• 瀏覽: 3,047
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
如果在飛機近地時,例如50呎,飛機當時正以時速300公里行駛,乘客跳出機外,會發生什麼事?

理性物理科學討論

熱賣及精選
可大約比喻,在五樓水平擲出銀仔掉到地下,銀仔的情況就像乘客。

【時速300公里】...這個唔洗理???
銀仔和肉身,相似嗎???

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-18 11:55 AM 發表

可大約比喻,在五樓水平擲出銀仔掉到地下,銀仔的情況就像乘客。
版友問擲銀仔速度比飛機的300km/h慢很多喎!問得好, 是的, 修正方法:假設擲銀仔只有50km/h, 原本銀仔落地的水平距離就要乘大300/50=6倍, 有錯請指正。

如果1個150磅乘客由一架300KM/H飛機在近地50呎跳落地,物理推算,乘客會承受多大撞擊力? 另外相同情況,如果1個150磅人士在50呎高樓宇Free Falling和上述例子有何分別?

請問有物理高手能解釋嗎?

50呎高,大約4樓,人跌落嚟,唔係頭著地,多數唔死,大概會骨折外傷內傷。撞擊力有牛頓幫我地計。
50呎高+300KM/H,有打橫打直兩個力減少少風阻。跌到地面,除左下墜力的撞擊,還會滾動好遠,滾動時的傷害我估唔輕得過下墜力造成的。
如果滾動初段撞到硬物,想唔死都幾難。

引用:
原帖由 沉默偷窺者 於 2021-9-19 06:17 PM 發表

如果1個150磅乘客由一架300KM/H飛機在近地50呎跳落地,物理推算,乘客會承受多大撞擊力? 另外相同情況,如果1個150磅人士在50呎高樓宇Free Falling和上述例子有何分別?

請問有物理高手能解釋嗎?
這種撞擊力是有公式計的, 版友若有興趣可自行計算, 現只考慮垂直y-axis運動, 暫不考慮橫行x-axis運動和空氣磨擦:

P.E.=K.E.
mgh = 1/2 mv^2
先求v

Ft=mv
代入v和t再求F<-----撞擊力

注意: t比較複雜, 題目亦無提供, t是假設乘客大字形全身平均撞擊地面的一刻, 身體重心下移至停止的時間, 事實上身體確是撞扁了一些, 現假設t=0.1s

F=ma
F=mg
F單位是N, 一般人唔知幾大力, 用公斤就清楚晒
代入F去求m

有了m, 就可同人講那撞擊力是幾多m的力, 例如幾多公斤的撞擊力, 人家就理解有幾大力了。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 02:07 PM 發表

這種撞擊力是有公式計的, 版友若有興趣可自行計算, 現只考慮垂直y-axis運動, 暫不考慮橫行x-axis運動和空氣磨擦:

P.E.=K.E.
mgh = 1/2 mv^2
先求v

Ft=mv
代入v和t再求F<-----撞擊力

注意: t比較複雜, 題目亦無提供, t是假設乘客大字形全身平均撞擊地面的一刻, 身體重心下移至停止的時間, 事實上身體確是撞扁一些, 現假設t=0.1s

F ...
m 係件野 (哩度即係個人) 的 mass.... 仲求乜野?
N 可以轉做 kgf 同 lbf 去理解....

有 h, 有 g.... 個 t 計得出黎啦. 為乜要假設呢?

引用:
原帖由 lanhk 於 2021-9-20 03:58 PM 發表

m 係件野 (哩度即係個人) 的 mass.... 仲求乜野?
N 可以轉做 kgf 同 lbf 去理解....

有 h, 有 g.... 個 t 計得出黎啦. 為乜要假設呢?
你以為150磅的人跳樓撞地的撞擊力仍叫做150磅力嗎?

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 04:30 PM 發表

你以為150磅的人跳樓撞地的撞擊力仍叫做150磅力嗎?
睇結果個 F 係乜喎.

個人就咁企係度, 咪有 150 磅力囉....
跳樓要睇幾高同地有多硬喎.....

引用:
原帖由 lanhk 於 2021-9-20 04:36 PM 發表

睇結果個 F 係乜喎.

個人就咁企係度, 咪有 150 磅力囉....
跳樓要睇幾高同地有多硬喎.....
幾多至得架!比條數睇下。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 04:46 PM 發表

幾多至得架!比條數睇下。
有乜咁難呢? 單計 y-axis 的話.

s = ut + 1/2 at^2
15 = 1/2 (9.8) t^2
t = 1.75s
s = 1/2 (u + v) t
15 = 1/2 (v) (1.75)
v = 17.14 m/s

W = Fd = 1/2 mv^2
let d = 0.1m
F (0.1) = 1/2 (68) (17.14)^2
F = 99960N = 10196 kgf = 22472 lbf

你不如計下你個銀仔丫....

引用:
原帖由 lanhk 於 2021-9-20 04:55 PM 發表

有乜咁難呢? 單計 y-axis 的話.

s = ut + 1/2 at^2
15 = 1/2 (9.8) t^2
t = 1.75s
s = 1/2 (u + v) t
15 = 1/2 (v) (1.75)
v = 17.14 m/s

W = Fd = 1/2 mv^2
let d = 0.1m
F (0.1) = 1/2 (68) (17.14)^2
F = ...
d是甚麼?無交代唔係咁好。
都計到, 但計法水蛇春咁長, 較煩複, 我的計法較簡單, 亦有交代細節, 注意, 我的t唔同你的t, 再睇清楚吧!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2021-9-20 05:07 PM 發表

d是甚麼?無交代唔係咁好。
都計到, 但計法較煩複, 我的計法較簡單, 亦有交代細節。
咁簡單的公式唔該自己 search。。 講埋係 Work 黎.... 咁 Work 係 force x 乜? 而家係計緊 impact, 你覺得個 d 會係乜?

其實好似搞錯左正負方向,算啦幾分鐘貨仔係咁上下了。。。 ^_^

你覺得你果 d 好清楚,你咪用你堆公式計一次囉,我想知做乜要去求 m 呀。

引用:
原帖由 lanhk 於 2021-9-20 05:18 PM 發表

咁簡單的公式唔該自己 search。。 講埋係 Work 黎.... 咁 Work 係 force x 乜? 而家係計緊 impact, 你覺得個 d 會係乜?

其實好似搞錯左正負方向,算啦幾分鐘貨仔係咁上下了。。。 ^_^

你覺得你果 d 好清楚,你咪用你堆公式計一次囉,我想知做乜要去求 m 呀。
以我看, 你的d和我的t是有關係的, 就是乘客撞擊地面時身體被撞扁的情況, 撞扁速度是v=d/t, 要識解至得架!

你問我求m做乜?都係為了解釋, 你由N轉做kgf jump咗step嗎!F=mg求m即是計kgf囉!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]