 ...
仲研乜鬼野究? 乜起始數據都有.... 計啦...

你叫我計, 我用左九分鐘, 計完連隨打埋出黎了.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]